5+5 étel, amit kerülnöd kell, ha fogyni akarsz

Tegye fel a kezét az, aki még nem próbált meg fogyókúrázni!

Jó, látjuk, senki nem jelentkezik!

És most jöjjön az, aki már megtalálta a tuti módszert, amivel tartósan megszabadulhat a kilóktól. Jól gondolod, most sem sokan nyújtózkodnak.

De mielőtt teljesen eltűnne a lelkesedésed és elszomorodnál azon, hogy ez egy lehetetlen küldetés, van számodra két jó hírünk is:

  1. A hiba nagy eséllyel a te étrendedben van, tehát tehetsz a probléma ellen.
  2. A feladat abszolválható. Végig lehet csinálni, és csak a te akaraterődön múlik. Mások már megtették, miért épp te lennél, akinek ebbe bele kell buknia?

Lássuk a listát, hogy mik azok az ételek, amiket kerülnöd kell, ha (tartósan) fogyni szeretnél!

Szénsavas üdítők

Egyesek szerint finomak, elhisszük! Egy jó ebédhez néha mi is megkívánunk egy pohár kólát (más kérdés, hogy helyette inkább egy jó házi jeges teát iszunk), de attól még nem tagadjuk, hogy a szénsavas üdítők milyen súlyos egészségkárosító hatással bírnak.

És még a fogyókúrádat sem támogatják.

Tudnod kell, hogy az ilyen italok fogyasztása nem számít bele a napi folyadékbevitelbe, hiszen az alkoholhoz hasonlóan ezek is tartalmaznak dehidratációt okozó anyagokat.

Emellett van bennük jó sok cukor, valamint foszforsav, aszpartám és aceszulfám, a következmények pedig ijesztőek:

  • a rengeteg cukor elhízáshoz, cukorbetegséghez is vezethet
  • megnő a májkárosodás, a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a vesekő kialakulásának esélye
  • a foszforsav fogászati problémákat okozhat

Gondolj erre: egy szénsavas üdítő 9 teáskanál cukrot tartalmaz. Igen, az nagyon sok!

A boltban kapható gyümölcsös italok, gyümölcslevek

Avagy a cukorbombák. Merthogy feldolgozott szénhidrátot ezek az italok általában többet látnak, mint valódi gyümölcsöt.

Egy-egy 100 százalékos narancslé elfogyasztása ebéd előtt még kellemes és hasznos lehet (főleg, ha te facsarod), de annak csak a kárát látja a szervezeted, ha csapvíz vagy ásványvíz helyett ilyeneket öntesz magadba.

A (bolti) gyümölcslevek deciliterenként simán tartalmaznak 40-50 kalóriát és cirka 8-10 gramm gyorsan felszívódó szénhidrátot. Hogy mennyire egészséges minden nap meginni belőlük fél-egy litert? Nem nagyon, hiszen minőségi tápanyag helyett ebből a cukorbombából viszel be 300-400 kalóriát.

Amikor megteheted, inkább csinálj magadnak házi gyümölcslevet, reggelire fogyasztva a szervezeted meg is hálálja. Egyrészt nem olyan bonyolult, mint azt gondolnád, másrészt egészséges. Arra viszont figyelj, hogy este 6 után már ne fogyassz gyümölcsöt és gyümölcslevet, mert a cukor éjszaka zsírrá alakul a szervezetedben.

Sült krumpli és chips

Apropó, tudod, hogy a városi legendák szerint az angol nyelvben miért hívják az eredetileg belga találmányt „french fries”-nak, vagyis francia hasábburgonyának? Állítólag azért, mert az első világháborúban harcoló amerikai katonák nem tudták, hogy épp nem Franciaországban vannak, hanem Belgiumban (a francia utóbbiban is hivatalos nyelv).

Később a két ország (mármint Belgium és Franciahon) között sültkrumpliháború is kitört a sajtóban, és persze mind a kettő magáénak vallja a ketchuppel, majonézzel vagy akár ecettel is fogyasztható finomságot.

Igen, finomságot, hiszen valóban kellemes étel, csak épp a krumpliról ma már úgy tartják, hogy az csendes konyhai gyilkos. Az olajban sütés pedig a hab a tortán (és ez a hab jó nagy, elhiheted). A burgonya túlzott fogyasztása ugyanis szívrohamot és agyvérzést okozhat, és ha ezt megspékeli az ember egy olajban gazdag kifőzéssel, nos…

Már sejted, hova akarunk kilyukadni. A krumplinak nemcsak jelentős a szénhidráttartalma, de magas a glikémiás indexe is, ezért jelentősen megemeli a vércukorszintet, ennek következtében pedig a vérnyomást is. Egy átlagos amerikai gyerek zöldségbevitelének 25 százalékát mégis ez teszi ki. Nem csoda, hogy arról olvasol úton-útfélen, milyen elhízottak az amerikai fiatalok és felnőttek. És nem csoda, hogy azokra is ez a veszély leselkedik, akik követik ezt az étrendet.

Kiváltképp kockázatosak a gyorséttermi sült krumplik, amelyeknek magas a kalóriatartalmuk. Ne feledd, az extra szénhidrát idővel zsírpárnává alakul majd, valamint tönkreteszi a fogyókúrádat is.

