Miért fontos a rágás?

„Rágni azért fontos, mert a gyomorban nincsenek fogak” – Dr. Sebestény Tamás anatómia-professzor

Készen vagy? Rágj bele!

Rágás nélkül nincs bélműködés, rágás nélkül nincs emésztés…

… mégis sokan alábecsülik a fontosságát.

Ahhoz, hogy a táplálékban lévő tápanyagok „kioldódhassanak”, az ételt aprítani kell. Minél kisebbek a darabok, annál nagyobb felületen férnek hozzá az emésztőenzimek az ételhez. Ráadásul rágás közben az étel nedvessé is válik, így könnyebben lehet lenyelni.

Biztosan te is jártál már úgy, hogy túl sok étel került a szádba, és az nem tudott eléggé átnedvesedni. Ilyenkor jön a „gombóc a torokban” érzés, ymelyet csak egy-két korty víz segít lenyelni, és még így sem kellemes érzés.

Éppen ezért tudnod kell róla: a szájban kezdődik az emésztés, és minimum 7 különböző enzim kezd el dolgozni ilyenkor. A szénhidrátok felszívódása már itt elkezdődik.

Egy másik fontos dolog, hogy rágás közben a szájüregből jelzések mennek az emésztőrendszer alsóbb szakaszaiba, minél alaposabb a rágás annál jobban tudja szervezetünk összeállítani az étel bontásához szükséges enzimeket. Így tökéletesebb emésztés, magasabb tápanyag kioldódás a végeredmény.

Az ideális rágási szám amúgy: 32 rágás/falat. Persze ezt kevesen tartják be, ezért én azt mondtam: a lényeg, hogy alaposan csináld.

Az alapos rágás következményei

Minél alaposabban rágsz, annál hamarabb érzed jól lakottnak magadat (ez fontos egy fogyókúra során). Az alapos rágás során van időd figyelni arra, hogy egyáltalán meg akarod-e enni az ételt vagy sem, ez pedig a minőség irányába terel el téged a mennyiséggel szemben.

Ha az étkezések között UKKO Fogyasztó Teakeveréket iszol, akkor az segít abban, hogy a tápanyagok bizonyos összetevői hamarabb lebontódjanak, és ezáltal elkerülhető azok zsírpárnává alakulása.

Tehát rágásra fel!