A jó, a rossz és a csúf stressz

Miért olyan veszélyes a stressz? Erre a kérdésre fogunk válaszolni legújabb cikkünkben!

Kezdjük a legfontosabbal: a stressz önmagában jó. Szükségünk van rá és evolúciós előny, hiszen segít szervezetünknek alkalmazkodni az állandóan változó helyzetekhez. Rögtön megérted, mire gondoltunk:

A jó stressz segít megfelelni a munkahelyen. Nyerni a középiskolai futóversenyen. Gyorsan tető alá szaladni a hirtelen feltámadt esőben. És segített őseinknek elejteni a mammutot, vagy elfutni a kardfogú tigris elől.

Stressz hatására ugyanis megváltozik a szív, a hormonrendszer, a vegetatív idegrendszer és a keringés működése, a szervezet pedig több energiát koncentrál arra a feladatra, ami fontosabb. Akkor és ott!

Belegondoltál már abba, hogy vajon őseink hogyan tudtak vadászni akkor, amikor már hosszú napok óta nem ettek? Miközben mi a reggeli és a tízórai közötti időszakot sem mindig bírjuk ki?

A válasz tehát: a stressz önmagában jó

A rossz

Más a helyzet az úgynevezett krónikus stresszel, a különbség pedig a tartósság.

A stressz akkor válik krónikussá, ha az adott élethelyzetet nem tudod megoldani, amitől előbb-utóbb kimerülsz, és az állandó „készenléti állapot” megterheli a szervezetedet.

Mintha a tűzoltóknak a nap 24 órájában szólna a rikoltó hangú tűzjelző, ami vészhelyzetben jó dolog, hiszen gyors munkára hív, de tartósan nem egy kellemes érzés. Szervezeted épp annyira szenved ilyenkor, mint amennyire egy ilyen kísérlet után szegény tűzoltó feje hasogatna. Képzeld el, mennyire tud más dolgokkal hatékonyan foglalkozni időközben… és most nem csak a tűzoltóra gondoltunk!

Az ok: lehetetlen állandó készenléti állapotban élni, és a szervezeted sem képes rá.

A csúf

…és akkor beszéljünk arról is, hogy van a stressznek egy harmadik változata, ami alattomos, ármányos. Gyakran észre sem vesszük, pedig minden egyes nap találkozunk vele. A csúf stressz az a lelki hadviselés, amivel rendszeresen találkozunk (pl. a közösségi) médiában, és amire még nem tanultunk meg reagálni.

Nem mindig jó naprakésznek lenni… (főleg, ha a negatív hírekből vagy naprakész!)

Negatív dolgok áramolnak felénk az ismerősök üzenőfaláról, az újságok címlapjáról, az esti hírekből…

… és biztosak vagyunk abban, hogy te is tudod, miről van szó, de hadd mondjunk egy példát! Nem egy ismerősünk mesélte, hogy napi rutinjává vált megnézni a legújabb fertőzési adatokat, és aztán lefekvésig görcsölni azon (tudat alatt is), mikor lesz vége az éppen aktuális hullámnak.

A közösségi médiában vadabbnál vadabb összeesküvés-elméletek terjednek; a tévében felnagyítják a rossz dolgokat; és még vitázni sem kell a többiekkel a fórumokon, hogy az ember azt érezze, csak megy fel benne a pumpa.

Csúf egy dolog, igaz? Nem teszi szebbé az sem, hogy a karanténhelyzet miatt még nehezebb levezetni a feszültséget, hiszen gyakran nincs hol, nincs hogyan, nincs kivel…

Az állandó készenlét ára

Ha nagyon egyszerűen akarnánk fogalmazni, akkor csupán ezt írnánk: az állandó stresszhelyzet miatt szervezeted kiég. De legyünk ennél konkrétabbak!

Amikor stresszes állapotba kerülsz, akkor tested gőzerővel dolgozik a megfelelő reakción („harcolj vagy fuss!”). Első lépésként a mellékvese adrenalint termel, aminek hatására szervezeted úgy érzi, kész felvenni a kesztyűt; nem érzel fáradtságot és/vagy fájdalmat, fel vagy pörögve, energia áramlik szét a testedben, mindez pillanatok alatt, hogy gyorsan dönthetss.

Ideális, ha menekülnöd vagy harcolnod kell… akkor és ott! Ez az állapot azonban kimerít, márpedig szervezeted majdnem tökéletes és hibátlan gépezet, ami pontosan tudja, hogyan reagáljon. Hogy kompenzálja, szabályozza a stressz miatt őt ért hatásokat, a mellékvese kortizolt, tehát anti-stresszhormont termel. Ismét csak: rövid távon ez kiváló, de mi van akkor, ha a folyamat egy véget nem érő körforgássá alakul át?

Ha tartósan stressz ér, és szervezeted bekerül ebbe a spirálba, akkor állandóan magas ezeknek a hormonoknak a szintje. A mellékvese a folyamat miatt kimerülhet, ez pedig később komoly problémákhoz vezethet, hiszen csökken a védekezési képesség. Ha pedig valami folyamatosan elnyomja immunrendszered működését, akkor szervezeted nem tud védekezni (például a vírusok és a ráksejtek ellen).

A végeredmény?

Testi-lelki bajok.

Gyulladások. Szív- és érrendszeri betegségek (magas vérnyomás, szívinfarktus veszélye, érelmeszesedés), cukorbetegség, elhízás, gyomor- és bélrendszeri problémák, asztma, Alzheimer-kór, korai öregedés, állandó fejfájás, autoimmun betegségek, daganatos megbetegedések.

