Forró zöld smoothie?

Ki mondta, hogy egy smoothie csak jeges és hideg és hűsítő lehet? Senki!

Ki mondta, hogy ezek a finomságok csak nyáron élvezhetők, amikor tombol a kánikula és te valami egészséges frissítőre vágysz? Merthogy van másik opció is, amikor a kihűlt tested-lelked szeretnéd egy picit felmelegíteni, és ehhez valami finom különlegességre vágysz.

A forró zöld smoothie-ra pedig különösen igaz, hogy jót tesz a szervezetednek és befűtheted vele minden porcikádat (például esős napokon), ráadásul senki nem tiltja meg, hogy egy pillanatra megállj és leülj, amíg elfogyasztod. Mintha csak egy csésze teával tennéd, ami lágyan melengeti a tenyeredet és csiklandozza az orrodat.

Íme a recept, amivel forradalmasíthatod a teázást, és amivel új értelmet nyer a vitamindús táplálkozás.

Miért jó a turmix?

Van, aki már a klasszikus reggeli helyett is inkább (zöld) turmixszal indítja a napját, mert az elkészítésük egyszerű, és az összetevőkben lévő hatóanyagok nagy része így megőrizhető. Imádjuk a levest, de a főzés során ezek egy része például elveszik (főképp a hőre érzékeny vitaminok); turmixolás során is van persze veszteség, de közel sem ugyanakkora, mint más esetekben.

Éppen ezért a végeredmény

  • rengeteg vitamint tartalmaz
  • megkönnyíti az emésztést (elvégre a turmixgép átveszi a fogaid és az emésztőrendszered feladatának egy részét)
  • gyorsan elkészíthető (erre aztán mindenkinek van ideje)
  • olcsó
  • alacsony a kalóriatartalma
  • kiváló és tartós energiaforrás

… és mivel folyadékot viszel be, ezért felvetted a küzdelmet a dehidratáltság ellen is.

A mostani különleges receptben pedig (majdnem) minden ott van, amire szükséged lehet ahhoz, hogy egy egészséges és finom különlegességgel támogasd a szervezeted munkáját. A kelkáposzta „jó” szénhidrátokban, rostokban és ásványi anyagokban gazdag, plusz van benne A-, B1-, B2-, C- és E-vitamin; immunerősítő, gyulladásgátló és daganatmegelőző hatása közismert.

Az alma – ugyebár – távol tartja az orvost; segíti a belek és a máj működést, valamint a méregtelenítést is támogatja. Emellett rostokban és vitaminokban gazdag, és szemben a kelkáposztával, ezt akár magában is szívesen fogyasztja az ember. A datolya pedig kalciumot, magnéziumot és vitaminokat tartalmaz; megfelelő mennyiségben (tehát mértékkel is, elvégre van benne cukor rendesen) segíti az immunrendszer, a csontok és az izmok működését.

Az összetevők ráadásul egész évben kaphatók, vagyis nem egy szezonális turmixról beszélünk. Hurrá, mert ha rákapsz az ízére, garantáltan megcsinálod majd még néhányszor.

A forró zöld smoothie receptje

Hozzávalók:

Elkészítés:

  • Először is turmixold össze a kelkáposztát, az almát és a datolyát. Bátran adj a keverékhez egy kis vizet (vagy zöld teát), hogy a turmixgép megfelelően össze tudja dolgozni az összetevőket. Arra azonban vigyázz, hogy forró folyadékot ne önts a turmixgépbe, mert tönkreteheti azt (ha üvegből készült), másrészt a nagy nyomás miatt a fedő eltávolítása után kellemetlen meglepetésben lehet részed.
  • Ahhoz, hogy a kelkáposzta és a datolya is krémes legyen, legalább 1-2 percig turmixold a keveréket. Selymes finomságot szeretnél, nem zúzalékot, ugyebár?
  • Ha végeztél, öntsd ki az egészet egy nagyobb bögrébe, majd add hozzá a forró zöld teát. Keverd össze.
  • Fogyaszd egészséggel, és ne várd meg, amíg kihűl.

A végeredmény egy cirka 250 kalóriás, laktató és meleg finomság, amely fehérjékben, A-vitaminban, C-vitaminban, kalciumban, vasban, nátriumban és magnéziumban gazdag.

És bár ez a smoothie zöld teát tartalmaz, te kísérletezz bátran más teakeverékkel. Erről szóló cikkünket itt olvashatod el; avagy hogyan készíthetsz saját turmixot bármikor, bármiből.