Napi ötször zöldséget enni? Lehetséges!

Oké, de hogyan?! A válasz egyszerű: mert minden étkezésedbe könnyedén becsempészhetők. Legyen szó reggeliről, ebédről, vacsiról vagy akár desszertről, a zöldségeknek ott van a helye a tányérodon! Nem hiszed? Akkor figyelj:

1. Reggeli

Amennyiben sós reggeliket szoktál enni, nagyon egyszerű a helyzet. Alapesetben egy maréknyi zöldséget könnyen elrágcsálhatsz a szendvicshez, pirítóshoz, omletthez. De ha valami új ízélményre vágysz, akkor készítsd el a zabkását zöldfűszerekkel, sóval, borssal! A tetejére gyümölcsök helyett jöhetnek az apróra vágott zöldségek: uborka, répa, paprika, cékla; szinte bármi, ami jólesik. Ha még emelnél a téten, tegyél rá egy kis görög joghurtot, persze csak az íze kedvéért.

Gyerekek is ülnek az asztalnál? Akkor egy gyorsan összedobható, muffin formában sütött, színes zöldségfelfújt remek napindító lehet nem csak neked, hanem nekik is.
De akkor a legegyszerűbb a dolgod, ha smoothie-rajongó vagy. Amennyiben zöldséges turmixokat szoktál készíteni, nincs is miről beszélnünk. Ha a gyümölcsös a kedvenced, akkor a sárgarépa, a cékla vagy a bébispenót jó eséllyel teszi majd különlegessé a smoothied.

2. Ebéd

Levesbe rakj bőven mindenből, amit szeretsz. Az sem baj, ha nem fogy el belőle minden, mert a maradékokból remek szendvicskrémnek való pástétomot készíthetsz majd.

Köreteknél tedd izgalmassá a rizst, a bulgurt, a kuszkuszt velük, használd bátran a zöldfűszereket is. Ha már azt is unod, akkor itt az ideje, hogy zöldségtésztát készíts! A zöldséghámozóval felszeletelt cukkiniből például remek „lasagne-tésztát” varázsolhatsz, egy különleges vágóeszközzel pedig akár „spagettitésztát” is.

Ha már a spagettinál tartunk, beszéljünk a darálthúsos ételekről, ugyanis zöldségekkel tuningolni legjobban ezt a húsfélét lehet. Egy kis reszelt répa minden ilyesmibe mehet, legyen szó fasírtról vagy valami rakottasról. De az ínyencek készíthetik a ragut emellett még brokkolival, céklával vagy akár sütőtökkel, ízlés szerint.

Az igazi persze az lenne, ha néha kiváltanád zöldségre a húst, a tésztát vagy a köretet. A karfiolból remek „pizzatészta” vagy „rizs” készíthető, a cukkinis-gombás-vöröslencsés lasagne-t pedig egyszer ki kell próbálnod!

Ja, és természetesen saláta, saláta és saláta! Mindenféle verzióban, mennyiségben, amennyi csak jólesik.

3. Vacsora

Az első és legfontosabb dolog, hogy könnyen emészthető legyen! Vagyis este már csak emiatt is érdemes zöldségragus durumtésztát enni, vagy egy finom főzeléket, esetleg sovány húst, párolt zöldségekkel. A nyers zöldségeket kerüld, vagy maximum turmixban fogyaszd őket vacsorára, ugyanis megterhelik az emésztést.

+1 Desszertek, nasik

A legismertebb egészséges nasi a mártogatós, talán te is próbáltad már. Egyszerű, gyors harapnivaló ez, amikor a nagyobb darabokra vágott zöldségeket fűszeres vagy éppen natúr joghurtba mártogatjuk. De a sütiknek is jót tesz a répa, a spárga, főleg, ha tortát készítesz belőlük. Persze fogyókúra idején ezekkel óvatosan kell bánni, lehetőleg a cukormentes verziójukat kóstolgasd. Ha pedig kerülni akarod a plusz kalóriákat, próbáld ki a karfiolos ricottát vagy a céklás brownie-t; ínyenceknek az avokádós mousse-ok is megérnek egy próbálkozást.

Ugye mennyi lehetőség? Egy kis kutakodás az interneten, és rengeteg ilyen receptet találsz majd, úgyhogy a változtatást akár már most is elkezdheted. Hasonló ötleteket a Fogyasztó teához és a Vital Greens porhoz adott, könnyen letölthető AJÁNDÉK receptfüzeteinkben mi is adunk neked.

A zöldségek a barátaink, segítenek az életmódváltásban. Kísérletezz velük bátran!