Hogyan kerülhetem el a babám hasfájását? [10+1 tipp]

Nincs olyan anyuka, aki ne keresné a választ a címben feltett kérdésre, hiszen a hasfájástól és az ebből fakadó nyugtalanságtól szinte mindegyik kisbaba szenved. Ilyenkor pedig pokoliak az éjszakák, és nem tud pihenni sem a baba, sem a mama.

Az esetek többségében szerencsére nem valami súlyos betegség áll a háttérben, hanem a picik bélrendszerének éretlensége. A tünetek nagysága egyénenként is eltér, ezért vannak olyan babák, akik hasfájósabbak, mint a többiek, és ez az egész családot megterhelheti. A végeredmény: apa és anya szeme karikás, idegrendszerük pedig a robbanás szélén.

Nem jó érzés ebben az állapotban megtudni, hogy az először pár hetes korban jelentkező hasfájás akár a kicsik 4-5 hónapos koráig is eltarthat. A leggyakoribb okok általában:

  • a túletetés
  • a túl kevés anyatej
  • a szeles ételek fogyasztása
  • vagy a nem megfelelő tápszerbevitel

Szerencsére van néhány trükk, amit bevethetünk, így kicsik és nagyok mosolya őszinte és nyugodt lehet a nap végén.

1. Gondoskodj az ideális szoptatási helyzetről

Többfajta szoptatási testhelyzet van, és minden baba más, de az egyik legjobb megoldásnak a vízszintest tartjuk. Az anyuka ilyenkor ülő helyzetben van, a pici pedig az ölében (vízszintes helyzetben), és a mama egyik kezével a babát tartja, a másikkal a mellét fogja; ezt nevezzük kényelmes (vagyis sima) bölcsőtartásnak. Vigyázz arra, hogy a picit csak 6-8 hónapos korától lehet ültetni, amikor már tart a gerincük.

Gyakori testhelyzetek még:

  • háton fekve, ami mindkét félnek pihentető (a mama 45 fokban fekszik, a kisbaba pedig rajta van, arccal lefelé)
  • a keresztezett bölcsőtartás (a pici keresztben fekszik a mama testén)
  • az „amerikaifocis” tartás, ami ideális császármetszés után (a pici teste az anyuka hónalja alatt van, a mama őt tartja)

Érdemes kísérletezni azzal, hogy melyik testhelyzet a legjobb és legkényelmesebb neked és a babádnak.

2. Jöhet a meleg fürdő

A hűtés vagy melegítés ősi gyógymód, de nem mindegy, hogy kinél és mikor alkalmazzuk: amíg nekünk, felnőtteknek a hideg a nyerő választás, addig a kisbabáknál a melegítés használ, nemcsak has-, de például fülfájás esetén is.

A meleg egyik legnagyobb előnye, hogy oldja a görcsöket és csökkenti a puffadást, de azért ügyelj arra, hogy ne forrázd le a gyermekedet. A víz kellemesen meleg legyen, és az lepje el a baba hasát, hogy a hő ki tudja fejteni hatását: a pici testhőmérséklete 36 Celsius fokos, és neked ezt kell egy kicsit és óvatosan felmelegíteni fürdetés közben.

3. Alkalmazz melegítő párnát

A fürdetés alternatívája, az alapelv pedig ugyanaz, éppen ezért, ha nincs otthon belőle, akkor a melegvizes borogatás is segíthet.

A melegítő párnát a baba hasára kell tenni, de az kiváló eszköz lehet a babakocsi felmelegítésére is. A kényeztető meleg csillapítja a fájdalmat, csökkenti a gyulladást és nyugtatja az idegvégződéseket. Imádják a picik.

Ne feledd, a hordozókendő is funkcionálhat melegítőként, hiszen a hasfájós babának az is jót tesz, ha az édesanya közelében van; gondolj csak a testmelegre, és gondolj csak arra, hogy így a kicsi közel érezhet téged magához. Ezért nem árt, ha olyan hordozókendőt használsz, ami az úgynevezett békatartásban tartja a picit, és ami jól megtámasztja minden porcikáját.

4. Próbáld ki a babamasszázst

Ki ne szeretné a kellemes, lazító és nyugtató masszázst? Nincsenek ezzel másképp a kisbabák sem. A masszázshoz használj természetes összetevőkből álló babaolajat (mandulaolajból vagy olívaolajból): tegyél ebből néhány csöppet a tenyeredre, majd dörzsöld azt szét és óvatosan masszírozd bele a pici hasába. Próbáld ki az ILU (I Love You) masszázstechnikát.