Felmerül ilyenkor a kérdés: miért javasolják a krumpli helyett az édesburgonya, vagyis a baláta fogyasztását? Azért, mert az sok antioxidánst, mangánt, béta-karotint és C-vitamint tartalmaz, fogyasztása pedig nemcsak, hogy nem árt a fogyókúrának, de még hasznos és egészséges is. Jót tesz a szívnek, segít a vércukorszint stabilizálásában, valamint jó a fogaidnak és az immunrendszerednek.

Ó, és még valami: az édesburgonya istenien finom!

Fehér kenyér

Tény és való, hogy a lecsót és a fehér kenyeret egymásnak teremtették, és a zsíros kenyér piros paprikával (plusz görögdinnyével, ahogy régen szerették) mennyei finomság.

De ugyanígy tény és való, hogy a fehér lisztből készült kenyér nem segíti a fogyókúrádat. „Miért van ez, hiszen kenyeret már évezredek óta eszünk?” – teszed fel a jogos kérdést.

Nos, ez igaz, de kenyérből többfajta van, és ezek közül szép számmal akad, amivel semmi baj nincs (vagy legfeljebb kevés).

Az egyik ilyen a teljes kiőrlésű kenyér, amelyhez a búzaszemeket teljesen felhasználják, vagyis nemcsak a magbelet, hanem a rostban gazdag csírát és a maghéjat is megőrlik. Úgy, ahogy azt régen tették, mielőtt valaki el nem gondolkodott azon, hogy milyen fancy lenne tiszta fehér lisztet árulni. A fehér liszt viszonylag fiatal találmány, és mivel ahhoz csak a magbelet használják fel, ezért az nem tartalmazza a szükséges élelmi rostot, vitaminokat és ásványi anyagokat. Cserébe fehér.

Plusz van benne jó sok feldolgozott szénhidrát, ami pedig nem barátja a fogyókúrának ilyen formában, és tartalmaz némi (sok?) adalékanyagot (például lisztjavítót). Sokat fogyasztva így megnő az elhízás és a cukorbetegség kialakulásának kockázata.

Jégkrém

Olvastunk már arról, hogy létezik fagylaltdiéta, de szkeptikusak vagyunk a sikerességével kapcsolatban. Bár az igaz, hogy te is készíthetsz otthon diétás finomságot, a bolti megoldások legtöbbje mégis főellensége a fogyókúrának.

A hűsítő élvezetről ráadásul kiderült, hogy ugyanolyan függőséget okozhat, mint a kokain, és mivel rendkívül magas a cukortartalma, ezért tartós és túlzott fogyasztása egyenes út az elhízáshoz, a cukorbetegséghez és a különböző egészségügyi problémákhoz.

Nem jobb a helyzet az úgynevezett diétás jégkrémek piacán sem, hiszen a cukor csak az egyike az elhízást okozó anyagoknak. A cukormentes változatoknak viszont magas a zsírtartalma, az ízesítéshez pedig mesterséges aromákat használnak.

+5 étel, amit kerülnöd kell

  1. A cukorkák. Nemcsak cukrot tartalmaz, hanem egy sor egyéb egészségtelen összetevőt, ráadásul üres kalóriák, amelyek fogyasztásával szervezeted semmilyen előnyhöz nem jut.
  2. A sör folyékony kenyér, szeretik is a magyarok, ráadásul nem feltétlenül egészségtelen a fogyasztása (ahogy a boré sem, mértékkel), viszont kalóriatartalma miatt nem barátja a fogyókúrádnak.
  3. Pizza. Főleg, ha nem (teljes kiőrlésű lisztből készült) házi, hanem az aluljáróban vagy sarki boltban kapható gyorséttermi változat. Amiben elhiheted, hogy nem sok egészséges összetevő van. Hogy jól lakjon vele a vásárló, mindent beletesznek: a tészta rossz minőségű és jól felfújt, a feltét kétséges eredetű (vajon miből van a sonka, amit rátesznek a tartósítószereket tartalmazó szószra?), szóval a finomított cukor és a olaj mellett még egy sor aggodalomra okot adó összetevőtől is félhetsz.
  4. Kávéitalok, amelyeket a boltok hűtött részlegein szerezhetsz be, és amik mindent (leginkább élénkítő hatást) megígérnek, csak vedd már meg azokat végre. Tény, hogy a kávé segít az anyagcsere felpörgetésében, de ezeknél az italoknál nem feledkezhetünk meg a negatív hatásokról sem. Hogy mik ezek? Az összetevők: mesterséges krém, rengeteg cukor, a végeredmény ezért kalóriatenger, amibe a szervezeted szinte belefullad.
  5. Májkrém. Leginkább az, ami májat csak ritkán látott, darált belsőségeket és ételszínezéket viszont igen. A magas zsírtartalmú részek miatt 25-30 gramm zsír is lehet 100 gramm termékben, és ahogy írtuk, nem csak a szénhidráttól kell félni, ha fogyni szeretnél. Ugyanezen okok miatt kerüld a virslit is.

Mi az, amit tehetsz, ha fogyókúrázni szeretnél?

  1. Mozogj sokat. A minden nap megejtett hosszabb séta ideális kezdés, amire építhetsz a későbbiekben.
  2. Étkezz egészségesen. Nem csak az számít, mit eszel, hanem az is, mikor és hogy: ne hagyd ki a reggelit, és kevés nagy adag helyett egyél sokszor kicsit.
  3. És persze kóstold meg a Fogyasztó Teakeveréket, ami nemcsak hozzásegíthet az eredményes és tartós fogyáshoz, de energiát és koncentrációt is biztosít a mindennapokhoz.