Nemcsak divat?
A szezonális táplálkozásról

Tőled függ, hogy állsz hozzá: az egészséges életmód lehet rettentően fárasztó, és lehet karaktert építő szórakozás is. Az első esetben megteheted, hogy a kényelmes tudatlanságot választod, mondván macera az egész, de ennek egy idő után ugyanúgy meglesz a böjtje, mint a szenvedélybetegségeknek (például a dohányzásnak vagy a mértéktelen alkoholfogyasztásnak).

A szezonális táplálkozás a tudatos étkezés egyik legjobb példája. A „bármikor, bármiből, bármennyit” elv komfortjával szemben odafigyelést követel tőled, de ajándékot is ad cserébe.

Egészséget. Környezettudatosságot. Lehetőséget a takarékosságra.

Hogyan táplálkozhatsz az évszakoknak megfelelően?

„Szezonja van” – szokták mondani, ami alatt azt értik, hogy az adott zöldségnek vagy gyümölcsnek az a természetes betakarítási időszaka. Jellemzően tavaszról beszélünk ilyenkor, de ahogy a cikk végére biggyesztett infografikánkból is látni fogod, ez csak részben igaz (például ősszel a lassan termő zöldségekből szemezhetünk).

A frissen leszedett (szezonjában fogyasztott) finomságoknak több előnye is van:

  • ezek tartalmazzák a legtöbb vitamint és ásványi anyagot (szemben például azokkal, amiket messziről utaztatnak vagy tartósítanak)
  • olcsón beszerezhetők
  • és természetesen finomak

A Nap sugarainak hatására szinte kicsattannak ezek a zöldségek-gyümölcsök az egészségtől, a termelőknek pedig a szezonális termesztés során kevesebb vegyszerre van szükségük, tehát a képlet viszonylag egyszerű: magasabb vitamintartalom, kevesebb méreganyag. És a módszer ráadásul nemcsak pénztárca-, hanem környezetbarát is, hiszen az asztalra kerülő ételnek nem kell sok száz, de inkább ezer kilométerről ideutaznia.

Ha pedig marad egy kis felesleg a szezon végén, akkor te is megteheted azt, hogy a friss zöldségekből/gyümölcsökből elteszel a fagyasztóba, amit később bátran felhasználhatsz (smoothie-khoz, levesekhez, főzelékekhez).

És akkor egy kis útmutató a végére arról, hogy…

Mikor mit ehetsz?