Miért van összefüggés a diabétesz és a depresszió között?

Sokan vizsgálták már a diabétesz és a depresszió kapcsolatát, mégis csak kevés érintett tud arról, hogy a két betegség között akár (szoros) kapcsolat is fennállhat. Nagy meglepetést persze ez nem okoz, hiszen a krónikus betegségben szenvedők gyakrabban érintettek, ha hangulati problémáról van szó, de…

…a helyzet nem ennyire egyszerű, és megéri, hogy jobban utánanézzünk a dolgok állásának!

Előtte azonban… leírunk két sokkoló számot, és lássuk, te mennyire gondolkodsz el azok súlyán:

  • a diabétesz több mint egymillió embert érint Magyarországon
  • a depresszióban szenvedők aránya pedig meghaladja a 10%-ot (Eurostat felmérés, és ez a 18 év felelettiekre vonatkozik)

Önmagában a statisztikai adatokból persze arra még nem derül fény, hogy a két tünetegyüttes összefügg-e, ráadásul hosszú időn keresztül két teljesen különálló betegségként kezelték őket, ám mára megváltozott a helyzet. A friss kutatások ugyanis azt mutatták ki, hogy igenis lehet közöttük kapcsolat.

Ma már nem különálló szigetekről van szó, és ma már nem apróságok ezek, hanem százezreket, milliókat érintő problémák…

…és komoly költségekkel járnak.

A cukorbetegeknek nagyobb az esélyük a depresszióra

Bár önmagában mindkét betegség súlyos szövődményekkel és következményekkel járhat, gondolj bele, hogy a kettő együtt milyen hatással lehet(ne) rád!

Márpedig a kutatók arra jöttek rá, hogy a diabéteszesek kétszer nagyobb valószínűséggel lesznek depressziósok, mint azok, akik nem szenvednek cukorbetegségben. Plusz a súlyos depresszió életen át tartó gyakorisága is nagyobb náluk.

Ezek után természetes a félelem és jogos a kérdés, hogy vajon melyik alakul ki előbb, vagyis mire érdemes figyelned akár az egyik, akár a másik betegség érint téged.

A helyzet sajnos az, hogy ezt egyelőre nem tudják, de az emberi szervezetben zajló bonyolult neurológiai és hormonális folyamatok alapján mindkét irányban „működhet” a dolog. Vagyis a már kialakult cukorbetegség okozhat depressziót, és fordítva: a klinikai depresszió is vezethet diabéteszhez.

És még egy kis adalék!

Az egyes típusú diabétesz késő gyermekkorban, illetve kora serdülőkorban alakul ki, míg a kettes típusú inkább a középkorú lakosságnál. A depresszió első hulláma a serdülőkor végén, a fiatal felnőttkor elején jelentkezik, a második pedig a középkorúaknál. Ezek alapján könnyen feltételezhető, hogy nem egyszerű véletlenről van szó, hanem valamilyen oksági kapcsolatról.

Hogyan vezethet a diabétesz depresszióhoz?

A logikus magyarázatok egyike, hogy a diabétesszel való együttélés nem éppen egyszerű, és annak komoly hatása van mentális egészségünkre. Hiszen folyamatosan figyelni kell a vércukorszintet, emellett gyógyszereket kell szedni, be kell tartani a megfelelő diétát, és a „szabadság” vagy spontaneitás elvesztése óriási stresszel járhat.

Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a cukorbetegség sok esetben kéz a kézben jár az elhízással, ami elszigeteltté tehet, a négy fal közé való bezárkózás pedig szintén hozzájárulhat a depresszió kialakulásához.

És mi a helyzet fordítva?

Ebben az esetben két tényező lehet mérvadó. Az egyik, hogy amikor valaki depressziós, akkor hajlamos az evésbe menekülni a nehéz helyzetek elől. Az ilyenkor elfogyasztott édességek, a chipsek és a megterhelő, zsíros ételek pedig a kettes típusú diabétesz előszobái, illetve ez a rossz étkezési szokás a már meglévő cukorbetegségen is sokat ront.

Ezenkívül a kortizol, azaz a stresszhormon is összefüggésbe hozható a cukorbetegséggel. Köztudott, hogy depresszió esetén megnő a szintje a szervezetben, ami negatívan hat mind a vércukorszintre, mind az inzulinrezisztenciára, és ezáltal megnehezíti a diabétesz kordában tartását.

Mit tehetsz te?

Szerencsére sok mindent, ezért készülj!

Fontos, hogy tudd: ha cukorbeteg vagy, akkor nagyobb az esélyed a klinikai depresszióra, ezért ha levertnek, életuntnak érzed magad, kérj segítséget! Tartsd be ugyanakkor az orvosi előírásokat, és változtass a helytelen életvitelen. Tudjuk, hogy hosszú időre van szükség, amíg pozitív változást tapasztalsz majd magadon, de hidd el – és erre gondolj –, megéri!

Ha pedig már depresszióban szenvedsz, akkor a cukorbetegség kockázata nő meg, amivel párhuzamosan a depressziód is romolhat. Az életmódbeli váltás ebben az esetben is jó megoldás: egy egészséges diéta és mellé sok-sok mozgás nemcsak ezekre a betegségekre fejt ki pozitív hatást, de sokkal dinamikusabb és jobbkedvű is leszel tőlük!