Így küzdj a reflux ellen

A szamurájok úgy tartották, hogy minél jobban megismerjük az ellenséget, annál könnyebben találunk rést a páncélján. Én azt szoktam mondani, hogy egy-egy ilyen cikk végén már nem egy rést, hanem komplett páncél nélküli területeket fogsz találni a refluxon, és hamar belátod majd, hogy sok fegyvered van az ellene vívott harcban.

Következzék hát a reflux 10 legfontosabb szövetségese – ha őket kiiktatod, félig már megnyerted a háborút.

1. Napi 6-nál több étkezés (Igen, a nassolás is étkezésnek számít)

A gyakori evéssel arra kényszeríted a gyomrod, hogy az folyamatosan gyomorsavat termeljen. Emiatt esélye sincs arra, hogy egy kicsit enyhüljön a záróizomra feszülő nyomás. Próbáld „tömbösíteni” az étkezéseid, 4-5 étkezést ossz el egész napra – hogy a gyomrodnak legyen ideje pihenni.

2. Késői vacsora (lefekvés előtt 2-3 órával már ne egyél)

Ha későn eszel, az fokozza az éjszakai gyomorsavtermelést. Az éjszaka a pihenésre való, nem pedig a nehéz vacsora megemésztésére. (Mellesleg vízszintesen alszol – ha tele a gyomrod, akkor az étel folyamatosan a záróizomnak feszül.)

3. Folyamatos stressz

A stressz az egész szervezetedre káros hatással van, de a reflux kialakulásában és a tünetek súlyosbításában is élen jár.

4. Dohányzás

A dohányzás irritálja az amúgy is károsodott nyálkahártyát. Továbbá sejtszinten brutálisan sok tápanyagot von el, így a nyálkahártya és az izomgyűrű nem tud regenerálódni. Gondolj erre: egyetlen elszívott cigaretta 100 mg C-vitamint von el a szervezetedtől. És ez csak az, amit a cigi elvon… mennyit nem viszel be?

5. Kávé és magas csersavtartalmú teák

A kávé, fekete-, zöld-, fehér-, vörös- (nem rooibos) teák ugyan magas antioxidánstartalommal bírnak, de sajnos a csersavtartalmuk is magas. A csersav pedig a refluxnak olyan, mint olaj a tűzre.

Ám ha a fenti teákat helyesen készíted el, akkor a csersavat minimalizálni lehet (egyébként ez igaz a kávéra is).

Így készíthetsz „refluxbarát” teát magas csersavtartalmú teafüvekből:

Kb. 80 fokos vízzel öntsd le a teafüvet (ami szűrőben vagy UKKO papírfilterben van), hagyd fél percig ázni, majd az első forrázatot öntsd ki. A teafüvet ismét 80 fokos vízzel öntsd le, és maximum 10 másodpercig hagyd ázni – ezt a forrázatot fogod meginni.

Kávé esetén hasonlóan járj el: 80 fokon készítsd minimum 15 bar nyomással, hogy a kávéd csersavtartalma alacsony maradjon.

Tévhit, hogy minél hosszabb kávét iszol, az annál alacsonyabb csersavtartalmú lesz – nem a kávé hosszától, hanem legfőképp az elkészítés hőfokától és a víznyomástól függ ez a tényező. Ettől függetlenül reflux esetén javasolt kerülni ezeket az italokat.

6. Alkohol és szénsavas italok

Nem kell sokat ragozni, hogy az alkohol savas és maró hatással bír, a szénsavas italok pedig az amúgy is háborgó gyomrodból trópusi vihart csinálnak.

7. Csípős paprika, torma, erős aromás fűszerek

Az irritált nyálkahártyát tovább irritálják. A paprikában lévő kapszaicin tényleg nem játék: önvédelmi fegyverek alapanyaga.

8. Tej

A közhiedelemmel ellentétben csak átmenetileg enyhíti a reflux tüneteit. A tej bár „lefojtja” a refluxos tüneteket, de amikor elkezded megemészteni, akkor fokozza a savtermelést.

9. Túl sok fehérje

A fehérjék bomlástermékei is fokozzák a savtermelést, és persze a fehérjét lassan emészted meg, így sokáig terheli a gyomrodat.

10. Az alábbi “refluxosító” ételek

A tömény cukros ételek… az erős, aromás fűszerek… az érett sajtok… a bő zsírban, olajban sütött ételek (a legtöbb gyorsétterem azonnal kiesett)… a füstölt ételek… a pirospaprika… a paradicsom… a retek… a kávé… az alkohol… a narancs… a grapefruit és a csokoládé – sajnos ezek mind rontanak a refluxon.