Hűsítő jegestea-recept UKKO teakeverékekhez

Egy bögre frissen főzött, gőzölgő UKKO tea a nagy hidegben igen vonzó tud lenni: az ember alig várja, hogy átjárja testét és lelkét a forró ital, de teljesen érthető, hogy a meleg időben nem szívesen kortyolnál nagyokat belőle.

Pedig fogyni nyáron is kell (sőt), a reflux vagy a változókor tünetei ilyenkor is gyötörnek, és a Szoptatós Teára is szüksége van a babának/mamának is. Ezért most egy gyorsan elkészíthető és nagyon egyszerű jegestea-receptet szeretnék megosztani veled, hogy nyáron se kelljen lemondanod az UKKO teád jótékony hatásairól.

Ennek az egyszerű receptnek az az előnye, hogy a szokásosnál nem tart tovább az elkészítése, így azonnal élvezheted a hűsítő jeges teádat, de mégsem hágod át vele a gyógyteák elkészítésének alapszabályait. Vagyis a teafüvet 80 fokos vízbe fogod tenni 10-15 percre, mert így biztosítható, hogy a szükséges vízben oldódó vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek, továbbá aromák és illóolajak kioldódjanak a teakeverékből.

Előkészület

Szükséged lesz egy adag jégre. Előzőleg készíts 1 tálca vagy zacskó jégkockát a fagyasztóban, amiből egy kancsó (1-1,5 liter) jeges tea elkészítéséhez 5-6 jégkockát fogsz majd felhasználni.

Készítsd el a teádat!

  1. A megszokott módon forralj teavizet, majd hagyd hűlni pár percig, hogy az elérje a ~80 fokos hőmérsékletet.
  2. Másfél liter teához használj 3 teáskanál UKKO teakveréket, ezt tedd bele egy teafilterbe vagy szűrőbe.
  3. A megfelelő hőmérsékletűre hűlt vízből 2-3 deciliternyit önts a kancsóba, tedd bele a filtert és áztasd 10-15 percig!

Varázsolj a forró teából jeges teát!

Tehát van egy gőzölgő teád, ami valójában egy tea-koncentrátum, hisz jóval kevesebb vizet használtál a megszokottnál. A teád még mindig legalább 60-70 fokos, amit le kell hűtened, hogy azonnal fogyasztható, és hűtőszekrénybe rakható legyen.

Innen már nagyon könnyű dolgod lesz.

  1. Dobj a kancsóba 4-5 jégkockát. A jégkockák szinte azonnal elolvadnak, és a teád máris langyosra vagy szoba hőmérsékletűre hűlt.
  2. Ezután öntsd fel annyi vízzel (lehet hideg csapvíz, hűtött forralt víz vagy ásványvíz), hogy nagyjából másfél liter legyen.
  3. Dobj még 2-3 jégkockát egy pohárba, öntsd rá az elkészült hideg teát és máris élvezheted a hűsítő jeges teádat.

A többit berakhatod a hűtőbe és később már jégkocka nélkül is jeges teaként fogyaszthatod.

Tipp: Ha az elkészült teába néhány csepp citromot vagy lime-ot (én ez utóbbit ajánlom) csöpögtetsz, akkor megelőzheted, lelassíthatod a hűtőben tárolt tea besötétedését (a barnulás egy oxidációs folyamat, a citrusfélékben pedig antioxidánsok vannak).

Ezzel a végtelenül egyszerű módszerrel ugyanannyi idő alatt készíthetsz jeges teát mint forrót, úgy, hogy közben minden érték benne marad. Ráadásul az UKKO teák jéghidegen is nagyon finomak, sőt, van aki így még jobban is szereti.

Mivel jeges teáként elkészített teakeverékeink itatják magukat, fontos megemlítenem, hogy a napi javasolt mennyiségnél többet nyáron se fogyassz belőlük, hiszen gyógynövényteákról van szó.

A nyári melegben megnövekedett folyadékigényt viszont pótolni kell, ehhez jó szívvel tudom ajánlani az olyan élvezeti teákat, mint például a Bizsergés Teája, a Felfrissülés Teája, a Nap Teája (nem is gondolnád milyen finom jeges teaként) vagy éppen gyümölcsteáinkat (Család Gyümölcs Teája, Gyümölcsös Álmok Teája), amik nyáron jeges teaként elkészítve igazán remek szomjoltók és bármennyit megihatsz belőlük 🙂

Kellemes, hűsítő teázást kívánok!