A fejfájás 8 oka

Nincs olyan ember, aki élete során (legalább egyszer, de inkább többször) ne találkozott volna a fejfájás kellemetlen tüneteivel. A migrén majd’ egymillió magyart kínozhat (a férfiak 6, a nők 17 százalékát), míg az enyhébb visszatérő fejfájástól még ennél is többen szenvednek. De mi állhat a háttérben?

Ahogy a Magyar Fejfájás Társaság írja weblapján: a legtöbb felfájás kezelhető, ehhez persze tudnunk kell, hogy mi okozza a tüneteket. Első feladatunk ezért az, hogy rendet tegyünk a fogalmak kapcsán.

A fejfájásnak két fajtája van:

  • elsődleges
  • másodlagos

Az első csoportba tartozik a tenziós fejfájás, a cluster felfájás és a migrén; a másodikba az olyan problémák, mint (például) a fejsérülés, agydaganat vagy agyhártyagyulladás által kiváltott tünet. A tenziós fejfájás a leggyakoribb, ez általában szorító érzéssel járó kellemetlenség; kétoldali, tompa fájdalom jellemző rá, és sokkal enyhébb, mint az ugyanabba a csoportba tartozó társai. A migrén ezzel szemben egy bizonyos időközönként visszatérő, rohamszerűen kezdődő és rendkívül fájdalmas típus, amit egyéb tünetek (például hányinger, hányás, hang- és fényérzékenység) is kísérhet.

Bár kihangsúlyoztuk, hogy a migrén visszatérő, ez a tenziós kapcsán is előfordulhat, és ekkor kell megvizsgálni, hogy mi állhat a probléma hátterében. A fájdalom minden esetben üzenet, és neked ezt az üzenetet kell most megfejtened.

1. A stressz

A stressz a fejfájás egyik leggyakoribb kiváltó oka. Rengeteg cikket írtunk már erről a témáról (ezt és ezt érdemes elolvasni), ezért valószínűleg te is tudod, hogy az állandósult, krónikus stressz milyen súlyos következményekkel járhat egészségedre nézve. Nem árt tudni, hogy a stressz fokozott izomfeszültséghez vezet (gondolj csak bele, te is szinte „megfeszítve” küzdesz a problémák ellen), a központi idegrendszer felé küldött fájdalomjelek pedig fejfájásként kiáltanak segítségért.

Ha szeretnéd tudni, hogyan gondoskodhatsz a stresszoldásról, akkor kattints ide.

2. Az étrend

Nemcsak a krónikus stressz, de akár az étrended is kiválthatja a kellemetlen tüneteket. Fejfájást okozhat az ételintolerancia, a túl sok koffein, az alkohol (másnaposság néven is ismerjük ezt), a csokoládé, a mesterséges ízesítők és ízfokozók, a magas nitráttartalmú húsok/húskészítmények vagy a fermentált ételek (pl. öreg sajtok).

Tartós fejfájás esetén ezért az elfogyasztott ételekre is gyanakodhatsz. Ne feledd: agyunk és gyomrunk szorosabb kapcsolatban áll egymással, mint azt sokan gondolják, és tartós fejfájásnál gyomor-bélrendszeri panaszokra is gondolhatsz.

3. A környezeted

Amíg a migrén esetében genetikai okokat gyanítunk a háttérben, addig tenziós fejfájásnál a környezeti tényezők is meghatározóak lehetnek, ide tartozik például a szezonális allergia vagy az időjárás változása. Biztosan te is ismersz olyat, akinek szervezete nehezen alkalmazkodik a front változásához.

4. A hormonok

A nők esetében a hormonális változás is kiváltó ok lehet: fiatalabb lányoknál pubertáskor környékén és a menstruációs ciklus lefolyása alatt tapasztalható, de hatása lehet rá a fogamzásgátló tabletták szedése és a várandósság. Az alacsonyabb ösztrogénszint növelheti, a magasabb csökkentheti a fejfájás esélyét.

5. Az alváshiány

Egy sor kiváló cikket írtunk már a témában (itt vagy itt), és remélhetőleg most már a felnőttek többsége tudja, hogy az alvásproblémák és -hiány milyen súlyos következményekhez vezethetnek. A fejfájás a kevésbé ijesztőek közé számít, de a tünetek gyakran nem állnak meg itt. További tünet a fokozódó éhségérzet és elhízás, a magas vérnyomás, a különböző szívbetegségek, valamint a cukorbetegség.

Tanulság? Sose köss kompromisszumot az alvás rovására! Még egy sorozatepizód, még egy fejezet vagy egy kis csetelés nem ér annyit, hogy szervezetedből megvond a létfontosságú pihenést. Ez akkor is igaz, ha te úgy érzed, azok közé tartozol, akikre nincs hatással mindez; anyagcsere-problémák ugyanis ilyenkor is felléphetnek.

6. Bizonyos gyógyszerek szedése

Bármilyen furcsa, még a fájdalomcsillapítók szedése is okozhat fejfájást, sőt, egy sor egyéb gyógyszernek lehet mellékhatása a hasogató kobak (lásd a korábban említett fogamzásgátló tabletták). Érdemes alaposan végiggondolni (háziorvossal átbeszélni) ezt, kiváltképp, ha rendszeresen szedsz valamilyen gyógyszert. És ahogy szoktuk mondani: a címke vagy termékismertető elolvasása mindig hasznos elfoglaltság.

7. Egészségi problémák

A fejfájás hátterében ízületi panaszok, illetve az epe vagy a máj működésének zavarai, valamint emésztés, bélproblémák és mozgásszegény életmód is állhatnak. Nem véletlenül írjuk, hogy tartós fejfájás esetén érdemes a háziorvosoddal konzultálni, hiszen annak az „apró-cseprő” gondok mellett egy fokkal súlyosabb okai is lehetnek.

8. A folyadékfogyasztás

Egészen pontosan a nem megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékfogyasztás. Arra, hogy nem iszol eleget, utalhat a száraz száj és száraz bőr, a kellemetlen lehelet, a memória- és tanulási probléma, a koncentrációzavar, a hidegrázás vagy a folyamatos székrekedés. Érdemes ezért egy-egy pohár vizet mindig magad mellett tartanod, és fejfájás esetén is ebből inni, mielőtt egyből gyógyszerhez nyúlnál.

Nem mindegy az sem, hogy milyen folyadékot iszol: többször elmondtuk, hogy az üdítő és gyümilé, vagy az agyoncukrozott kávé nem számít bele a napi limitbe, sőt, gyakran inkább „elvesznek” belőle.

+ Néhány apróság…

…amire figyelned kell! Fejfájást ugyanis a friss levegő hiánya, a túl sok monitor előtt eltöltött idő, sőt, akár a természetes fény hiánya is okozhat. Mi ebből a tanulság? Ősszel-télen sem szabad elfeledkezni a kimozdulásról! Sétálj odakint sokat és/vagy kirándulj; szippants mélyet a friss levegőből és gondoskodj a stresszkezelésről, az én-időről.

Sok sikert, jó egészséget!