Két dolog, amiért nem mennek a kilók

Az extra kilók és centik elleni harc során rengeteg hibát elkövethet az ember, ráadásul tucatnyi praktika van, amiből választhatunk. A kudarc mögött sokszor mégsem az egyértelműnek tűnő problémák állnak. Hanem?

Sokszor találkoztunk mi is hasonlóval: vásárlónk visszafogta a cukorbevitelt és rendszeresen edz, de valamiért mégsem akarnak (olyan mértékben) lemenni a kilók.

A legtöbben nem gondolnak arra, hogy a háttérben két nagyon egyszerű ok is állhat. Elmondjuk, mik ezek, és megmagyarázzuk, miért!

1. Az alvás

A 21. század embere legendásan rossz alvó. Sokszor és sokat eszik, plusz rosszul is alszik. Ami nemcsak nappali fáradtsághoz vezet, de még egy precíz fogyókúrás tervbe (sőt, még az izomépítésbe) is belerondíthat.

Alváskor nemcsak pszichikai regenerálódás és a napközben kapott információk feldolgozása történik, hanem – sok más mellett! – egy érdekes folyamat is lezajlik testünkben. Az alvási ciklust irányító melatoninnak ugyanis antioxidáns-hatása is van.

Hogy mi történik a mély alvás fázisakor, ami segít a regenerálódásban, az izomgyarapodásban és a súlycsökkentésben? A válasz egyszerű: szervezetünk ekkor termeli a legtöbb növekedési hormont, a napi szint akár 75 százalékát. Ezért érzed úgy, hogy néhány jól kialudt nap után nem csak fittebb vagy, de szebb és egészségesebb is a bőröd, és ezért lehet az, hogy egy alváshiányos éjszaka után a mérleg is többet mutat.

Mély alvás nélkül ugyanis felborul a rendszer, és ennek hatására akár izomlebontó folyamatok is elindulhatnak, zsírraktározással egyetemben. Ez pedig rossz hír a fogyókúrázóknak és az izomtömeget építőknek.

Megoldás?

  1. Fontos a mikor: éjfél előtt, lehetőleg 10-11 óra között feküdj le
  2. Fontos a minőség: a jó alváshoz nyugalom kell, nem az ezer felé járó agy (lásd stresszkezelés)
  3. Fontos a fáradtság: nem csak a szellemet, de a testet is érdemes nap végére megdolgozni, hogy az álom még könnyebben jöjjön
  4. Fontos a mennyi: 7-8 óra

Tanulság: a jó alvás a fogyókúra és az egészséges élet alapfeltétele. Tegyél meg mindent érte! A munka és a tévézés megvár holnap.

2. A stressz

Hallottunk már ilyet: „ha stresszes időszak van a melóban, akkor jobban fogyok!” A rossz hír, hogy ez csak úgy tűnik, vagy olyan keveset eszik az illető, hogy az már ezért egészségtelen. Koplalni és úgy fogyni nem trüváj, ezt tessék elkerülni!

A stresszről épp nemrég írtunk egy átfogó cikket, érdemes elolvasni, de azért röviden beszéljünk néhány fontos dologról!

Stressz hatására a túlélőüzemmódba kapcsolt szervezet energiát szabadít fel, elvégre a „harcolj vagy fuss”-hoz minden segítség jól jön. A rendszert azonban nem tartós állapotra tervezte a Teremtő, így ha a rendszer megborul, annak egészségünk látja kárát. Nem lehet a nap 24 órájában, a hét minden napján a vészcsengőre tenyerelni…

Ha ez nem volna elég, a stresszhormonokat ellensúlyozó kortizol nemcsak a pulzust és a vérnyomást emeli a jobb vérellátás érdekében, de a vércukorszintet is. Ezt átmeneti inzulinrezisztenciának is nevezhetjük, ami teljesen normális folyamat (például edzéskor, vagy a kardfogú tigris elől futva). A huzamosabb ideig tartó stressz viszont kimeríti a szervezetet (leginkább a stresszhormonokat és antistresszhormonokat termelő mellékvesét), ilyen állapotban pedig a kisebb gond is nagyobb annál, minthogy testünk a fogyásra koncentráljon.

Tanulság: gondoskodni kell a stressz csökkentéséről és/vagy a stressz levezetéséről. Erre rengeteg praktika létezik, mi is összeszedtünk párat (kattints ide és olvasd el a cikket).

*