Igaz vagy hamis? Másképp fogynak a lányok és a fiúk

  • Gyors válasz: igaz!
  • Kedvcsináló: a cikkben elmondjuk, hogy miért!

Próbáltál már a pároddal együtt fogyni? Ha igen, nagy eséllyel te is észrevetted már, hogy nem egyformán olvad rólatok a zsír! Bizony, ez általában helyénvaló megfigyelés: a fiúk szerencsésebbnek mondhatók ebben a tekintetben, ők ugyanis sokkal gyorsabban tudnak megszabadulni a felesleges kilóktól, mint a lányok. De miért van ez?

A különbségnek elsősorban hormonális és fiziológiai okai vannak, ami számokban annyit jelent, hogy egy nőnek ugyanazért az eredményért 20%-kal több energiát kell beleadnia.

Igazságtalan? Mondhatjuk, de miért is osztotta le a természet éppen így a lapokat?

Nők és férfiak: máshová és máshogyan híznak

Annak, hogy a lányok és a fiúk eltérő ütemben fogynak, részben az az oka, hogy másképp és máshová is híznak. Az urak elsősorban a hasukra szedik fel a kilókat, a nők viszont típustól függően – alma, körte stb. – combra, illetve a csípő tájékára. Azaz nem egy adott testrészre koncentráltan jönnek fel a kilók, hanem jobban eloszlik a súlyfelesleg.

A másik jelentős különbség a test összetételében lelhető fel: a nők „zsírosabbak”, azaz körülbelül 6-10%-kal több a zsír a testükben, mint a férfiakéban. Így amikor fogyókúrára kerül a sor, akkor a fiúk előnyben lesznek, hiszen a zsírszövet és az izmok anyagcseréje teljesen eltérő. Az izmok képesek oxidálni (elégetni a zsírsavakat), ezért amint beindul a hasról való fogyás, az egyrészt gyorsabb, másrészt sokkal látványosabb lesz.

A nők ezzel szemben kevesebb izomzattal rendelkeznek, és ha ez még nem lenne elég, a zsír sem egy adott területen rakódik le. Ezért a fogyás sem lesz annyira szembetűnő, még ha mindenhonnan megy is le egy kicsi.

És még egy frusztráló tény a nők számára: a férfiak akkor is több kalóriát égetnek, ha épp nem csinálnak semmit, vagyis még a kanapéról is jobban fogynak.

De ha már a kanapén ültök mind a ketten, és nasizni szeretnétek, akkor nézzük, hogy milyen egészséges finomságokat ehetsz.

Szívbarát nassolnivalók

  • Abból az alapvetésből indultunk ki, hogy nincs ilyen paradoxon: egészséges és finom. Persze, bármennyit így sem ajánlunk enni ezekből a finomságokból, hiszen a valóban bűnös dolgok esetében is leginkább a mohóságunkkal van baj.

A hormonokat se hagyjuk ki…

A fent leírt eltérő testösszetétel alapvetően abból fakad, hogy míg a férfi nemi hormon, vagyis a tesztoszteron a fehérjeszintézist, az izomépítést segíti, addig az ösztrogén a zsír elraktározásában játszik szerepet.

Ezért is olyan fontos a sport, hiszen azzal növelhető az izomzat százalékos aránya a nők esetén is, de az egészséges szintekre mindenképpen oda kell figyelni.

Akkor fogyókúrázzunk együtt, vagy ne?

Nem találjuk fel a spanyolviaszt, amikor azt mondjuk, hogy ezt mindenki döntse el maga. És mivel alapvetően a nők indulnak rosszabb pozícióból, nekik kell állást foglalniuk a kérdésben. Ha téged nem zavar, hogy a párod rövidebb idő alatt éri el a kívánt eredményt, akkor csinálhatjátok együtt, bár az is igaz, hogy ez eléggé elveheti a lányok kedvét a közösködéstől.

Sőt, az is elképzelhető, hogy valakinél épp az ellenkező hatást váltja ki a „páros” fogyózás: mivel teljesen értelmetlennek látja a küzdelmet a kilók ellen, ezért inkább idő előtt feladja.

A lényeg nem az, hogy kell-e vagy szabad-e együtt csinálni, hanem az, hogy képes vagy-e váltani, és egészségesen élni… a saját érdekedben! (kacsint, kacsint)

Hajrá!