Miért szeretjük a húslevest?

Fogadunk, hogy most meglepődtél…

Teás cégként mégis miért akarunk mi beszélni a húslevesről? Rendben, finom és jól esik fogyasztani, sőt, még egészséges is; legalábbis (ez utóbbit) hallod sok helyen, de ha megkérdeznénk tőled, hogy miért, arra valószínűleg te sem tudnál választ adni. A nagyi ezt mondta, és másnaposságra is kiváló; nagyjából ennyit tud a többség.

Mi azonban szeretnénk a dolog mélyére ásni, ezért úgy döntöttünk, hogy írunk egy átfogó cikket arról, miért olyan szuper étel a hús- vagy csontleves. Mármint az igazi, nem pedig a kockából készült vagy zacskós, netán a kérdéses eredetű vegetát tartalmazó, zöldséget és normális fűszereket nem is látott változat.

A bevezető, amire szükség van

… és amiről neked is tudnod kell!

Mielőtt a húsleves mélyére kanalaznánk, engedd meg, hogy tegyünk egy rövid kitérőt. Fontos, hiszen azt mutatja be, hogy milyen tápanyagokra van szüksége a szervezetednek (és hogy miért épp azokra).

Kezdjük a legfontosabb alapvetéssel, vagyis azzal, hogy a tápanyagokat két nagyobb csoportra bonthatjuk:

  • makrotápanyagok (szénhidrátok, fehérjék, zsírok)
  • mikrotápanyagok (vitaminok, ásványi anyagok, mikroelemek, aminosavak)

Ez a két csoport, és a két csoport elemeinek megfelelő kombinációja kell ahhoz, hogy a szervezeted működni tudjon, és ezekből az összetevőkből lesz majd az energia, ami fűti a testedet. Mégpedig nem akármilyen módon!

Ahhoz ugyanis, hogy a fehérjék, a szénhidrátok és a zsírok le tudjanak bomlani, vitaminokra van szüksége a szervezetednek, és a különböző mikrotápanyagok az energiához vezető út későbbi szakaszában is létfontosságú szerepet kapnak majd. A képlet valahogy így néz ki (de ez már haladó szintű biológia, nem is kell bemagolnod):

Ezért nem elég bevinni a kiflit meg a dzsemet; mert mindegyik lépés során mikrotápanyagokra van szükséged!

Most már valószínűleg sejted, hogy miért kellett ez a bevezető. A legfontosabb, amit meg kell értened, hogy változatos táplálkozásra van szükséged, amellyel gondoskodhatsz a létfontosságú makro- és mikrotápanyagok beviteléről. Hogy a megevett ételekből energia lehessen. És még kérdezik sokan, hogy miért olyan fáradtak és erőtlenek, pedig ők esznek eleget…

Kutatások igazolják, hogy ha valaki nem figyel ezekre, akkor lépcsőzetesen nő a súlyos krónikus megbetegedés rizikója; minél több az olyan elem, amely nem áll a szervezet rendelkezésére, annál nagyobb az esélye annak, hogy valakinél probléma alakul ki.

De hogyan lehet hatékony az étkezésed? Kinek van ideje és kedve kilószámra enni a zöldségeket, meg azt kalkulálni, hogy melyik étellel mit és mennyit érdemes fogyasztani? A húsleves éppen azért olyan szuper étel, mert sok összetevőből áll és rengeteg értékes tápanyagot tartalmaz. Még úgy is, hogy van egy hátránya.

A húsleves hátránya (és mégis…)

Nem akarunk mellébeszélni, ezért azonnal kitérünk arra, hogy mi a húsleves egyik legnagyobb hátránya: az, hogy a főzés során elveszíthetjük a hőre érzékeny vitaminokat. Előnye, hogy bizonyos hatóanyagokat viszont épp a főzés segítségével nyerünk ki (épp úgy, mint a tea esetében). A hamburgernek és bármilyen más gyorskajának esélye sem lenne a húsleves mellett, ha a versenyt a hasznosság szerint játszanánk…

… de nem úgy játszuk sokszor. 

A levesnek gazdag történelme van, és azt biztosan tudjuk, hogy már több mint 20 ezer éve készítenek ilyen fogásokat: az őskorban ehhez persze még elejtett állatok irháját vagy kérget használtak „edényként”, és a vizet forró kövekkel melegítették fel. A 16. századi Franciaországban utcai árusok kínáltak olcsó leveseket fáradtság ellen, és 1765-ben már spéci levesétterem is nyílt Párizsban. A bevándorlással együtt pedig a leves Amerikába is megérkezett, ahol a különböző nemzetek stílusai (angol, francia, német, spanyol) gyorsan elterjedtek.

