Legfájóbb kincsünk: az aranyér

Na, erről aztán nem szoktunk beszélni… Ezért mi is inkább írunk, mert azt tudni kell, hogy ez a probléma sokkal több embert érint, mint gondolnánk. Csakhogy elég kényes a téma, sőt mi több, kellemetlen – épp olyan kellemetlen, mint a tünetei. Viszont homokba sem dughatjuk a fejünket, mert abból sokkal sokkal nagyobb baj lesz, mintha felvállaljuk a helyzetet:

Aranyerem van…

… ahogy sokan másoknak, csak éppen nincs a homlokunkra írva, szerencsére. De a nyamvadt viszketés, fájdalom és az esetleges váladékozás, vérzés bizony tartós szorongáshoz is vezethet.

Most kellene következni annak a résznek, amikor tudományosan elmagyarázzuk, mi is az az aranyér. De erről már végtelen és még annál is több anyag található az interneten, így mi maradnánk a tüneteknél és a megoldásnál, hogy azzal segíthessük a helyzet minél koraibb felismerését és kezelését.

Gyanakodhatsz a problémára, ha: 

  • duzzanat, kitüremkedés van a végbélnyílás környékén
  • székelés közben tompa vagy nyilalló fájdalmat érzel
  • a végbél környékén viszkető érzés kínoz
  • váladékozást tapasztalsz, és nyálkás, véres a székleted
  • huzamosabb ideig fennálló székrekedésed van

Igen, ezek rémesen hangzanak, de nagyon fontos jelek! Komolyan kell őket venni, és ha a legkisebb gyanú is felmerül benned, érdemes foglalkozni a témával! Ugyanis az aranyér spontán nem képes gyógyulni… Ha nem kezeled, újra és újra kiújulhat, sőt, körülményektől függően, ám viszonylag gyorsan romolhat is a helyzet. 

Egy elhanyagolt, vagy nagyon makacs aranyérprobléma vége akár műtét is lehet, ami már sokkal nagyobb kín.

No, de félre az ijesztgetéssel!

A megoldás aranyérre

Nyilván a helyzet súlyosságát csak orvos tudja megállapítani, de mint azt – akár tünetek nélkül is – tudod, számtalan aranyérkenőcs és kúp kapható recept nélkül. Ahhoz, hogy megtaláld az igazit, az alábbi dolgokra kell odafigyelned, amikor választasz:

  • az első kötelező elem a fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatás
  • hidratáló anyag is legyen benne, hogy megóvd a kiszáradástól, a berepedezéstől, és ezáltal a vérzéstől ezt az érzékeny területet
  • fertőtlenítő hatóanyag sem árt, hogy a megfelelő védelmet kapd a nehezített körülmények ellenére
  • nem maradhat ki az érösszehúzó összetevő, hogy idővel képes legyen visszaállni a régi rend, és visszahúzódhasson, aminek kell
  • hűsítsen is, hogy a kellemetlen viszketés és égő érzés csillapodjon
  • lehetőleg természetes összetevőkből álljon, hogy kíméld a szervezeted (leginkább a májad)
  • végül nem árt, ha könnyen és jól felszívódik

Ha sikerült megtalálnod az ideális aranyérkenőcsöt, akkor az első lépést már megtetted. De tudnod kell, hogy van még pár dolog, amit ugyancsak érdemes megfontolni, ha többre vágysz tüneti kezelésnél. 

Ugyanis az aranyér betegség többek között azért lett olyan gyakori manapság, mert megváltozott az életünk, életmódunk. Keveset mozgunk, alig eszünk rostban gazdag élelmiszert, nem iszunk eleget, gyakran túlsúllyal küzdünk és bizony nem tudunk mindig akkor vécére menni, amikor szükségünk lenne rá…

Ám ha ezekre a dolgokra is odafigyelsz, naponta sétálsz egy kicsit, több zöldséget és gyümölcsöt eszel, esetleg magas rosttartalmú ételt fogyasztasz és megiszod a napi 2-3 liter cukor- és adalékanyagmentes folyadékmennyiséget, már sokat tettél az aranyér ellen! 

De a legfontosabb, hogy foglalkozol a témával! Szóval dobd félre az ellenállásod, vállald fel a helyzetet, és láss neki a megoldásnak! Hidd el, nem vagy egyedül…