10 magas rosttartalmú élelmiszer, amitől fogyhatsz

Ha a fogyókúrához mottóra volna szükségünk, akkor jó eséllyel ez lenne az egyik legnépszerűbb jelölt:

  • „Igyál elegendő vizet, és fogyassz magas rosttartalmú ételeket!”

Mivel sokszor írtunk már az első szabályról (lásd lentebb), ezért mostani cikkünkben már nem is foglalkozunk a megfelelő folyadékbevitel fontosságával, viszont a rostok szerepét egy kicsit a helyére tesszük.

Miért van rájuk szükség? Milyen ételekben találhatók meg nagyobb mennyiségben?

Iszol elég folyadékot? 
Az egyik legfontosabb cikkünk arról, hogy miért nem szabad félvállról venni a napi folyadékfogyasztást.

Ezért fontosak a rostok

Az élelmi rostok olyan növényi eredetű, összetett szénhidrátok, amiket a szervezet nem képes megemészteni. Sok helyen ballasztanyagként is emlegetik őket, ami kissé megtévesztő elnevezés, mert azt a hatást kelti, mintha nem lenne rájuk szükség. Pedig meglehetősen fontosak, ugyanis – sok más mellett – segítenek az egyenletes vércukorszint fenntartásában, csökkentik a koleszterinszintet, és a székrekedés kialakulásának megakadályozásán keresztül a jobb emésztéshez is hozzájárulnak.

Ha szeretnél többet tudni róluk, a cikk végére belinkeltünk pár korábbi posztot a témában.

A fogyókúrához, illetve fogyáshoz úgy kapcsolódnak a rostok, hogy teltségérzetet biztosítanak, így a nap folyamán kevesebb kalóriát viszel a szervezetedbe. Ha úgy veszed, akkor becsapod a testedet, de a jó cél érdekében.

10 magas rosttartalmú élelmiszer, amik segíthetik a fogyókúrát

Most, hogy már sejted, mik azok az élelmi rostok, és miért érdemes beiktatni őket az étrendbe, bemutatunk 10 olyan élelmiszert, amik rostokban gazdagok, és amit a fogyókúra alatt is bátran fogyaszthatsz.

Az avokádó

a telítetlen zsírok és antioxidánsok remek forrása is egyben. Univerzális finomság, ami nemcsak magas vitaminforrás, de jó hatással van a szív- és érrendszeri problémákra is. Kiváló kelléke a finom reggeliknek.

Az alma

rosttartalma 2,4%, ami bár nem tűnik kiemelkedőnek, de egy 2009-es tanulmány szerint azok, akik étkezés előtt elfogyasztottak egy almát, 15%-kal kevesebb kalóriát vittek be a szervezetükbe.

Ha csak egy főétkezést vesz alapul az ember, akkor ez a 15 százalék 75-100 kalória per nap is lehet; ami cirka 550-600 kalória per hét; és ha minden nap megeszed azt az almát, akkor ez a különbség majd’ 2500 kalória per hónap. Halkan jegyezzük meg: 1 kiló zsír elégetéséhez 7000 kalóriához van , tehát az ilyen apró lépések lehetnek sokszor a legfontosabb építőkockái a fogyókúrádnak.

A banán,

ami edzés előtt vagy után szuper energiaforrás. Nem mellesleg remek alapanyaga a finomabbnál finomabb (és egészségesebbnél egészségesebb) turmixoknak.

Bizonyos zöldségek

(sárgarépa, szárzeller stb.) akár egészséges nasinak is kiválóak.

A hüvelyesek,

mint például a lencse, a bab és a sárgaborsó szintén jelentős rostforrások, de emellett fehérjében is gazdagok. A babról már mi is írtunk egy külön cikket, mert olyan tökéletes húspótló.

A csicseriborsót

külön kiemelnénk, mert az magas rosttartalma mellett remek fehérjeforrás is, ráadásul a méregtelenítést is segíti. Az egyik legősibb kultúrnövényt szerencsére már nemcsak a Közel-Keleten fogyasztják rendszeresen és szívesen, és ennek örülünk: elvégre nem pusztán olcsó, de sokoldalú élelmiszer is. A csicseriborsó gazdag B-vitaminokban, E- és A-vitaminban, valamin magas az ásványianyag-tartalma is.

A zabpehely

is a listát erősíti, hiszen ez az egyik legjobb reggelialap. A napindító aduászt görög joghurttal és friss gyümölcsökkel is cizellálhatjuk, sőt, azzal akár a zöldségfasírtokat (pl. cukkinit) is feldobhatjuk vele. Előnye, hogy rendszeres fogyasztásával csökkenthető a koleszterinszint, javítható az emésztés és az jót tesz a bőrnek, hajnak. Gazdag ásványi anyagokban, gyulladásgátló, és védi az idegrendszert.

A mandula

az egyik legkedvesebb ropogtatnivaló. A mandulának rengeteg jótékony hatása is van, például a magas foszfortartalmának köszönhetően jót tesz a csontoknak.

Az apró magvak

is fontos elemei a tízes listának (például a len, a szezám és a chia). Ezek a szervezetben megduzzadnak, és szinte kitakarítják a bélrendszert. Plusz nagyon finomak.

Két finom, mégis tápláló köret

maradt utoljára: a bulgur és quinoa sokoldalú finomság, és még könnyű is elkészíteni őket.

Mennyi az annyi?

Egy átlagos szervezetnek napi 30-40 gramm rost bevitelére lenne szükség, de átlagban ennél jóval kevesebbet fogyasztunk belőle. Ráadásul fogyókúra idején ez az igény jelentősen megnő, ezért diéta esetén érdemes a fent felsorolt élelmiszerekből minél többet beiktatni az étrendbe.

A hüvelyesek mellett gyakorlatilag bármilyen zöldség és gyümölcs jó választás lehet, hiszen a rostok mellett magas a víztartalmuk is, ezáltal hidratálnak, és jelentős mennyiségben találhatók bennük vitaminok. Ugyanakkor arra figyelj, hogy ha rostban gazdag étrended követsz, akkor sok folyadékot kell fogyasztanod, máskülönben székrekedésed lesz.

Egy bögre kellemes tea már csak ezért is jó választás: finom, segít a hidratálásban és még egészséges is.