Tuti finom reflux diéta: 5 recept, hogy ne szenvedj a tünetektől
Étkezz egészségesen, mondják, amikor refluxot diagnosztizálnak valakinél, hiszen az elfogyasztott élelmiszerek fontos szerepet játszanak abban, hogyan tarthatod kordában a betegségedet.
Minden itt kezdődik, mondhatnánk, hiszen a gyorsan felszívódó szénhidrátban és savakban szegény ételek száműzik a reflux tüneteit. Viszont adódik néhány jogos kérdés:
- Mit jelent ez a gyakorlatban?
- Mitől nem lesz unalmas egy ilyen étkezés?
- Vannak-e tuti finom receptek, amivel búcsút inthetsz a refluxnak?
Éppen ezért legújabb cikkünkben 5 különleges receptet szedtünk össze, amivel elűzzük benned a kétségeket: igenis jól lehet lakni és jól lehet magadat érezni akkor is, ha a reflux miatt kompromisszumokat kell kötnöd.
Általános szabályok
- Alkalmazd a sokszor keveset alapelvet, vagyis egyél inkább 5-ször kisebb adagokat, mint 3-szor nagyobbakat. A lényeg: ne edd túl magad.
- Ami segít a reflux ellen: csirkemell (könnyű megemészteni), dinnye (nyáron hűsít, ráadásul alacsony a savtartalma), barna rizs (nem okoz irritációt a gyomorban), bizonyos zöldségek (burgonya, répa, zeller), olívaolaj, lágytojás, natúr joghurt, mogyoró, mandula, zabkása
- Gondoskodj a megfelelő folyadékutánpótlásról (víz, tea).
- A cukormentes rágó (ami nem tartalmaz adalékanyagokat és nem mentolos) nemcsak azért jó választás, mert visszaállítja a száj pH-értékét, hanem azért is, mert segíti a nyálelválasztást.
- Kerüld az erős fűszereket és a zsírban sült ételeket. Nem tesz jót a mentol, a fekete tea, a szénsavas üdítők és a kávé.
#1. Csendes répasaláta
Hozzávalók:
- 0,5 kg répa (meghámozva, aprítva)
- 10 dkg zöldsaláta (egyesek a mesclun salátát ajánlják; ez egy vegyes saláta, amiben mindenképp van rukkola, gyermekláncfű és turbolya)
- 2 evőkanál mazsola
- 2 evőkanál narancslé
- 1 teáskanál száraz oregánó
- 2 evőkanál repceméz
- 2 teáskanál olívaolaj
- ¼ teáskanál só
Elkészítés:
- Keverd össze egy tálban a mazsolát, a narancslevet, az oregánót, a repcemézet, az olívaolajat és a sót.
- Hagyd állni 5 percig ezt a gusztusos masszát, majd öntsd rá az aprított répára és gyúrd össze őket.
- Tálald mesclun salátával. Próbálj meg nem elámulni attól, milyen finom!
#2. Fekete babos és korianderes leves
Hozzávalók:
- 0,25 kg fekete bab
- 0,5 liter csirkehúsleves (ne felejts el előtte készíteni, és bátran csinálj jó sokat, hogy legyen elég más receptekhez is)
- só (ízlés szerint)
- koriander (ízlés szerint, 75 gramm a javasolt)
- 1 evőkanál zsírszegény tejföl
Elkészítés:
- Forrald fel a csirkehúslevest.
- Add hozzá a fekete babot, a koriandert és a sót.
- Főzd alacsony hőfokon mintegy 30 percig.
- Turmixold össze, majd ízesítsd a saját szád íze szerint (ha szeretnéd)
- Tálald, és adj hozzá ízlés szerint tejfölt.
A babról írtunk korábban egy cikket, érdemes elolvasni, mert nemcsak a refluxosoknak, hanem a fogyni vágyóknak is nagy segítséget jelenthet.
#3. Sárgadinnyés gazpacho
Hozzávalók:
- 0,5 kg sárgadinnye (egészen apró darabokra vágva)
- 2 evőkanál repceméz
- 1 evőkanál portói bor (hmmm!)
- pár szórásnyi szerecsendió (ízlés szerint)
Elkészítés:
- Keverd össze a sárgadinnyét, a repcemézet és a portói bort.
- Hagyd állni ezt a keveréket 4 óráig, majd turmixold össze.
- Adj hozzá egy kis szerecsendiót.
- Fogyaszd azonnal egy aranyos kis csészében.
#4. Krémes humusz
Hozzávalók:
- 0,5 kg csicseriborsó (megmosva, megszárítva)
- 0,25 liter csirkehúsleves
- 2 evőkanál olívaolaj
- ¼ teáskanál szezámolaj
- fél teáskanál só
Elkészítés:
- Turmixold össze a csirkehúslevest a csicseriborsóval, az olívaolajjal, a szezámolajjal és a sóval.
- Ha szükséges, adj még hozzá egy kis csirkehúslevest (a kívánt állag elérése érdekében).
- Fogyaszd pirítóssal.
#5. Egy kis desszert a végére: almás-sárgadinnyés smoothie
Hozzávalók:
- 40-50 dkg sárgadinnye (meghámozva, felszeletelve)
- 4 evőkanál friss aloe vera (jól meghámozva, hogy a hús és a héj közötti rész se maradjon rajta)
- 1 alma (meghámozva, felszeletelve)
- pár szórásnyi egy lime héjából
- jég
- pár szórásnyi só
- … és ha igazán fel akarod tunningolni, adhatsz hozzá UKKO Reflux Teakeveréket is!
Elkészítés:
- Turmixold össze a sárgadinnyét, a jeget, az aloe verát, a sót és a lime héját.
- Fogyaszd jóízűen.
Miért szeretjük annyira a sárgadinnyét?
Azért, mert istenien finom étel; úgy hűsít, hogy közben egészséges, ráadásul magas víztartalma miatt segít a hidratálásban is.
Néhány érdekes tény a sárgadinnyéről:
- Rendszeres fogyasztásával csökkenthető a makuladegeneráció (sárgafoltsorvadás) kialakulásának esélye.
- Nehéz elhízni tőle (100 gramm mindössze 34 kalóriát tartalmaz).
- 200 gramm sárgadinnye már tartalmazza a napi C-vitaminszükségletet.
- Számtalan finomság készíthető belőle.
Ihatok a fenti finomságok mellé Reflux Teát?
A rövid válasz: igen!
A Reflux Teát egyrészt a gluténérzékenyek, a vegánok és a paleo étrendet követők is fogyaszthatják (a termék pedig GMO-mentes), másrészt már napi 2-3 bögre is segíthet abban, hogy a betegség tünetei mérséklődjenek.
A tea a nap folyamán bármikor iható, sőt, még jeges tea is készíthető belőle.