5 lélekmentő tipp adventre

Hát, elkezdődött! A karácsony előtti őrület most már biztosan beszippantott mindenkit, amiben ismét könnyű elveszítheteni az ünnep lényegét. De mi lenne, ha ez idén nem így lenne? Túl lehet-e élni, ha nem csillog-villog minden, ha nem sütünk-főzünk halomba mindent, és nem vesszük meg a huszadik értelmetlen apróságot ajándékba, csak mert úgy illik? 

Fogadd meg tanácsainkat, és meglátod, sikerülhet!

1. Ne pörögj túl!

Ne hagyd magad, és ne engedd, hogy elkapjon az őrület! Ne aggódj folyamatosan a karácsonyi menün, a takarításon, az ajándékokon, a díszeken! Igen, tudjuk, ilyenkor jön a család…

Mit szólnak majd, ha nem csillognak az ablakok, vagy ha nincs nyolcféle étel az asztalon, és fényfüzér mindenhol is? Eláruljuk: kit izgat?

Ráadásul, ha kipihent, mosolygós, kedves és szeretetteljes leszel, valószínűleg hálásak lesznek, mert jól érzik majd magukat nálad. Ha kihajtod magad, akkor ideges, feszült és csalódott leszel, ami képes tönkretenni az ünnepet. Te melyik ÉN-eddel töltenéd az ünnepeket szívesen? Szerintem ugyanarra gondolunk!

2. Hozd hangulatba magad!

A második legfontosabb dolog a lassítás után, hogy engedd a szívedbe az ünnepet! Mindegyikőnknek megvan az az illat, az a fény(forrás) vagy zene, amitől rögtön bekapcsol a kellemes karácsony-érzés. Engedd ezt meg magadnak! Süss mézeskalácsot, gyújts gyertyát, hallgass karácsonyi zenéket, és szedd össze, mennyi mindenért lehetsz hálás az életedben! Öleled meg sokszor szeretteidet!

3. Figyelj arra, ami igazán fontos!

A karácsony a szeretet ünnepe, mégis abból jut a legkevesebb az előkészület alatt. Ne engedd, hogy így legyen! Játssz egy jót a gyerekekkel, sétálj egyet a nagyival, hívd fel családtagjaidat, barátaidat, akikkel régen beszéltél! Ha esik a hó, élvezd ki azokat a pillanatokat! Ha nem, akkor is! Látogasd meg a magányos szomszéd nénit vagy bácsit, és vigyél neki egy finom teát. Nálunk bevált.

Lehet ez így elsőre kivitelezhetetlennek tűnik, de hidd el, könnyebb megtenni, mint gondolod, és boldogabbá is tehet, mint a kényszeres előkészületi őrület.

4. Ajándékozz jól!

Legyen ez az év, amikor nem költesz haszontalan, porfogó vackokra. Nem könnyű hasznos, de kedves ajándékot adni, az tény, főleg, ha olyat szeretnél, ami szeretetteljes is.

Valójában az a legnagyobb ajándék, ha az idődet adod, hiszen abból van a legkevesebb. Ezt követik a hasznos meglepik: elég egy bögre, vagy egy csomag tea, és mellé egy kézzel írott ajándékkártya. Ezen ajánld fel szeretteidnek, hogy pár napon belül leülsz velük egy órácskára teázgatni, amikor jelzik, hogy szeretnék. Hidd el, ennél jobb ajándékot nem is adhatnál! 

5. Törődj magaddal!

A korai sötétedés időszakában a természet is elcsendesül, lepihen és lelassul. Tedd te is ezt!

Régóta vágysz egy forró fürdőre, egy jó könyvre vagy megnéznél egy klassz filmet? Hát engedd meg magadnak! Ha nem is minden nap, de hetente kétszer iktass be valami olyat, amitől jól érzed magad a bőrödben, ami csak Rólad szól. És amikor végre elaludtak a gyerekek, ne a karácsonyi szervezésen pörögj, hanem lassulj le, és engedd, hogy a lelked utolérjen.