Kismamás kérdés: kávé szoptatás idején – igen vagy nem?

Vajon mennyi áldozatot kell hozni a terhesség és a szoptatás alatt? Milyen ételeket és italokat kell beáldozni a baba egészséges fejlődése érdekében? Az egyik legfontosabb kérdés szokak számára: vajon tiltólistás-e az egyik legkedvesebb ital, a kávé?

Ha az internetet bújjuk, és mindent helyesen akarunk csinálni, akkor azt a választ kapjuk, hogy egész sor dologról kell lemondanunk szoptatás idején. De biztos ez? Tuti, hogy el kell hagynunk azt a reggeli kávét, amikor szoptatunk, vagy ha okosan állunk hozzá, akkor még belefér?

A k és b betűs ételek/italok

Számos cikket találhatsz arról a neten, hogy melyek azok az élelmiszerek, amik valamilyen negatív hatással lehetnek a kicsire, ha a szoptatás ideje alatt fogyasztod őket. Igen, ezek azok a bizonyos b és k betűs ételek…

…a kelkáposztától a babig. Hogy honnan származnak ezek a listák, azt talán soha nem fogjuk megtudni, de a „szakértők” országában nem csoda, hogy léteznek.

A gond csak az, hogy a legtöbb esetben ezeknek a tilalmaknak semmiféle tudományos alapja nincs, illetve nem elég nagy mintán végzett tanulmányokra hivatkoznak, viszont arra kiválóan alkalmasak, hogy örökös lelkiismeret-furdalást generáljának az anyukákban.

Ez a helyzet a kávéval is: rengeteg helyen olvasni, hogy ha a kismama kávézik, az hatással lehet a pici alvási szokásaira, miközben elismerik, hogy ezt hitelt érdemlően még sehol nem bizonyították. Vagyis alapvetően a jobb félni, mint megijedni elv érvényesül ezeknél a tiltásoknál. Viszont…

A tiltás hatása a mama lelkiállapotára

A babák túlféltése napjainkban általános jelenség. Annyira jól akarunk csinálni mindent, hogy sokszor túlzásokba esünk, és feleslegesen sanyargatjuk magunkat.

Az odafigyelés persze szuper dolog, csak éppen arra nem gondolunk, hogy ha folytonosan frusztráltak vagyunk, azzal is árthatunk a picinek.

Jó, de akkor kávézhatok szoptatás alatt, vagy nem?

Röviden: IGEN. De a kérdés nem ennyire egyszerű, illetve nem húzható rá mindenkire, értsd: egységes válasz sem létezik. Nézzük, hogy miért!

A koffein a felnőtt szervezetben gyorsan felszívódik: negyedóra múlva már kimutatható a vérben, és egy óra kell ahhoz, hogy a maximumot elérje. Becslések alapján az anyuka által fogyasztott koffein mennyiségének körülbelül 10%-a kerül be a baba szervezetébe, viszont a kicsik anyagcseréje jóval lassabb, mint egy felnőtté. Ez azt jelenti, hogy míg az anya esetén a koffein átlagos felezési ideje 4 óra, addig a csecsemőknek ehhez nagyjából 3-4 napra van szükségük. Ez pedig jelentős különbség!

Ahogy a baba idősödik, javul a helyzet – egy féléves csöppség már olyan gyorsan bontja le a koffeint, mint egy felnőtt. Vagyis ha nem sóvárogsz túlságosan a kávé iránt, akkor érdemes lehet az első pár hónapot kihagynod. Ha pedig csupán a szertartás kedvéért kávézol, akkor választhatsz koffeinmentes feketéket, vagy a jó öreg cikóriát.

Az amerikai CDC ajánlása

Az amerikai (egészségügyi és) járványügyi intézet 300 mg-ra limitálja a napi ajánlott mennyiséget, ami 2-3 csészének megfelelő mennyiség. Az intézet szakértői kiemelték, hogy ennél nagyobb mennyiség már árthat a babának…

..a napi 10 csészényi mennyiség pedig súlyos hatással lehet a picire nézve. A koffeinmennyiség az ő számításuk szerint 1-2 órával a fogyasztás után kiürül az anyatejből, tehát ezt kell neked is figyelembe venned.

Figyeld meg, hogyan reagál a kicsi a kávéra!

Mivel a babák nem egyformák, ezért eltérően reagálnak a koffeinre is. Érdemes tehát megfigyelned, hogy a csemetéd miképpen viselkedik a kávé hatására. Ha izgatottabbá válik, és nem alszik olyan jól, akkor ne kávézz pár napig, és nézd meg, hogy normalizálódik-e a helyzet. Amennyiben igen, úgy függeszd fel a kávéivást egy időre!

Ha viszont nem tapasztalsz nála változást a kávétól, akkor nyugodtan megtarthatod ezt a szokást. A mértékletesség azonban fontos, ezért a napi 1-2 csészét lehetőleg ne lépd !