Tuti finom reflux diéta: 5 recept, hogy ne szenvedj a tünetektől

Étkezz egészségesen, mondják, amikor refluxot diagnosztizálnak valakinél, hiszen az elfogyasztott élelmiszerek fontos szerepet játszanak abban, hogyan tarthatod kordában a betegségedet.

Minden itt kezdődik, mondhatnánk, hiszen a gyorsan felszívódó szénhidrátban és savakban szegény ételek száműzik a reflux tüneteit. Viszont adódik néhány jogos kérdés:

  • Mit jelent ez a gyakorlatban?
  • Mitől nem lesz unalmas egy ilyen étkezés?
  • Vannak-e tuti finom receptek, amivel búcsút inthetsz a refluxnak?

Éppen ezért legújabb cikkünkben 5 különleges receptet szedtünk össze, amivel elűzzük benned a kétségeket: igenis jól lehet lakni és jól lehet magadat érezni akkor is, ha a reflux miatt kompromisszumokat kell kötnöd.

Általános szabályok

  1. Alkalmazd a sokszor keveset alapelvet, vagyis egyél inkább 5-ször kisebb adagokat, mint 3-szor nagyobbakat. A lényeg: ne edd túl magad.
  2. Ami segít a reflux ellen: csirkemell (könnyű megemészteni), dinnye (nyáron hűsít, ráadásul alacsony a savtartalma), barna rizs (nem okoz irritációt a gyomorban), bizonyos zöldségek (burgonya, répa, zeller), olívaolaj, lágytojás, natúr joghurt, mogyoró, mandula, zabkása
  3. Gondoskodj a megfelelő folyadékutánpótlásról (víz, tea).
  4. A cukormentes rágó (ami nem tartalmaz adalékanyagokat és nem mentolos) nemcsak azért jó választás, mert visszaállítja a száj pH-értékét, hanem azért is, mert segíti a nyálelválasztást.
  5. Kerüld az erős fűszereket és a zsírban sült ételeket. Nem tesz jót a mentol, a fekete tea, a szénsavas üdítők és a kávé.

#1. Csendes répasaláta

Hozzávalók:

  • 0,5 kg répa (meghámozva, aprítva)
  • 10 dkg zöldsaláta (egyesek a mesclun salátát ajánlják; ez egy vegyes saláta, amiben mindenképp van rukkola, gyermekláncfű és turbolya)
  • 2 evőkanál mazsola
  • 2 evőkanál narancslé
  • 1 teáskanál száraz oregánó
  • 2 evőkanál repceméz
  • 2 teáskanál olívaolaj
  • ¼ teáskanál só

Elkészítés:

  1. Keverd össze egy tálban a mazsolát, a narancslevet, az oregánót, a repcemézet, az olívaolajat és a sót.
  2. Hagyd állni 5 percig ezt a gusztusos masszát, majd öntsd rá az aprított répára és gyúrd össze őket.
  3. Tálald mesclun salátával. Próbálj meg nem elámulni attól, milyen finom!

#2. Fekete babos és korianderes leves

Hozzávalók:

  • 0,25 kg fekete bab
  • 0,5 liter csirkehúsleves (ne felejts el előtte készíteni, és bátran csinálj jó sokat, hogy legyen elég más receptekhez is)
  • só (ízlés szerint)
  • koriander (ízlés szerint, 75 gramm a javasolt)
  • 1 evőkanál zsírszegény tejföl

Elkészítés:

  1. Forrald fel a csirkehúslevest.
  2. Add hozzá a fekete babot, a koriandert és a sót.
  3. Főzd alacsony hőfokon mintegy 30 percig.
  4. Turmixold össze, majd ízesítsd a saját szád íze szerint (ha szeretnéd)
  5. Tálald, és adj hozzá ízlés szerint tejfölt.

A babról írtunk korábban egy cikket, érdemes elolvasni, mert nemcsak a refluxosoknak, hanem a fogyni vágyóknak is nagy segítséget jelenthet.

bab2.jpg

#3. Sárgadinnyés gazpacho

Hozzávalók:

  • 0,5 kg sárgadinnye (egészen apró darabokra vágva)
  • 2 evőkanál repceméz
  • 1 evőkanál portói bor (hmmm!)
  • pár szórásnyi szerecsendió (ízlés szerint)

Elkészítés:

  1. Keverd össze a sárgadinnyét, a repcemézet és a portói bort.
  2. Hagyd állni ezt a keveréket 4 óráig, majd turmixold össze.
  3. Adj hozzá egy kis szerecsendiót.
  4. Fogyaszd azonnal egy aranyos kis csészében.

#4. Krémes humusz

Hozzávalók:

  • 0,5 kg csicseriborsó (megmosva, megszárítva)
  • 0,25 liter csirkehúsleves
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • ¼ teáskanál szezámolaj
  • fél teáskanál só

Elkészítés:

  1. Turmixold össze a csirkehúslevest a csicseriborsóval, az olívaolajjal, a szezámolajjal és a sóval.
  2. Ha szükséges, adj még hozzá egy kis csirkehúslevest (a kívánt állag elérése érdekében).
  3. Fogyaszd pirítóssal.

humusz.jpg

#5. Egy kis desszert a végére: almás-sárgadinnyés smoothie

Hozzávalók:

  • 40-50 dkg sárgadinnye (meghámozva, felszeletelve)
  • 4 evőkanál friss aloe vera (jól meghámozva, hogy a hús és a héj közötti rész se maradjon rajta)
  • 1 alma (meghámozva, felszeletelve)
  • pár szórásnyi egy lime héjából
  • jég
  • pár szórásnyi só
  • … és ha igazán fel akarod tunningolni, adhatsz hozzá UKKO Reflux Teakeveréket is!

Elkészítés:

  1. Turmixold össze a sárgadinnyét, a jeget, az aloe verát, a sót és a lime héját.
  2. Fogyaszd jóízűen.

Miért szeretjük annyira a sárgadinnyét?

Azért, mert istenien finom étel; úgy hűsít, hogy közben egészséges, ráadásul magas víztartalma miatt segít a hidratálásban is.

Néhány érdekes tény a sárgadinnyéről:

  • Rendszeres fogyasztásával csökkenthető a makuladegeneráció (sárgafoltsorvadás) kialakulásának esélye.
  • Nehéz elhízni tőle (100 gramm mindössze 34 kalóriát tartalmaz).
  • 200 gramm sárgadinnye már tartalmazza a napi C-vitaminszükségletet.
  • Számtalan finomság készíthető belőle.

Ihatok a fenti finomságok mellé Reflux Teát?

A rövid válasz: igen!

A Reflux Teát egyrészt a gluténérzékenyek, a vegánok és a paleo étrendet követők is fogyaszthatják (a termék pedig GMO-mentes), másrészt már napi 2-3 bögre is segíthet abban, hogy a betegség tünetei mérséklődjenek.

A tea a nap folyamán bármikor iható, sőt, még jeges tea is készíthető belőle.