Mennyit fogyhatsz hetente?

El se hiszed, milyen sok vásárlónk kíváncsi erre, viszont a kérdésre válaszolni nagyon nehéz. Persze nem lehetetlen, csak épp nincs mindenkire ugyanúgy érvényes matematikai képlet.

Ehelyett inkább azt szoktuk elmondani, hogy milyen az ideális, tartós fogyás. Lássuk a fontosabb tényezőket, amelyek ezt befolyásolják:

  • az életmódod
  • a táplálkozási és folyadékfogyasztási szokásaid
  • az anyagcsere-típusod (gyors vagy lassú)
  • az életkorod

Mennyi az annyi?

A cél nem az, hogy gyorsan és sokat fogyj, hiszen a kilók sem gyorsan mentek fel. A hízás is általában úgy történik, hogy mindig egy kicsivel lesz súlyosabb az ember („hopp, idén felszedtem 5 kilót”, aztán, ha ezt folytatod, 4 év alatt már 20-ról beszélünk).

Éppen ezért kis lépésekkel kell haladni, és szakértők szerint a heti fél-egy kiló fogyásról mondhatjuk azt, hogy ideális. Tudjuk, ez kevésnek tűnik, de ne feledd, 3 hónap alatt heti fél kiló esetében összesen már 6 kilóról beszélünk. És ez már szép summa, nem igaz?

Ráadásul a fogyás nem is azonnal kezdődik, és mindig van egyfajta rákészülési szakasz a szervezetedben. Kicsit úgy kell elképzelni, mint amikor az autópályán haladsz a kocsiddal, de meggondolod magad, mert hátrafelé szeretnél menni. A szervezetednek át kell állnia; le kell annak a bizonyos autónak lassulnia és meg kell állnia, hogy aztán hátramenetbe kapcsolhass.

De végül beállsz egy tempóra, ahogy a szervezeted is felveszi a fogyás ritmusát, és utána már csak a büszke mosoly marad.

weight-loss-3237729_640.png

A legfontosabb tanácsok!

Ne feledd, fogyni is szépen kell, és a hirtelen fogyást semmiképp sem nevezhetjük normális állapotnak (ezért is alakul ki a jojó-hatás). Ismerünk olyat, akinek két hónapra volt szüksége, míg a szervezete átállt, utána viszont stabilan dobálta le magáról a havi 2 kilókat.

Éppen ezért:

  • hagyj időt arra, hogy kialakuljanak az új szokások és az új életmód
  • kezdj el mozogni
  • ne csak kilóban mérd a változást (elő a centivel is)
  • ne engedd, hogy a Dominó-hatás érvényesüljön (szomorú vagy, édességgel akarod jutalmazni magad, a gyorsan felszívódó szénhidrát miatt megint megkívánod a bűnös élvezeteket, aztán látod a felszaladt kilókat, megint szomorú leszel, és ismét csak az édességhez fordulsz)

Nem az a célod, hogy gyorsan letudd a munkát, hanem az, hogy jól elvégezd azt!