Ez nagyon trendinek hangzik, de nem kell megijedni tőle. Az ILU technika lényege, hogy az angol „szeretlek” kifejezés kezdőbetűit simítod a baba hasára, viszont fejjel lefelé, a baba szemszögéből nézve. A finom masszázs a bélmozgás természetes haladási iránya felé simul, és ha maximalizálni akarod a hatását, akkor az óramutató járásával megegyezően körkörös mozgásokat is végezhetsz közben.

A babák imádják a meleget és a masszírozást, ezért kényeztesd őket sokszor. Akkor is, ha nem fáj a pocijuk.

5. Zene nélkül mit ér…

Sok anyuka számolt be arról, hogy egy nyugtató jellegű zene is sokat segített a babájának. Nem véletlen, hogy rengeteg kismama hallgatott (vagy hallgattatott a kisbabájával a gömbölyödő pocin keresztül) zenét várandósság idején.

6. Tornáztasd meg a csöppséget

Persze csak óvatosan, elvégre még nem olimpikonról van szó: húzd fel a térdeit a mellkasához, majd egyenként felváltva nyújtsd ki azokat. Ezután érintsd meg a jobb térdével a bal könyökét, és csináld ugyanezt fordítva is, zárásként pedig ismét nyújtsd ki a lábacskáit.

Rajzolj az összezárt térdeivel köröket, és mivel a zene tényleg jótékonyan hat, hallgassatok a gyakorlat közben valami nyugtató muzsikát (vagy énekelj a picinek).

7. Tápszeres babánál cserélj terméket

Előfordulhat, hogy a kisbaba gyomrának nem tesz jót a használt tápszer, ezért próbáljatok ki egy másikat.

8. Az 5S módszer

Amerikából származik, és a következőt takarja:

  • pólyázás (swaddling)
  • oldalt fektetés (side position)
  • susogó hangok (shushing sounds)
  • ringatás (swinging)
  • cumizás (sicking a dummy)

Ezek az anyaméhben eltöltött időre emlékeztetik a kisbabát, és a szakértők az öt eljárás alkalmazását egyszerre javasolják.

9. Büfiztesd meg a picit rendszeresen

Evés közben bátran tarts szünetet, és büfiztesd meg a babát, így nem fogja nyomni a pocakját a levegőt.

10. Iktasd ki a tehéntejet az étrendedből

Próbáld ki, hogy milyen hatással van rád és a picire, ha kitiltod az étrendedből a tehéntejet. Figyeld meg, hogy vajon 2-3 hét múlva enyhülnek-e a hasfájások.

+1 tipp: Lehet, hogy nem is a hasa fáj

Előfordul, hogy a picinek csak a mama közelsége hiányzott, ezért öleld meg és ringasd el a kisbabádat, és légy hozzá közel, amilyen sokszor csak lehet.

Ha a sírás ezt követően sem múlik el, akkor próbáld meg hassal lefelé tartani az alkarodra fektetve (ez az úgynevezett kólikatartás); a fejecskéje a könyökhajlatodban legyen, a tenyereddel pedig tartsd a kobakját. Eközben sétálj vele és ringasd, mert az sokat segít.

Próbáld ki a Szoptatós Teát

A Szoptatós Teakeveréket nemcsak azért alkottuk meg, hogy segítsük az anyatej megindulását és hogy erősítsük a baba és a mama egészségét. A válogatott gyógynövények keveréke ugyanis nyugtatják a babát és enyhítik annak hasfájását is.

A tea roboráló hatást fejt ki mindkettőjük szervezetére, és jó hatással van általános állapotukra.

Ahogy egyik vásárlónk, Nikolett írta: „…kisbabám születése óta iszom az UKKO Szoptatós teakeveréket, és nekünk nagyon bevált hasfájás ellen, mind nyugodt alvás szempontjából. És a tejmennyiség is elegendő számára. 8 hónap alatt egyszer sem volt beteg, és ez a sok-sok anyatejnek és az UKKO Szoptatós teakeveréknek köszönhető.

Próbáld ki te is a fenti módszereket (vagy a Szoptatós Teakeveréket), és legyen nyugodt az éjszakátok. Az ugyanis igazi ajándék ezekben a pillanatokban.