Reflux diéta tipp:
Gyümölcsös zabkása nem csak refluxosoknak

A reggeli gyümölcsös zabkása finom és egészséges reggeli; igazi napindító energiabomba, tele rostokkal, szénhidráttal és nyákanyagokkal. Ez utóbbi tulajdonsága teszi ideális étellé refluxosok számára, de bárki bátran fogyaszthatja, hiszen amellett hogy finom és tápláló reggeli, rosttartalmának köszönhetően kifejezetten jót tesz a bélműködésnek is.

A bélműködésre kifejtett áldásos tulajdonságát már 1-2 nap alatt is érezteti. Ha tehát székrekedéssel küzdenél, búcsút is inthetsz az izzasztó erőlködéseknek, mert a zabkása (főként az én feketeribizli pürés változatom) gyorsan helyre rakja a dolgokat odalent.

Refluxosként azért fogod szeretni a zabkását, mert egy olyan ételről van szó, ami enyhíti a refluxos tüneteket. A benne található és főzés közben kioldódó nyákanyagok az UKKO Reflux Teához hasonlóan védőréteggel vonják be a nyelőcső belső felületét, ami segít meggátolni a savas irritáció kialakulását.

A legtöbb általam ismert receptben tejjel főzik ki a zabpelyhet, de én ezt a verziót nem ajánlanám refluxos olvasóimnak, mert a tej nem tartozik a refluxbarát élelmiszerek közé. Helyette érdemes inkább Reflux Teát használni. Aki már próbálta, az nyilván tudja, miért, hiszen ismeri finom ízét és pozitív hatásait is…

Én így szeretem a zabkását (reflux diétába illeszthető, refluxbarát verzió)

Reflux diéta recept: Zabkása refluxosoknak

Először is: én csak aprószemű zabpelyhet használok (találhatsz nagyon olcsót és jóval drágábbat is, én mindkettőt kipróbáltam, és őszintén semmilyen különbséget nem fedeztem fel).

Tehát az aprószemű zabpehelyből 2-6 evőkanálnyit teszek egy edénybe. Amikor először készítettem, 6 evőkanálnyit tettem bele, az sok volt egy evésre, a kettő pedig nekem kevés.

Három evőkanálnyi zabpelyre 1 deci frissen főzött UKKO Reflux Teát öntök. A sima áztatás nem elég, a teát forralni pedig nem akarom, ezért csak hevítem a zabkásámat vízgőz felett. Egy kicsi átmérőjű főzőedényben rakok fel vizet forrni, és arra rakom a zabkását. Lassú tűzön (alacsony fokozaton) kezdem el hevíteni, állandó kevergetés mellett, méghozzá az első pillanattól kezdve, hogy véletlenül se ragadjon le.

Őszintén szólva sosem mértem, de a főzés rövid ideig tart, néhány percnél nem több. De nem is az idő a lényeg, hanem az állag. A főzés hatására a zabpehely megduzzad és kiereszti a nyákanyagokat, amitől az étel kásássá válik, míg végül enyhén kocsonyás állagot vesz fel. Ha több folyadékot tettél bele, akkor hígabb lesz, ha kevesebbet, akkor nyilván sűrűbb, szerintem bármelyik jó, főleg a következő lépés miatt.

A tűzhelyről levéve egy fakanállal kiszedem a zabpelyhet egy (kerámiából készült) müzlis tálkába. A zabkásámba ezután natúr joghurtot szoktam tenni, cirka 1-2 teáskanálnyit. Ezzel lazítok az állagán (vagy sűrítek, ha túl híg lett), és hűtök is rajta.

Voilá! Részben…

Nos, el is készült a zabkása, de ezt a bébiételre hajazó gyanús állagú valamit én még nem tudom reggelinek nevezni, úgyhogy jöhet az ízesítés és a dúsítás!

Először is rakok bele egy kis (repce)mézet (kiskanálnyit), majd beleszórok némi őrölt fahéjat is, ezeket elkeverem.

Nem szeretném, hogy bébipapi állagú legen a reggelim, ezért mindig teszek bele valamilyen diófélét, hogy minden falatra jusson valami ropogtatnivaló is. Az én kedvencem a kesudió és a dió, de próbáltam már diákcsemegével is (ami mazsola földimogyoróval és talán egyéb diófélékkel), azzal is finom volt. Fontos leszögezni: a kesudiót bátran ehetik a refluxosok, hiába okoz kellemetlen tüneteket az olajos magvak nagy része, ez a finomság a baráti oldalon áll.

Ezután jöhetnek a gyümölcsök. Ezen a ponton már végképp elszabadulhat a fantázia, szinte bármi szóba jöhet, csak ízlés dolga. Én télen kezdtem el a zabkásázást, ezért sokáig csak banánnal ettem, amit azóta sem szívesen hagyok ki belőle. Nagyon jó a zabkásában a feketeáfonya, a málna, az eper, a szőlő, a sárgabarack és gyakorlatilag bármi amit szeretsz. Nekem eddig egyedül az almával nem jött be. Jelenleg a kedvencem az áfonyás-banános változat…

A legvégén, amikor már minden benne van (és 40 fok alá hűlt), még rakok bele egy teáskanálnyi Feketeribizli pürét is, ami a brutális antioxidáns, C-vitamin- és tápanyagtartalma mellett a savanykás ízével ki is egyensúlyozza a zabkásám édességét.

A végeredmény egy nagyon finom, rostokban, energiában, vitaminokban és antioxidánsokban is gazdag tápláló reggeli, ami nem utolsó sorban refluxdiétás étrendbe beilleszthető.

Jó étvágyat!