Depresszió, krónikus alvászavarok, nyugtalanság, szorongás, krónikus fáradtság, hát- és derékfájás, evészavarok, szorongás, kifáradás, ingerültség.

Hasi elhízáshoz és inzulinrezisztenciához is vezethet. 

Most bizonyára téged is bestresszeltünk egy kicsit. Igazad van, de segítünk, hogy ez ne legyen krónikus!

Mit csinálj a stressz ellen?

Azt mondják: kezeld a stresszt! Igen, könnyű azt mondani!

Vannak kézzelfogható módszerek is? Vannak!

Kezdjük egy igazán egyszerűvel, nem is fogod elhinni, hogy ez miért maradt ki eddig az életedből.

Hosszú séta!

Odakint, a szabadban, tágas tereken. Saját magunkon tapasztaljuk, hogy milyen csodás hatása van, és nemcsak a stresszkezelésben, hanem a fogyókúra terén is. A séta ugyanis testmozgás, vagyis kalóriát éget, emellett javítja a vérkeringést és az ízületeket, csökkentheti a vércukorszintet, és még jobban is alszol tőle.

Felfrissülsz és jobb lesz a hangulatod, ezáltal jobban fogod érezni magad. És ne mondd, hogy nincs 30-45 perced erre naponta!

D-vitamin

Szedd, pótold, de csak okosan, nem vakon!

Az utóbbi hónapokban (is!) rengeteg tanulmány jelent meg arról, hogy milyen fontos szerepet kap az immunrendszer működésében a D-vitamin. Tudjuk, hogy a legtöbb ember hiányt szenved ebből a vitaminból, miközben fertőzéses megbetegedések esetén szervezetünk megfelelő védelmet kaphat a segítségével.

Fontos téma, ezért téged is biztatunk, hogy nézz utána bátran más fórumokon!

Apró adalék: a hosszú séta odakint, napsütéses időszakban természetesen segít pótolni a D-vitamint.

Táplálkozás

Lerágott csont, ezért csak röviden: fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás, és fontos, hogy okosan csináld ezt is! Mind mások vagyunk, ezért a te feladatod, hogy kitapasztald, mi a jó neked, és mi az, ami beválik.

Azért néhány tanácsot megpróbálunk adni:

  • reggelizz egészségesen
  • délelőtt jöhetnek a jó szénhidrátok (gyümölcsök, lassan felszívódó szénhidrátok egyéb formában)
  • délben nem szempont a púpos tányéros ebéd
  • délután könnyű (zsírban szegény, fehérjében gazdag) ételeket fogyassz
  • csökkentsd a cukrot (feldolgozott szénhidrátot)
  • próbáld meg kiiktatni a rendszertelenséget

Trendi diéták helyett a kiegyensúlyozottságra és mértékre figyelj. Ne feledd, az, hogy most nem látod a helytelen étkezés hátrányait, még nem jelenti azt, hogy idősebb korodra nem alakulnak ki problémák.

Kezeld a külső ingereket!

Tarts legalább egy nap szünetet, amikor nem nézed meg a híreket, nem görgeted végig a közösségi médiát, és nem görcsölsz rá a hírekre.

Nevezzük infoböjtnapnak! Annak a napnak, amikor senkinek nem engeded, hogy lerántson a negatív hírek bugyrába.

Alvás: jól, jókor

A hogyan legalább olyan fontos, mint az, hogy mikor. Alvás kapcsán a rendszeresség létfontosságú, és szervezeted szereti, ha keretet adsz a pihenésnek. A legjobb időpont lefekvéshez az éjfél előtti 1-2 óra, amikor a melatonintermelés már elérte a mélypontot, ezáltal 7-8 óra ágyban fekvést ajándékozol magadnak reggelig.

A mai ember persze ezt próbálja „megreformálni”: későn kel, egész nap odabent kuksol (mesterséges fényben), keveset mozog, rendszertelenül étkezik (és persze rosszat). Csoda, hogy a te agyad is szétesik és elveszti a fonalat?

A kellemes alvás miatt néhány nap vagy hét után harmonikusabban fogsz ébredni, a kialakított rendszer miatt pedig jobban érzed majd magad nappal.

Tea, amit ellazít

A (krónikus) stresszt elég komoly problémának gondoltuk ahhoz, hogy gyorsan megoldást keressünk, így született meg a Nyugalom Teakeverék, aminek összetevőit úgy válogattuk össze, hogy jótékonyan egészítsék ki és erősítsék fel egymás hatását.

A végeredmény egy különleges keverék lett, ami nappal fogyasztva lenyugtat és kisimít, este pedig hozzásegít az elalváshoz. Mi is gyakran isszuk mindkét időpontban, mert segít leküzdeni a nyugtalanságot és a szorongást, és igazi Zen-hangulatot varázsol körénk.

Mindezt biztonságos hatóanyagokkal, négy általad is jól ismert összetvővel:

  • levendulával
  • komlóval
  • rooibosszal
  • és orbáncfűvel.

Légy Te a változás!

Ne gondold, hogy nincs kiút, és ne add át magad a letargiának! A változáshoz szükséges legfontosabb elem Te magad vagy! Próbáld meg tisztán és pozitívan látni a dolgokat, ismerd fel a problémát és tégy ellene! Ha kell, merj segítséget kérni!

Inkább apró, de biztos lépésekkel haladj előre, mint nagy, de kockázatosokkal!