Zöld út az egészséghez – ősszel is

Itt van az ősz, itt van újra, és ahogy hűl a levegő, egyre inkább fontosnak tartjuk vitaminkészleteink feltöltését. Ilyenkor bőszen keressük a megfelelő multivitaminokat, vagy újra beszerezzük azt a készítményt, ami már bevált.

Ha igazán jót szeretnénk tenni magunknak, akkor minél természetesebb megoldást kell választanunk. Szervezetünk ugyanis a természetben előforduló, összetett, ám jól hasznosítható összetevőket képes a leghatékonyabban feldolgozni.   

Egészségünk, vitalitásunk megőrzésének egyik új és mind népszerűbb módja, ha a zöld porokat, az úgynevezett superfoodokat választjuk. Ezekben általában olyan növények vannak porított formában, amik magas vitamin-, fehérje-, ásványianyag- és növényi hemoglobin-, azaz klorofilltartalommal bírnak, ami jót tesznek vérképzésünknek. Emelett megtalálhatjuk bennük azokat az aminosavakat, amelyek jelenléte az emberi test egészséges működésének egyik alapfeltétele. 

Ezért is hoztuk létre az UKKO Vital Greens zöld port, ami nemcsak finom és adalékmentes, de sokféleképp felhasználható. A Vital Greenshez ráadásul ingyenes receptfüzetet is adunk.

Refluxbarát zöld turmix

Legnépszerűbb összetevők:

Spirulina

Bőségesen tartalmaz fehérjéket, vitaminokat és ásványi anyagokat, biokémiai szempontból fontos kötőanyagokat, úgynevezett pigmenteket. Ezekre van szükségünk ahhoz, hogy szervezetünk hatékonyan beépíthesse a spirulinában található tápanyagokat. Emelett nincs tele felesleges zsírokkal és kalóriákkal, csakis esszenciális zsírsavat tartalmaz, kevesebb, mint 10%-ban. Ezeket a zsírsavakat minden sejtünk üzemanyagként használja, és szervezetünket még a koleszterin szinten tartásában is segítik. Só- és szénhidráttartalma alacsony, egy evőkanálnyi kb. 40 kalóriát tartalmaz, viszont rendkívül magas a fehérjetartalma, arányaiban magasabb, mint némely húsoké.

Matcha

Ha több életerőt és lazaságot szeretnél, akkor megtaláltad a segítséget. Az L-theanin-nak köszönhetően a matcha képes megemelni az energiaszintedet, de nem pörget fel úgy, mint egy energiaital. Sőt, kifejezetten stresszoldó hatással bír, és akár egész nap kiegyensúlyozott maradhatsz tőle, és még a vércukorszintedet sem dobálja. Antioxidánstartalmát tekintve tízszer többet tartalmaz, mint a narancs, miközben a matcha vírus- és baktériumölő hatása is jelentős. Viszont nem fogja megemelni a gyomorsavszinted, mint pl. a fekete tea. 

Búzafű

Leginkább a majd’ 70%-os klorofill-tartalmának köszönhetően lett népszerű. A klorofill, azaz a „zöld vér” az emberi hemoglobinhoz nagyon hasonlító vegyület, aminek a növények a zöld színüket köszönhetik. Emiatt képes úgy hatni a testre, mint a hemoglobin, azaz megemeli az oxigénszintet, és segíti eljuttatni a tápanyagokat a sejtekhez. C-vitamin-tartalma vetekszik a citrusfélékkel, de bőven találunk benne magnéziumot, kalciumot és esszenciális aminosavakat is. 

Kurkuma

Remek társa az immunrendszerünknek, hiszen antioxidáns, és szabadgyök-fogó tulajdonságokkal bír. Gyulladáscsökkentő hatása is van, kisebb-nagyobb megbetegedések esetén pedig hatékonyan segítheti a gyógyulást. Daganatellenes szerként is próbálgatják, preventív hatását már állatkísérletekkel is sikerült igazolni. A 2-es típusú diabétesz megelőzésében és kiegészítő kezeléseként is bizonyított ez a pikáns indiai fűszer.  

Gyömbér

Köztudottan nagyszerű hányinger elleni tulajdonságokkal bír, de görcsoldó képessége sem elhanyagolható. Aki tett már megfázáskor a teájába ebből a sárga húsú gyökérből, az tudja, hogy milyen erős gyulladáscsökkentő, köhögéscsillapító, valamint mikrobaellenes hatásokkal is bír. Serkenti a vérkeringést, ami szerelemben és vizsgaidőszakban is hasznos tulajdonsága lehet. Nem véletlen, hogy sok népszerű teánknak fontos összetevője.

Egyszerűen nagyszerű

Egy mennyeien finom smoothie-t vagy turmixot mind szívesen megiszunk, főleg akkor, ha annak elkészítésével nem kell sokat bíbelődni. Egy ilyen finomsághoz elég egy kiskanálnyi zöld port használni, és máris megadtad szervezetednek azt a támogatást, amire szüksége van. Nem árt tudni, hogy a zöld por szárított és porított növények keveréke, tehát nem oldódik folyadékban. Ha viszont egy pohár rostos narancslével rázod össze őket, akkor igazi multivitaminitalt készíthetsz belőlük.

És mi van azokkal, akik gyümölcs- vagy zöldségturmix rajongók? Nekik is is könnyű dolguk van! A zöldpor bátran hozzáadható a kedvenc turmixokhoz, ezzel pedig te is megadhatod a fent leírt előnyöket szervezetednek.

Egyszerűen nagyszerű, nem igaz?

UKKO Vital Greens turmix
UKKO Vital Greens zöld por