Magas vérnyomást okozhat a rostszegény étrend

Nemzetközi, de ausztrál egyetem által vezetett kutatás kapcsolatot talált a rostszegény étrend és a magas vérnyomás között. Újabb ok arra, hogy miért érdemes odafigyelni az étkezésre.

Nem telik el úgy nap, hogy ne jönnének ki újabb és újabb kutatások arról, hogy milyen válogatott módszerekkel áshatod alá a saját egészségedet. Mindezt azokban az időkben, amikor a KSH szerint a hazai lakosság majd’ fele valamilyen krónikus betegségben szenved, és amikor a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő évi 158,9 milliárd forintot költ a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőkre. A cukorbetegség gazdasági hatásairól szóló cikkünkben már leírtuk, mekkora teher a diabétesz; ehhez add hozzá az életmódbetegségeket, és máris ott tartunk, hogy…

…a rossz döntéseinknek sokrétű következménye van. Mert minden csepp a tengerben számít.

Szerencsére a legtöbb kutatás megadja a választ arra a kérdésre is, hogy mi az, amivel jót teszel magadnak és az egészségednek! Az egyik ilyen kutatást az ausztráliai Monash Egyetem tudósai publikálták a Circulation nevű szakmai folyóiratban.

Barát vagy ellenség? A rezisztens keményítő

Az egereken végzett kísérletek során a szakemberek azt próbálták megfigyelni, hogy milyen különbség van a magas és az alacsony rezisztens keményítőt tartalmazó étrendek között. Itt álljunk meg egy pillanatra, és beszéljünk egy kicsit a keményítőkről, illetve azok rezisztens változatáról!

A keményítő a növényekben elraktározódott tápanyag (és valójában a szénhidrátok csoportjába tartozó cukorvegyület), ami elsődleges anyagcseretermék, vagyis a növény termeli saját életműködésének fenntartásához. A keményítő megtalálható a gabonafélékben (és például a burgonyában, a kukoricában vagy a rizsben is), továbbá az azokból készült termékekben.

Fontos kiemelni, hogy önmagában a keményítővel nincsen semmi baj, és azt normál esetben az amiláz nevű enzimünk lebontja…

…kivéve akkor, ha rezisztens formában visszük be a szervezetünkbe. Rezisztens keményítőnek azokat nevezzük, amelyek nem szívódnak fel az emésztés során, vagyis amiket nem tudják lebontani az emberi emésztőenzimek.

Éppen ezért tartják fogyókúrás csodatevőnek, mert annak nincs kalóriaértéke, lévén nem jutnak be a vérbe, és nem lesz belőlük energia. A rezisztens keményítő emellett serkenti a belekben található jó baktériumokat, tehát segít az egészséges baktériumegyensúly fenntartásában.

Természetes formájában a nyers zöldségekben, a banánban, a zabban, a zöldbabban, a fekete babban, az árpában és a lencsében található meg nagy mennyiségben, és – egyes szakértők szerint – aki a napi szénhidrátbevitelének 5 százalékát rezisztens keményítőből viszi be, az 20-25 százalékkal is felgyorsíthatja az anyagcseréjét. Fogyasztásával kevésbé leszünk éhesek, és elkerülhető az étkezések közötti inzuliningadozás.

Sőt, van még egy fontos előnye annak, ha megfelelő mértékű rezisztens keményítőt tartalmazó étrenden élsz.

A rostban szegény étrend magas vérnyomáshoz vezethet

Ez a fontos előny pedig nem más, mint hogy a természetes rezisztens keményítőt tartalmazó étrend rostokban is gazdag, márpedig az köztudott, hogy a rostok lassítják a szénhidrátok felszívódását, csökkentik az éhséget, minimális mennyiségben szerez belőlük a szervezet kalóriát, és hozzájárulnak a bélbaktériumok egészségéhez.

A rostok hiánya miatt ezzel szemben gyorsan megemelkedik a vércukorszint, a hasnyálmirigy „bepörög” a fokozódó inzulintermelés miatt, miközben az elfogyasztott – sokszor egészségtelen – élelmiszerek kevés hasznos anyagot (vitamint és ásványi anyagot) tartalmaznak.

A Monash Egyetem munkatársai pedig most arra is rájöttek, hogy az alacsony rosttartalmú étrendet fogyasztók hajlamosabbak lehetnek a magas vérnyomásra, vagyis a kutatók nemcsak azt bizonyították be, hogy az étrendben található rost közvetlenül is szabályozza a szív- és érrendszer egészségét, hanem azt is, hogy a bél bakteriális profilja (a mikrobióm) szorosan összefügg a magas vérnyomással.

Mit tehetsz még a magas vérnyomás ellen?

A kezeletlen magas vérnyomás sztrókot, szívinfarktust, valamint az artériák és a szívizmok megmerevedését okozhatja. De a probléma ellen – nem kihagyva az orvosi konzultációt és az orvosi utasítások betartását – bárki tehet.

Ha a problémáddal felkerested a háziorvosodat, akkor valószínűleg kapsz hasonló tanácsokat, de azért érdemes párat itt is összeszedni:

  1. Kezdj el odafigyelni az étkezésedre, valamint próbálj meg leadni pár kilót. A feles zsírpárnák eltüntetése ugyanis nemcsak a külalak miatt fontos, és ma már tudjuk, hogy az a 2-es típusú cukorbetegség mellett a magas vérnyomásra is pozitívan hathat.
  2. Nem feltétlenül koplalásról, hanem egészséges étrendről és testmozgásról beszélünk. A sportolás rendkívül hatékony módszer a vérnyomás helyreállítására.
  3. Szorítsd vissza a sófogyasztásod. Az ajánlott mennyiség napi 3-4 gramm.
  4. Rostokban is legyen gazdag az étrended. Egyél sok zöldséget és gyümölcsöt; kiváltképp a fokhagyma ajánlott. Igazi csodaszer, ami az immunrendszert is erősíti.
  5. Fogyassz elég folyadékot (és például iktasd be a mindennapokba a Magas Vérnyomás Teakeveréket vagy a zöld teát). Sokan nem is tudják, hogy a kevés folyadék milyen károsan hat az állapotukra, hiszen a sűrűbb vért nagyobb erővel kell pumpálnia a szívednek…
    …következésképp emelkedik a vérnyomásod.
  1. Gondoskodj a relaxálásról és pihenésről, valamint a megfelelő mennyiségű és minőségű alvásról. A jókedv aranyat érhet; és a megfelelő pszichés állapot ebben az esetben is fontos. A sok idegeskedés és a stressz ugyanis rizikófaktor.
  2. Ha dohányzol, tedd le a cigit. Ha a kelleténél több alkoholt fogyasztasz, légy mértékletes.

Sok sikert, és jó egészséget!