A reflux jóbarátja: a stressz

A stressz rombol: gyakorlatilag nincs olyan része a testednek, amit megkímélne. Ráadásul a reflux kialakulásában is cinkos a stressz, és persze a meglévő refluxbetegséget is súlyosbítja.

Miért súlyosbítja a stressz a refluxot?

Nos, képzelj magad elé valakit, aki nem tud egy pillanatig sem nyugodtan ülni a fenekén. Nagyokat harap az ételből, és a falatokat szinte rágás nélkül nyeli le, a vizet hatalmas kortyokban nyeli, egyszóval habzsol.

De mi történik habzsoláskor?

Aki habzsol, az egyrészt mindenből sokkal többet fog enni és inni, ezzel pedig megterheli a gyomrát. A gyomor kitágul, a záróizmokra ezáltal hatalmas nyomás nehezedik. Ez hasonló ahhoz, mintha egy vizestömlőt jól teletöltenél: ha egy picit megnyomod a tömlő oldalát, akkor a dugó kirepül. Ugyanilyen a „túltöltött” gyomor és a szoros ruha.

Mivel stresszes emberünk gyorsan evett nagy mennyiséget, így a gyomrának nem volt ideje felkészülni az ételre. A gyomor pedig mindig összeállít egy „koktélt” azokkal a megfelelő emésztőnedvekkel, amelyekkel az adott ételkoktél jól megemészthető – ha túl gyorsan habzsolsz, akkor a gyomrod „találomra” összedob egy koktélt, amiben „a biztonság kedvéért” jó sok gyomorsav lesz, hiszen ez az univerzális ételoldó.

De a gyomorsav a refluxodra olyan, mint olaj a tűzre.

Nem hangzik túl jól igaz?

Nemcsak a habzsolás gond

A stresszes ember általában nem alszik jól, ezért fáradt lesz egész nap.

A fáradtság ellen sok-sok kávét iszik, hogy napközben tartani tudja az iramot. A jó sok kávéban jó sok csersav van – ami viszont tovább irritálja az amúgy is irritált nyelőcsövet.

A stresszes ember nem mellékesen még sokat dohányzik is (ha amúgy is dohányos, akkor többet szív egy stresszes napon, mint egy nyugodtabb napon). A dohányfüst szintén irritálja a nyelőcső felső szakaszát. További „bónusz”, hogy a füstben levő alkotóelemek lazítják a simaizmokat… a nyelőcső záróizma pedig simaizom, tehát egyre több és több gyomorsav szabadulhat rá a nyelőcsövedre, amit a záróizom egyre kevésbé tud megtartani.

Emellett a dohányzás miatt a gyomor még több gyomorsavat termel.

Mi a megoldás stressz ellen?

Az „élj stresszmentesebb életet” tanáccsal nem vagy kisegítve. Meg egyébként is: a mai rohanó világban létezik-e egyáltalán stresszmentes élet?

De mielőtt lemondóan legyintenél, hogy „áh, az én életem túl nehéz”, előtte nézd meg ezeket az egyszerű, de nagyszerű stresszmentesítő tippeket:

  1. Rágd meg alaposan az ételed. Van, aki azt mondja, 32-szer kell elrágni egy falatot, de én azt mondom: legyél alapos. Nagyon alapos.
  2. Kerüld a tartósítószereket és a mesterséges ízfokozókat tartalmazó ételeket. (Az emésztésed stresszét csökkenti, ha természetes tápanyagokat eszel)
  3. Ne vidd magaddal a mobilod az ágyba, és ne nézz tévét vagy számítógépet, ha már lefeküdtél (ezeknek az eszközöknek a fénye a jobb láthatóság miatt úgy van beállítva, hogy az agy hajnali vagy déli fénynek érzékelje – emiatt alvás helyett felélénkít).
  4. Gondold végig mindig, hogy amin épp idegeskedsz, az számít-e egy hét vagy egy év múlva. Az esetek többségében: nem.
  5. Tartózkodj minél többet szabad levegőn. Próbálj meg minél több helyre elsétálni (tömegközlekedés vagy kocsi helyett).
  6. Indulj 15-30 perccel hamarabb, hogy ne kelljen rohannod (és ha épp késik a busz vagy nagy a dugó, akkor se kelljen idegeskedned).
  7. Legyél mértékletes az evésben és ivásban.
  8. Nyugodtan kipróbálhatod a meditációt is, hidd el sokat fog segíteni.

A reflux és a stressz legyőzhető!

Néhány egyszerű megoldási javaslatunk hallatán talán a homlokodra csapsz, hogy ez eddig nem jutott eszedbe. De ne feledd: nincs egyedül üdvözítő megoldás.

Az egészséges életmód nem arról szól, hogy 1-2 csodatippet az életedbe iktatsz – hanem arról, hogy sok apró, de helyes lépéssel elkezdesz jobban élni.

Minden változtatás egy lépéssel közelebb visz ahhoz, hogy meggyógyítsd magad. Mert te fogod meggyógyítani magad – mindenki más csak segít neked ezen az úton (beleértve engem és az orvosodat is).