A képlet ugyanakkor egyik esetben sem változott nagyot: a leves híg, tehát könnyen emészthető étel, amely feloldja és magába veszi a felhasznált alapanyagok legértékesebb részeit (legyen az zöldség, fűszer vagy hús/csont). A leves nem más, mint egy főzet, amely

  • jótékonyan hat a szervezetre (annak gazdag tápanyagtartalma miatt)
  • segíti az emésztést
  • étvágygerjesztő hatással bír (ezért kiváló előétel)

Legnagyobb előnye nem az, hogy önmagában fogyasztva minden szükséges tápanyaghoz hozzájuthatsz, hiszen – ahogy fentebb írtuk – ehhez nem tartalmaz elég (!) fehérjét, vitamint, rostot és ásványi anyagot, de nem is ez a célja. A leves ugyanis egyedülálló módon színesíti az étkezést, és jól megválasztva kiegészíti a főételt (például segíti annak megemésztését is). A szinergiahatások miatt pedig nem is kell nagy mennyiség.

Gondolj az étkezésedre úgy, mint egy befektetésre: a szakértők is általában azt tanácsolják, hogy diverzifikálnod kell a portfoliódat. Nos, a leves a legjobb példa erre: más, mint a szilárd ételek, fogyasztásuk nem olyan megterhelő a szervezetre nézve, miközben egyedi ízviláguk miatt az ember nem érzi majd unalmasnak az étkezést. És hiába van bizonyos veszteség a főzés miatt, a szervezeted így is rengeteg hasznos tápanyaghoz hozzájuthat (a másik oldali nyereség miatt), ráadásul a folyadékbevitel egy részéről is gondoskodsz.

Nem véletlen, hogy fogyókúrázóknak is ajánlatos a leves(lé) fogyasztása, persze szénhidrátban gazdag tészták nélkül, hiszen a folyadék könnyen eltelíthet, és nem üres kalóriákkal bombázod magad.

A jó húsleves

A húsleves az úgynevezett fehérlevesek kategóriájába tartozik, amit sűrítés nélkül készítenek (a másik változat a sűrítéssel készülő barnaleves). Ha van (képzeletbeli) ranglista a levesek között, akkor annak élén bizony a húsleves áll, amely általában marhahúsból és csontból készül; erőleveshez persze felhasználhatnak még szárnyas aprólékot is.

Szigorú szabály, hogy csak friss alapanyagból készülhet, és mindig lassú főzéssel, alacsony hőfokon csinálják. Egy jó húsleveshez nem elég 30-40 perc, hiszen idő kell ahhoz, hogy a húsból és a zöldségekből jól kifőjenek a fontos tápanyagok.

Van olyan kultúra, ahol 12-24 óráig is főznek alaplevet (és hideg vízzel indítják a főzést), mert ennyi idő alatt biztosan kifőnek a csontokból és porcokból a zselatinos fehérjék, sőt, elő is emésztődnek, így a szervezet könnyebben fel tudja venni azokat.

Mit tartalmaz egy húsleves?

A mi receptünk így néz ki:

  • 1,5-2 kg vegyes csontos hús (egy házi tyúk apróléka, marhaoldalas, húsos karajcsont)
  • 30 dkg sárgarépa
  • 20 dkg fehérrépa
  • 10 dkg zellergumó
  • 10 dkg karalábé
  • 1 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 db zöldpaprika (csípős)
  • 1 db paradicsom
  • 1 kávéskanál őrölt szerecsendió
  • petrezselyem
  • zellerzöld
  • 1 evőkanál fekete bors és só

Ha megnézzük ezeket a tételeket egyenként, akkor megérted, hogy miről is beszéltünk feljebb. Haladjunk szép sorban.

A csontok:

Sárgarépa:

sargarepa.jpg

Zellergumó:

 

Vöröshagyma:

Fokhagyma:

 

 

Paprika:

Paradicsom:

 

Szerecsendió:

Petrezselyem:

Zellerzöld:

Bors:

A húsleves előnyei:

  • kiváló az ízületi problémákra (a csontból kifőtt kollagén miatt) és támogatja az ízületek egészséges működését
  • a kollagénnak köszönhetően megfiatalítja a bőrt (és segít megőrizni annak feszességét)
  • (a tápanyagvesztés ellenére is) fontos vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz
  • jótékonyan hat az emésztésre, az idegrendszerre és a mozgásszervekre
  • felveszi a harcot a szervezetben lévő gyulladásokkal és autoimmun betegségekkel
  • javíthatja az agyműködést
  • javíthatja az alvás minőségét (a benne található glicin miatt), és ezáltal hatással van a nappali teljesítőképességre is (pozitívan)

Mi azért is szeretjük, hogy – ha az elkészítése nem is, de – a fogyasztása gyors és kényelmes. Amikor mi vásárolunk be és nem készen (por vagy kocka formájában) kapjuk a húslevest, akkor tudjuk, hogy mi kerül az edénybe, és hogy ami azokból az alapanyagokból kifő, az természetes forrásból származik. 

A vasárnapi húsleves tehát valóban aranyat ér, és azt mi is csak ajánlani tudjuk neked. Ha pedig kíváncsi vagy arra, hogy van-e a főzésnél (avagy a húsleves készítésénél) jobb hatóanyagkivonási módszer, akkor kattints ide, és olvasd el egy másik cikkünket.

Jó étvágyat!