5 tipp, hogy mikor fogyassz növényi porokat

Az elmúlt években mind nagyobb divat lett ilyen „szuperélelmiszereket” fogyasztani, főleg fogyókúra idején. Jellegzetes színük miatt zöld pornak hívjuk őket, de a gyümölcsös verziók lehetnek pirosak, sárgák vagy éppen lilák is. 

Mint minden hasonló élelmiszer, ezek sem helyettesítik a megfelelő, kiegyensúlyozott és változatos étrendet, de magas vitamin- és mikrotápanyag tartalmuk miatt komoly segítséget nyújthatnak egészségünk védelmében.

Ennek apropóján összeszedtünk 5 olyan élethelyzetet, amikor mindenképpen érdemes kiegészítésként fogyasztani őket:

1. Ha nem eszel elég zöldséget és gyümölcsöt

Ne aggódj, ezzel nem vagy egyedül. Szerencsére egy adag jól összeállított zöld por két maroknyi zöldség elfogyasztásával egyenértékű. Ez azért is jó hír, mert a hozzáértők szerint egyébként napi öt adag zöldséget és gyümölcsöt kellene fogyasztanunk. Azt se feledjük, hogy a zöld por csak kiegészíti az étrendet, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott étkezést, viszont kiváló alap az egészséges életmódhoz.

2. Kevés rostot viszel be

A készételek, a gyorskaják nagyon praktikusak, és alkalmankénti fogyasztás esetén nem is okoznak problémát. De ha minden nap ilyeneket eszel, bizony meggyűlhet a bajod az emésztőrendszereddel. Ezek ugyanis általában nem csak vitamin-, hanem rostszegények is, így nem csak a felszívódási körülményeket változtathatják meg a bélrendszerünkben, de akár szorulást is okozhatnak. Amennyiben megfelelőt választunk belőle, a zöld porok tele vannak növényi rostokkal, és mivel folyadékkal viszed be őket, könnyedén megoldhatják a fentebb említett problémákat is…

3. Betegség után lábadozol

Betegség után szervezeted kimerült a védekezésben, hiszen felhasználta vitamin- és mikrotápanyag-készleteit, amitől gyenge és kedvetlen vagy. Ilyenkor egy jó minőségű zöld por a lehető legtermészetesebb módon képes segíteni a készletek pótlásában, és a visszamaradt gyulladások csökkentésében. Ha még az étvágyad sem a régi, akkor kedvenc rostos gyümölcslevedhez keverve élvezettel fogyaszthatod a zöld port, és segítségével könnyebb lesz visszatalálni önmagadhoz.

4. Vérszegénységgel küzdesz

A vaspótlás már enyhe hiányállapot esetén sem könnyű dolog, ezt mindenki tudja, aki valaha próbálkozott vele. A vaspótló tabletták könnyen okozhatnak székrekedést, és az sem mindegy, mikor és hogyan veszed be őket. A megfelelő összetevőket tartalmazó zöld por általában tartalmaz jól ismert, természetes “vasforrásokat”, mint a spenót, a búzafű vagy spirulina. Ezek a növények szárított és porított állapotukban, teljes értékűen juthatnak be a szervezetünkbe, így a hasznosulások is a lehető legtermészetesebb módon történhet meg.

5. Smoothie rajongó vagy

Egy jó minőségű zöld por remek alkotóeleme lehet bármilyen smoothie-nak, akár fogyókúra idején is. A turmix nem lesz tőle rossz ízű, kalóriatartalma sem emelkedik számottevően tőle. Viszont felturbózza vitaminokkal, aminosavakkal és ásványianyagokkal, hogy az ízélményen felül egy plusz lépést tehess egészséged védelmében.

Miért is hagynád ki ezt a lehetőséget?