Így dolgoznak a méregtelenítő szerveid

Rossz hír, de nem kell megijedni tőle: a modern életvitelnek legalább annyi negatív hatása van ránk, mint pozitív. Csak egy jellemző példa: miközben valószínűleg te is élvezed azt a helyzetet, hogy 5 perc alatt megfőzhetsz egy (zacskós) levest a korábbi pepecselés helyett, addig az így elkészült étellel rengeteg mesterséges anyagot veszel magadhoz.

Hosszan sorolhatnánk, hogy mi mindennel „mérgezed” folyamatosan magad, és mit fizetsz azért, hogy az életed kényelmesebb lett…

…ráadásul mindezt úgy teszed, hogy nem is mindig vagy tisztában a következményekkel és az árral, amit fizetsz. Mert lássuk be, ki böngészi folyton az élelmiszerek címkéjét, és kinek van kedve bűnözés nélküli szent életet élni.

De aggodalomra semmi ok: a méregtelenítő szervek lankadatlanul dolgoznak azon, hogy megszabaduljanak a káros anyagoktól, és megtisztításék a szervezeted. Nem kell kivenned a kezükből az irányítást, de arra már jó, ha most készülsz, hogy segítségre igenis szükségük van.

Mely szervek végzik a méregtelenítést?

A méregtelenítés egy többlépcsős folyamat, amiben a vese és a máj mellett részt vesz a tüdő, a bőr, a bélrendszer, valamint a vér- és nyirokkeringés is.

Természetesen mindegyiknek más a szerepe ebben az összetett rendszerben, de mindegyikre szükség van ahhoz, hogy a dolgok óraműpontossággal működjenek.

Vegyünk csak egy példát: ha a vese leáll, akkor nem lesz olyan szerv, ami átszűri a vért, és ami kiválasztja belőle a méreganyagokat és a folyadékot, ennek pedig komoly egészségügyi következményei lesznek. Ilyenkor nem tudsz vizelni, miközben a salakanyagok továbbra is csak gyűlnek és gyűlnek a szervezetedben. Az első tünetek: fáradékonyság, légszomj, émelygés, étvágytalanság, ami súlyos működési problémák után rohamokhoz, kómához, majd halálhoz vezet.

De mi is az egyes szervek szerepe a méregtelenítésben, és mit okoz a nem megfelelő működésük?

A vese szerepe a méregtelenítésben

A vese talán legismertebb funkciója a folyadék kiválasztása – vagyis a vizelet előállítása –, de a méregtelenítésben is komoly szerepet játszik. Gyakorlatilag végtelen azoknak az anyagoknak a sora, amik a vizelettel együtt ürülnek ki a szervezetedből, legyenek azok a gyógyszerek, a húgysav, fehérjék stb. A vizelet előállításának ez a célja, de a vese nem csak megtisztítja a szervezetet a káros anyagoktól és a felesleges folyadéktól, hanem segít a vérnyomás szabályozásában és felügyeli a szervezet kémiai egyensúlyát is.

A vese azonban nem csak ad neked, de kér is: ahhoz, hogy ez a bab-alakú szerv képes legyen kimosni a különböző toxinokat, szükséged lesz körülbelül napi 2 liter folyadék elfogyasztására. Ez egyénként változik (kattints ide a pontos részletekért), és ezt az elvárását nem jó dolog figyelmen kívül hagyni.

Azzal sem árt tisztában lenned, hogy például cukorbetegség esetén a veséid fokozott megterhelésnek lesznek kitéve, ugyanis jóval nagyobb mennyiségű glükózt kell kiválasztaniuk, mint normál esetben, és akár diabéteszes nefropátia (veseelégtelenség) is kialakulhat nálad.

Máj, a sokoldalú

A májnak rengeteg olyan funkciója van, amelyek mind hozzájárulnak a szervezeted „tisztán tartásához”. A zsírokat az általa termelt epe segítségével emészted meg, ez a szerv szabályozza a vércukorszintet, de a toxikus anyagok – például a tegnap esti bornak a – lebontása is a máj feladata. Azt is mondhatjuk, hogy tulajdonképpen a májad a méregtelenítés motorja, ezért nem árt, ha jól bánsz vele!

Fogyassz olyan ételeket, élelmiszereket, amik tisztítják a májat, mint például a grapefruit, a fokhagyma, a zöld tea vagy a cékla…

…emellett csökkentsd az alkoholt, és igyál olyan gyógynövényes teákat, amik támogatják ezt a létfontosságú szervet!

A tüdő, a tápcsatorna és a bőr: a három testőr

A méregtelenítésben nemcsak a vese és a máj, hanem a tüdő, a tápcsatorna és a bőr is fontos szerepet kap. A tüdő az elhasznált oxigén cseréjében vesz részt, izzadással pedig a bőrön át távoznak a méreganyagok. A belekben található bélflóra az immunrendszer szerves részét képezi, a vastagbél pedig a salakanyagok kiürítése szempontjából tölt be nélkülözhetetlen feladatot.

Vagyis jól láhatod, hogy minden összefügg mindennel, ezért neked is komplexen kell gondolkodnod a testeddel kapcsolatban!

Ha szeretnél többet tudni a méregtelenítésről, kattints ide: