Van-e kapcsolat elhízás és a fáradékonyság között?

Nem kell túlsúlyosnak lenni ahhoz, hogy az ember egy-egy kiadósabb étkezés után „elpilledjen”, és hogy úgy érezze, hogy semmihez sincs ereje. Sőt, vannak olyan napok, amikor legszívesebben ki sem kelnénk az ágyból. Kell-e aggódni emiatt? Van-e kapcsolat az elhízás és a fáradékonyság között?

Ha ez az érzés csak néha-néha kerít téged hatalmába, az tulajdonképpen normálisnak is tekinthető, de mi tehetsz akkor, ha ez az állapot állandósult? Milyen okok válthatják ki, illetve állhat-e ez az elhízás a háttérben?

Nézzünk utána ennek a kérdésnek!

Még ne kapj sokkot!

Mielőtt Dr. Google-hoz fordulnál és megijednél az első önjelölt diagnózist látva, szögezzük le, hogy az általános fáradékonyság több okra vezethető vissza.

Állhat a hátterében

  • a stressz,
  • a nehéz, illetve a cukros ételek fogyasztása,
  • a túlzott diétázás,

de egy levegőtlen szobában is érezheted magadat úgy, mint az őszi légy. És igen, a túlsúly, illetve az ebből fakadó mozgáshiány, valamint alvászavarok miatt is jelentkezhet a kimerültség, álmosság.

Íme, a válasz a kérdésedre!

A súlyfelesleg miatt kialakuló fáradtság egy igen összetett, számos tényezőre visszavezethető állapot.

Egyrészt: ne felejtsd el, hogy a túlsúlyos embereknek sokkal nagyobb „terhet” kell egész nap cipelniük, ami bizony fárasztó lehet. Arról nem is beszélve, hogy ennek következtében az izom- és az ízületi fájdalom is gyakori, sőt, még levegőt venni is sokkal nehezebb. Így viszont kevesebb oxigén jut az agyba és a sejtekbe, ettől pedig belassul az ember, és koncentrálni is kevésbé tud. Sokkoló? Az bizony, úgyhogy újabb okot kaptál arra, hogy tegyél ellene (már ha érintett vagy)!

Érdemes néhány szót szólni az alvási apnoéról is, ami a testesebb embereknél gyakrabban fordul elő, mint a normál testsúlyúaknál. Az apnoé tulajdonképpen egy légzési rendellenesség: alvás közben ellazulnak a légzőizmok, emiatt pedig összezáródik vagy beszűkül a felső légút, és ez meggátolja a levegővételt. Talán a te családodban is van olyan, akit hallottál már az éjszaka közepén egyet horkantani; igen, ez az a jellegzetes hang, amit a hirtelen levegővétel vált ki. Az apnoé többször is felébreszti álmából az illetőt, amitől napközben fáradtnak, kimerültnek érzi magát, és gyakran az okát sem tudja.

Ha a túlzott fáradékonyság a mindennapjaidat is befolyásolja, akkor fontos, hogy szakemberhez fordulj, ugyanis ez az állapot számos súlyos betegség velejárója is lehet. Többek között az anyagcserezavarokat, a vérszegénységet vagy a daganatos megbetegedéseket is kísérheti. Ezért, ha hosszabb időn át kimerültnek érzed magad, és ez a mozgás, illetve az egészségesebb táplálkozás hatására sem javul, szánj időt a probléma kiderítésére!

Beszéljünk a cukorról (avagy egyszer fent, egyszer lent)

A fáradékonyság a táplálkozás minőségével is összefüggésben állhat: ha nem megfelelő ételeket fogyasztasz, akkor gyakran csak üres kalóriát viszel be a szervezetedbe, ennek pedig hosszabb távon komoly negatív hatásai lehetnek. A túlzott kimerültség a különféle vitaminok, illetve ásványi anyagok hiányára is utalhat, ezért hangsúlyozzuk olyan gyakran a változatos és kiegyensúlyozott táplálkozás szerepét.

És ha már üres kalóriák, akkor álljunk meg egy kicsit a cukornál!

A cukornál, ami energiát ugyan ad, ám hasznos tápanyagokat nem tartalmaz. Amikor elfogyasztod, gyorsan megemeli a vércukorszintedet, ennek azonban előbb-utóbb meglesz a böjtje. Mintha egy hullámvasúton ülnél, ahol a gyors energialöketeket a fáradtság követi, amikor a vércukorszinted visszaesik. És ez a jelenség nemcsak a cukorra igaz, hanem minden olyan élelmiszerre, amiben az ott „rejtőzik”: igaz tehát a péksütikre, a felvágottakra, a konzervekre stb.

Szóval csak óvatosan a cukorral (vagy a fehér liszttel, és minden, gyorsan felszívódó szénhidráttal), mert nem elég, hogy hizlal, de fáradékonnyá is tesz, és a hangulatodra is rányomja a bélyegét.

És ha segítségre van szükséged a fogyókúrában, akkor bátran próbáld ki a Fogyasztó Teakeveréket:

Ízületi fájdalom esetén pedig a Herba 9 krémünket ajánljunk: