Sportitalok – Mítosz vagy egészség?

Sokan nyúlnak a sportitalokhoz, amikor az egészséges életmódváltás elemeként kocogni, edzeni kezdenek. Vajon jól teszik ezt, vagy többet ártanak maguknak mint használnak?

Nos, a sportitalokat olyan élsportolóknak szánták, akiknek huzamosabb ideig tartó, komoly fizikai teljesítményekkel járó energia- és kalóriaveszteséget kell pótolniuk. Szerintem mindenki más teljesen fölöslegesen issza. Márpedig kizárólag az élsportolók fogyasztásából nem lehetne ekkora üzletet csinálni, ezért kreáltak a gyártók egy szép kövér mítoszt a sportitalok köré.

A sportital mérhetetlen népszerűsége a marketing abszolút diadala. Multimilliárd dolláros modern tévképzet, nem több, és higgy nekem, a sportitalok nagy része egyáltalán nem egészséges. De komolyan, bármi, ami ilyen rikító, természetellenes neon színekben pompázik, az nem lehet egészséges, legalábbis a Föld nevű bolygón biztosan nem.

A sportitalok rajongói gyakran azzal védekeznek, hogy kedvencük még mindig job,b mint a szénsavas üdítőitalok. Nos, az lehet, de ettől még nem lesznek jók, hiszen a szénsavas üdítőitalok nem többek, mint egy nagy rakás cukor, színezék, aroma, és ki tudja még milyen kemikáliák „gonosz, bár zseniális keveréke”, megfűszerezve mérhetetlen mennyiségű pénzzel és végtelen kreativitással. Ha valami ennél jobb, attól még nem lesz jó.

De legalább jól hidratálnak, nem?

Az igazság az, hogy semmilyen bizonyíték nincsen arra, hogy a sportitalok jobban hidratálnának, mint a víz, és az a rossz hírem, hogy ha csak nem egy vagy több órás edzéseket lenyomó élsportoló vagy, akkor a teljesítményedet sem javítják, sőt. Fogyasztásukkal a súlyvesztéshez nem, a súlygyarapodáshoz viszont egészen biztosan hozzájárulnak.

A kijózanító valóság, hogy némely sportital egyetlen flakonja akár 12(!) teáskanálnyi cukrot is tartalmazhat, emellett szemmel láthatóan komoly mennyiségű színezéket, mesterséges aromákat, tartósítószereket és a mérhetetlen cukor ellensúlyozására még citromsavat is. Azt hiszem nem kell részleteznem, hogy ezek az összetevők nem éppen az egészséges életmód építőkövei. Ráadásul a citromsav egy extra veszélyforrást jelenthet, különösen a gyerekek fogaira nézve.

Mi a helyzet a rengeteg hozzáadott vitaminnal és ásványi anyaggal?

Először is, semmilyen kutatás nem bizonyítja azt, hogy a mesterségesen hozzáadott vitaminok, ásványi anyagok valóban be tudnának épülni, azaz képes-e, vagy milyen mértékben képes az emberi szervezet hasznosítani őket. A létező kutatásokat olyan kutatók végezték, akiket a sportital gyártók finanszíroztak… Ezt nem szükséges kommentálni.

Másodszor: a mesterségesen hozzáadott ásványokkal az a baj, hogy a természetben soha nem fordulnak elő önmagukban, éppen ellenkezőleg, mindig egy adott környezetben, más anyagokkal együtt (rostok, olajok, vitaminok, színanyagok, cseranyagok stb.), amelyek mind szerepet játszanak abban, hogy a szervezeted fel tudja dolgozni őket.

Harmadszor, ott van a vitaminok problémaköre. A C-vitamin jó példája ennek. Azokba a termékekbe, amik hozzáadott C-vitamint tartalmaznak, szinte minden esetben aszkorbinsavat tesznek. Az aszkorbinsav,a C-vitamin hatóanyaga, de nem maga a C-vitamin, ami egy természetes vegyület, és mást is tartalmaz, mint az aszkorbinsav, és ugyanúgy, mint az ásványok esetében, a természetben soha nem fordul elő önmagában.

Nem tudunk egy darab C-vitamint levenni a fáról, ugye? Narancsot, citromot viszont igen, ahogyan például egy tökéletes magyar paprikát is, ami az emberi szervezet számára felismerhető és tökéletesen feldolgozható, értékes mikrotápanyagok összetett forrása.

Ha úgy érzed, hogy vitamin- és tápanyag-utánpótlásra van szükséged, akár a sporthoz, akár az egészséges élethez, akkor fogj meg inkább egy nagy rakás gyümölcsöt vagy zöldséget, turmixold őket össze (például zöld teával, rooibos teával, vagy akár kedvenc natúr UKKO teakeverékeddel), és máris egy friss, egészséges, hatékony, finom és tökéletesen hasznosítható értékes tápanyagforrásra tettél szert.

Akkor kinek jók a sportitalok?

Ha élsportoló vagy, és nap mint nap emberfeletti munkát végzel, amivel 6000 kalóriát égetsz el, és nem tudsz eleget enni ahhoz, hogy mindezt pótold, akkor a sportitalok – cukortartalmuknál fogva – jók lehetnek az extra energiaszükséglet pótlására.

Persze ebben az esetben is jobban jársz egy természetes, magad készítette banán alapú smoothie-val, amihez adhatsz például datolyát és mézet is, az energia maximalizálása érdekében.

Minden egyéb esetben biztosan nincsen szükséged egy ennyire túlcukrozott italra. Ha általában nem edzel többet 90 percnél, akkor sokkal jobban jársz, ha sima vízzel, vagy éppen Cseh Laci kedvencével, az UKKO Nap Teájával hidratálod magadat, amikor megszomjazol.