Mítoszok és tévhitek a magas vérnyomással kapcsolatban

Hogy pontosan hány embert érinthet a magas vérnyomás, azzal kapcsolatban csak becslések állnak a rendelkezésre. A fejlett országokra vonatkozóan ugyan létezik egy adat – a lakosság körülbelül 15%-a –, de a szakemberek ennél magasabbra teszik az arányt. Ez viszont épp elég magas szám, hogy kialakuljanak a téma mítoszai.

Mivel a megemelkedett vérnyomás számos súlyos betegség hátterében állhat, érdemes leszámolni azokkal a tévhitekkel, amik hatására sokan félvállról veszik ezt a tünetet.

Nézzük, mik azok az infók a magas vérnyomással kapcsolatban, amiket rosszul tudsz!

1. Ha magas lenne, azt biztosan érezném

Igaz, hogy a magas vérnyomásnak léteznek tünetei, de ezek nem olyan speciálisak, hogy rögtön erre a betegségre gyanakodjunk belőlük. Sőt!

Az esetek többségében egyáltalán nem mutat rá semmiféle jel, ezért is alattomos. Ha viszont tompa tarkótáji lüktetést, fáradékonyságot, szédülést tapasztalsz, illetve nehezebben tudsz koncentrálni, és gyakran izzadsz ok nélkül, vedd elő a vérnyomásmérőt!

2. Én még fiatal vagyok a magas vérnyomáshoz

A megemelkedett vérnyomást inkább a magasabb életkorral kötik össze, de…

…a kevés mozgás, illetve az ultrafeldolgozott – kevés rostot, és leginkább mesterséges összetevőket tartalmazó – élelmiszerek fogyasztásának hatására ma már a fiatalabb korosztályt sem kíméli a betegség. Ennek oka a helytelen táplálkozás miatt kialakuló túlsúly, a stressz, a káros szokások, szóval nem dőlhetsz hátra akkor sem, ha nem múltál még el 60 éves.

3. Megcsináltam a matekot, és még éppen jó a vérnyomásom

„Milyen matekot?” – kérdezheted most joggal.

Tartja magát egy tévhit, miszerint a még elfogadható szisztolés értéket úgy kapjuk meg, ha az életkorunkhoz hozzáadunk 100-at. Ez azt jelentené, hogy 50 évesen a 150 még elfogadható. A helyzet viszont az, hogy ez NEM IGAZ!

A vérnyomás maximális értéke 140/90 Hgmm, az ennél magasabb már problémásnak tekinthető.

4. Magas várnyomással nem lehet sportolni

Jó kifogás, mondhatnánk. Természetesen magas vérnyomással kerülni kell a túl intenzív mozgást; ne akarj például ironman – vagy ironwoman – lenni, és a spártai versenyeket sem neked találták ki, de egy kiadós séta, illetve valamilyen könnyedebb sport segíthet a fogyásban, és ami a legjobb, a vérnyomás csökkentésében is.

5. A magas vérnyomás a korral jár, nem lehet megelőzni

Sok betegség esetén hangzik el az az ominózus kijelentés, hogy „a korral jár”, azaz nincs mit tenni ellene. Viszont egyre többen hívják fel rá a figyelmet, hogy ennek egyáltalán nem kellene így lennie. Mint ahogy az sem igaz, hogy ha valaki fiatal, akkor biztosan egészséges.

A legtöbb esetben ugyanis nem örökletes tényezők miatt alakul ki egy betegség, hanem azért, mert elhanyagoljuk magunkat. Ez a magas vérnyomásra is igaz: a testsúly kordában tartásával, rendszeres mozgással, valamint helyes táplálkozással sokat tehetünk a megelőzésért.

6. Csak azért magas a vérnyomásom, mert izgulok az orvosnál

Tény, hogy létezik az úgynevezett „fehérköpeny-szindróma”, ám sokszor ez is csak egy kifogás, hogy miért ne vegye az e,ber komolyan a problémát. Természetesen az orvosnál jelentkező stressz miatt lehet átmenetileg magasabb a vérnyomás, ezért érdemes otthon is rendszeresen mérni, mert így kiderül, hogy tényleg csak a rendelő-e a ludas.

7. A magas vérnyomás nem nagy ügy, nem kell törődni vele

Amíg a betegség nem okoz tüneteket, addig könnyű a fenti kijelentéssel dobálózni. Csakhogy a magas vérnyomás idővel szív- és érrendszeri szövődmények kialakulásához vezethet, ezért mindenképpen kezelni kell. De a legjobb persze a megelőzés lenne!

8. A szomszéd gyógyszere is jó lesz

Az öngyógyítás hazánkban „nemzeti sport”. Az emberek egymásnak adnak orvosi tanácsokat, sőt, nem ritka, hogy gyógyszereket is. A „ha Rozi néninek bevált, akkor jó lesz nekem is” – hozzáállás azonban veszélyes, hiszen a megfelelő kezelés kiválasztását mindig alapos vizsgálatok előzik meg.

Fontos! Soha, semmilyen körülmények között nem szabad olyan készítményt szedni, amit másnak írtak fel!

9. A rendszeres kontroll csak időpazarlás

Egy betegség soha nem statikus, mindig fordulhat rosszabbra és jobbra is. A rendszeres kontrollok épp azt a célt szolgálják, hogy ezekre az esetleges változásokra fényt derítsenek, ennek ismeretében pedig akár a kezelés megváltoztatására is sor kerülhet.

Természetes segítség, adalakanyagok nélkül?