Van-e kapcsolat a tavasz és a reflux között?

A rövid válasz: igen.

De a refluxtól szenvedők nemcsak tavasszal, hanem ősszel is gyakrabban és intenzívebben találkoznak a jellegzetes tünetekkel, hiszen évszakváltáskor az időjárás is változékonyabb, és a gyomorsav termelése is fokozódhat.

Itt a tavasz, itt a reflux!

A gasztroenterológusok és háziorvosok már korábban is megfigyelték, hogy ősszel és tavasszal minden bélpanasz erősödik, és hogy sokkal többen fordulnak hozzájuk ilyenkor tipikusan refluxos tünetekkel is. A pontos okokat még nem tudjuk, ezért inkább csak sejtjük, hogy a háttérben

  • a fokozódó munkahelyi nyomás
  • a nehezebb ételek fogyasztása
  • és a kevesebb mozgás

állhat, nem megfeledkezve a parlagfűről, a porról vagy a penészről sem.

Sőt, ma már azt is tudjuk, hogy az allergiaszezonra oly jellemző orrfolyás/orrdugulás hátterében is állhat a reflux. Az elhúzódó orrváladék-termelést a gyomorsav nyelőcső felé történő visszaáramlása okozza, tehát az a tünetek enyhítése nélkül fokozódni fog.

Mit tehetsz a reflux ellen?

Ha a tünetek nem súlyosak, akkor a reflux ellen viszonylag egyszerűen fel tudsz lépni: először is ki kell iktatnod az étrendedből a túlságosan savanyú, zsíros és fűszeres ételeket, valamint egy ideig mellőznöd kell az alkoholt, a kávét és a csokoládét. Érdemes végleg lerakni a cigarettát és elhagyni a szénsavas üdítők fogyasztását, a testmozgással pedig optimalizálhatod a testsúlyodat is.

A megfelelően összeállított étrend persze prioritást élvez, de vannak egyéb praktikák is:

  1. Ne húzd meg túl szorosra az övedet.
  2. Kerüld a bőséges étkezést lefekvés előtt; úgy időzítsd a vacsorát, hogy az legalább 3-4 órával lefekvés előttre essen.
  3. Emeld feljebb az ágy fejvégét (10-15 centivel).