A sokoldalú levendula

A levendula egy változatosan felhasználható, finom illatú fűszer-, dísz-, és gyógynövény.

Mediterrán eredetű, és nálunk a rómaiak honosították meg. A régi időkben a szépségápolás elengedhetetlen alapanyagának számított, és ma is sokféleképpen használja a szépségipar. Bár a rómaiaknak köszönhetjük a levendulát, mégis az első valódi levendula ültetvényt Franciaországból hozott magokból telepítette Bittera Gyula neves gyógynövény szakértő a Tihanyi Apátságtól bérelt területen, az 1920-as évek közepén.

Igazi gyógynövény

A levendula illóolajokban, cserzőanyagokban, és keserűanyagokban gazdag, kellemesen aromás, fűszeres illatú növény. Javítja az életfolyamatokat, fokozza a testi és lelki frissességet, emellett antibakteriális, fertőtlenítő, gyulladást csökkentő hatása van. Az illóolaja az egyik legjobb fertőtlenítőszer sebekre.

A nyugalom növénye

A levendula illóolaja feszültségoldó, idegerősítő, nyugtató hatású. Enyhíti a fejfájást, a depresszív kedélyállapotot, segíti az elalvást és az alvászavarok megszüntetését. Az immunrendszert erősíti, élénkíti, relaxál, regenerál. Oldja a szélgörcsöket, fertőtleníti a beleket. Szív- és érrendszerhez kapcsolódó panaszok enyhítésére is használják.

Mi is szeretjük a levendulát

Nem csak szeretjük, használjuk is teakeverékeinkben, hiszen ha nyugalomról van szó, keresve sem találnánk alkalmasabb gyógynövényt a levendulánál. Ezért egyik alapanyaga a Nyugalom Teájának, és az Álomhozó Teakeverékünknek is. Levendulás teáink mind illatukkal, mind ízükkel megnyugtatják a kedélyeket. Mindkettő tökéletes befejezése egy stresszes, vagy túlpörgetett napnak, és kezdete egy nyugodt, pihentető alvásnak.

Próbáld csak ki őket, meglátod miről beszélek!

Kellemes megnyugtató teázást kívánok!