Mennyei másnapos zabkásarecept (5 variációval)
Egészséges, laktató és időkímélő. Plusz gyümölcstől függően: refluxbarát! A másnapos zabkásához nincs szükséged sütésre, főzésre, és ha ügyesen csinálod, akár a munkahelyedre is magaddal viheted a táskádban. Igazi win-win helyzet!
Ha szereted a finom, laktató reggeliket, de ébredés után se erőd, se időd ahhoz, hogy nekiállj konyhatündérkedni, akkor ezt az alapreceptet és a hozzá tartozó öt variációt neked találták ki. A türelem mellett ráadásul csak egy (legalább fél, jobb esetben egyliteres) befőttesüvegre van szükséged, amit olcsón és kényelmesen beszerezhetsz manapság.
Az alaprecept
A másnapos zabkása alapja a natúr zabpehely, az áztatás és az idő.
A hidegen elkészíthető finomság 2-3 óra alatt éri el a kívánt hatást, de az igazi profik egész éjszakára a hűtőben hagyják, hogy a zabpehely kellően megszívhassa magát az ízkavalkáddal. Minél omlósabb, kásásabb, annál jobb.
Amire szükséged van az alaprecepthez (ízlés szerint, bátran kísérletezz):
- zabpehely (100 grammban 390 kalória van)
- tej (javasolt a növényi, pl. mandulatej, aminek 100 milliliterjében 20-25 kalória van)
- joghurt (100 gramm egyenlő 55-60 kalória)
- és/vagy görög joghurt (100 gramm egyenlő 125 kalória)
- 1 teáskanál chiamag (100 gramm 490 kalória)
- méz vagy banán
A mi javaslatunk: 40 gramm zabpehely, 100 ml mandulatej, 100 gramm görög joghurt, 1 púpos teáskanál chiamag (darálva vagy egészben). A méz kiváltható fahéjjal és banánnal, az édes íz így is garantált. A mandulatej segít a pehely áztatásában, a görög joghurt mennyei krémes alapot ad, a chiamag már-már pudingosítja az egészet, a gyümölcsök pedig majd tovább varázsolják az élményt.
Az alaprecept így cirka 450 kalóriás, ez bolondíthatjuk tovább 550-600 kalóriás, tartalmas finomságra. És akkor jöjjenek a csodás variációk!
A Gyümölcsös
Vedd ki reggel a zabkását a hűtőből, és adj hozzá apróra vágott epret, kivit, majd szórd meg az egészet darált lenmaggal (1 teáskanálnyival).
Legalább ilyen finom, ha áfonyával, mangóval és apróra vágott pisztáciával bolondítod, és menő még a banán, áfonya, pekándió variáció is. A lényeg, hogy a puha, édes ízt jól kiegészítse a ropogós.
Tökéletes reggeli, vitaminokkal és ízbombával.
A Gyümölcspürés
Fogj egy nagy marék málnát és melegítsd meg egy edényben. Adhatsz hozzá bio vaníliakivonatot is. Amikor pürés az állaga, öntsd bele a befőttesüvegbe, majd hagyd hűlni. Ha kihűlt a püré, jöhet rá a zabkása alaprecept, együtt pedig mehetnek a hűtőbe éjszakára.
Reggel a következőt kell tenned: először adj a kásához 1 evőkanál mogyoróvajat vagy mandulavajat, aztán jöhet egy kis pisztácia és málna. A mogyoró- és mandulavaj 100 grammjában 600 kalória van, szóval csak okosan és mértékkel. A cél 600-650 kalória körül tartani a befőttesüveg tartalmát.
A körtés
Az alaprecept elkészítésekor adj a zabkásához egy felkockázott körtét. Friss és ropogós legyen, hiszen így érheted el azt a különleges élményt, amit a falatkák csemegézésétől remélsz. Ezután a kása mehet éjszakára a hűtőbe, reggel pedig a tetejét zöldalmával (vagy a tegnapi körte egy kisebb részével, maradékával), illetve pekándióval és fahéjjal bolondíthatod.
A megpuhult és ropogós körtedarabkák, a pekándió jellegzetes íze és a fahéj együtt páratlan finomságot csempész még a legnehezebb reggelekbe is.
A répatortás
Reszelj le frissen mosott és meghámozott répát, majd keverd össze a zabkásával. A tetejére apróra reszelt kókusz, mazsola, fahéj és bio vaníliakivonat mehet a tökéletes ízharmóniáért.
Alternatív, egészséges répatorta azoknak, akik nehezen mondanak le reggel egy kis „édességről”.
A banánkenyeres
Szintén azoknak, akik szeretik reggel is kiélvezni a kedvenc sütik ízvilágát, de mindezt bűntudat nélkül, egészségesen szeretnék megtenni. Lehet? Szerencsére igen!
Az alaprecepthez fél banánt használj, másnap pedig vágd a zabkása tetejére a maradékot. Mehet hozzá egy marék apróra vágott dió, valamint fahéj és darált lenmag.
Jó étvágyat, és ne feledd: apró változtatásokkal haladunk az egészséges életmód felé. Rohanás és kapkodás nincs, csak jól átgondolt lépések. Sikerülni fog!
Utóirat: a refluxbarát gyümölcsöket, ételeket ezen a linken találod!