BMI vagy nem BMI…

…avagy mennyit számít a testzsírszázalék?

Amikor belevágsz egy diétába, vagy mondjuk inkább azt, hogy tudatosabb döntéseket kezdesz hozni az életmódoddal kapcsolatban, és jobban odafigyelsz az étkezésedre, akkor valószínűleg a mérleget tekinted elsődlegesen mérvadónak. Tény, hogy a testsúly egy olyan egzakt szám, ami jó kiindulási alap, de önmagában ugyanúgy félrevezető lehet, mint a testtömegindex (BMI).

És igen, zárjuk is le gyorsan a címben feltett kérdést: a BMI önmagában nem tökéletes, és nem is szabad rá önálló útmutatóként tekinteni. Létezik viszont egy másik mérőszám, a testzsírszázalék, ami sokkal többet mond el az általános fizikai állapotodról, mint az, hogy hány kiló vagy…

…netán milyen arányban áll ez a magasságoddal.

Mi a testzsírszázalék, és mennyi az ideális mértéke?

Tudtad, hogy ma már kaphatók olyan otthon használható mérlegek, amelyek megmutatják, hogy milyen a tested összetétele, vagyis mennyi zsírt, vizet és izmot tartalmaz?

Igen, a régi analóg mérlegekkel szemben az új csodamasinák szinte mindenre képesek, és szükséged is van ezekre az információkra, ha okosan szeretnél fogyni.

A testzsírszázaléknak ráadásul a megfelelő étrend kialakításánál és az edzésterv összeállításánál is nagy szerepe kellene, hogy legyen. Még akkor is, ha az okoskészülékek inkább csak hozzávetőleges értékeket adnak, és nem orvosi pontosságúak. Tegyük gyorsan hozzá: űrtechnológiai pontosságra nincs is szükséged, hacsak nem vagy élsportoló.

Mi a baj a kilókkal és a BMI-vel?

Bajnak nincs velük baj, de a mérlegen látható összeg csak azt mutatja meg, hogy mekkora a súlyod. Izommal, vízzel, zsírral, tokkal-vonóval. Márpedig egy 90 kilós férfi lehet szuperizmos és lehet igencsak pocakos; ugyanennek “hölgy-megfelelője” valahogy így néz ki (125 font kb. 56,5 kg):

For Anyone Fretting Over “Holiday Weight” This Is Your Reminder To Screw The F***ing Scale!
Forrás: boredpanda.com/same-weight-fitness-incredible-transformations

Márpedig ha a kiló önmagában nem mond semmit, akkor az ebből (is!) származtatott BMI sem lehet hibátlan. 

A testtömegindexet rendszeresen használják annak meghatározására, hogy valaki elhízott-e, normál testalkatú vagy sovány, csakhogy tapasztalatból tudjuk mi is, hogy például egy 27-28-as BMI takarhat sportos urat és hölgyet sok-sok izommal, mégis, a táblázat szerint ez már túlsúlynak számít. De előfordulhat az is, hogy teljesen normális a BMI-je valakinek, azaz átlagos testalkatúnak számít, miközben a szervezete túl sok zsírt tartalmaz, ami mind a fogyókúra, mind az egészség szempontjából hátrányos lehet.

És akkor mi a helyzet a testzsírszázalékkal?

A testzsírszázalék valójában azt mutatja, hogy mennyi zsírszövetet tartalmaz a tested. Ideális mértéke eltérő a férfiak és a nők esetében, de az is számít, hogy melyik korcsoportba tartozol. Hogy ez mit jelent, azt egy egyszerű példán keresztül be is mutatjuk:

  • míg mondjuk hölgyek esetén a 20%-os testzsír egy 25 éves nőnél az ideális sávba esik…
  • …addig egy 36 éves ugyanezzel az értékkel soványnak számít.
  • Urak esetében pedig ugyanez az érték, ha lassan is, de gyalogol a kevésbé sportos (kockahastalan) állapotok felé.

Mekkora különbség, igaz? Ami viszont biztos, hogy 32% fölött minden korosztály esetén túlsúlyról beszélhetünk, ezért mindenképp tanácsos ez alá menned.

Természetesen férfiak esetén is számít az életkor, de az ő testükben eleve magasabb az izom aránya, ezért is tudnak például gyorsabban fogyni, mint a nők. A dolog hátulütője, hogy egy férfi már 26%-os testzsír fölött a túlsúlyos kategóriába esik.

Miért számít, hogy mennyi a testzsírszázalék?

Az nem (lehet) vita tárgya, hogy egy bizonyos mennyiségű esszenciális zsírra szüksége van a szervezetednek, hogy egészséges maradjon. Szigorúan nézve ez az arány nőknél a testtömeg 10-12%-a, férfiaknál pedig 2-4%. A többi zsír, ami rád rakódik, tulajdonképpen nélkülözhető lenne (lenne, aláhúzva, lásd következő bekezdés), sőt, ha túl sok a zsírszövet a testedben, annak már kifejezetten egészségkárosító hatásai vannak. Megnő például a 2-es típusú diabétesz kockázata, de a szív- és érrendszeri betegségekre, illetve a daganatokra is nagyobb esélyed lesz.

A másik sarkalatos pont a fogyás. A zsírsavakat ugyanis az izmok tudják elégetni, vagyis minél több a zsír a testedben, annál lassabban – vagy nagyobb munkával – tudod leadni a fölös kilókat. A cél tehát az ideális testzsír elérése, ami életkortól függően nőknél 21-30%, míg férfiaknál 14-25% között mozog rendszeres sportolás mellett.

A BMI-vel tehát érdemes óvatosan bánni, ugyanis többek között koreai és kínai vizsgálatok igazolják, hogy a testzsírszázalékból sokkal inkább felmérhető a szív- és érrendszeri betegségek, illetve a diabétesz kialakulásának kockázata.