Éhezés nélkül is lehet tartósan fogyni!

A tartós fogyás alatt nem csupán a jojó-effektus nélküli fogyókúrázást értem. Az én olvasatomban tartósan fogyni annyit tesz, hogy egy olyan egészséges életmódot választasz, amit akár életed végéig fenn tudsz tartani, méghozzá megerőltetés nélkül. Ha ezt meg tudod tenni, a fogyás szinte csak mellékhatás lesz a számos más, egészségre gyakorolt jótékony hatás mellett.

A tartós fogyáshoz vezető életmód talán legfontosabb eleme az étrend megváltoztatása. Nem mindegy, mit eszel, és az sem, hogy mikor. Ebben a témakörben szeretnék most néhány tippet adni neked, remélve, hogy megadom a kezdő lökést, hogy te is az egészséges, fenntartható táplálkozás útjára lépj, és anélkül fogyj, hogy koplalnod kellene.

Koplalás helyett egyél értékes ételeket

Nagyon sok hatásos fogyókúra létezik, ezekkel tele van az internet. Többségükkel az a bajom, hogy kampányszerűek és hosszútávon nem fenntarthatóak. A „reggelire fél grapefruit, ebédre 2db főtt tojás, vacsorára csirkemell vegyes zöldségkörettel” típusú diéta idővel talán fogyáshoz vezet, de meddig lehet ezt csinálni és milyen áron? Az ilyen diétát csak kiizzadni lehet, és a vége általában nagy zabálásokba torkollik, így a kilók máris kamatostól jönnek vissza.

Én abban hiszek, hogy a hosszútávon fenntartható fogyáshoz nem kockás füzetre és kalóriaszámlálásra, és nem is koplalásra van szükség, hanem a vacak kaják és az üres szénhidrátok száműzésére, és azok értékes élelmiszerekre cserélésére. Úgy is mondhatnám, hogy ne kevesebbet egyél, hanem jobbat.

Ehhez elsőként számot kell vetned mindazzal, ahogyan és amiket jelenleg eszel. Vedd sorra a szokásos étkezéseidet, és nézd meg mikor, milyen értéktelen vagy egészségre káros elemeket tartalmaznak.

Leszámolunk a legfőbb ellenséggel: a nassolással!

Nem kertelek. A főétkezések közötti nassolásokat egy az egyben fel kell számolnod.

Az életmódodtól és az aktivitásodtól függ, hogy naponta 2-3-5 vagy 6 főétkezésre van szükséged. Viszont a chips, a péksütemények, a csokik és bonbonok, egyéb édességek és sós ropogtatnivalók rendszeres fogyasztása a főétkezéseid között hosszútávon garantálják az elhízást. Ezeknek nincsen helye az étrendedben, ha egészségre és hosszútávon fenntartható tartós fogyásra szeretnél törekedni.

Mielőtt lemondóan azt mondanád hogy „persze, ha az olyan könnyű lenne”, kérlek olvass tovább, mert olyan fegyverzetet fogok biztosítani neked, amivel ezt a csatát könnyebben megvívhatod mint gondolnád!

Több mint egy rossz szokás, avagy azelőtt nyerd meg a csatát, mielőtt elkezdődne!

Sokan a „köztes nassolásokat” csak egy rossz szokásnak, egy szerencsétlen beidegződésnek tartják, és részben igazuk is van, de én azt mondom, ennél többről van szó.

Ezeket ugyanis gyakran éppen a főétkezések „kényszerítik” ki. Azaz, ha a főétkezéseid gyorsan felszívódó, egyszerű szénhidrátokkal vannak tele, akkor azokkal gyakorlatilag megrendeled a köztes nassolásokat is.

Te is tapasztaltad már, hogy a jó öreg hamburger-sültkrumpli plusz cukros üdítő kombináció bár gyorsan eltelít, nés agyon jól lehet vele lakni, de viszonylag hamar, 1-2 órán belül újra éhes vagy. Ráadásul az éhség, amit ilyenkor érzel egy jellegzetesen „agresszív”, mardosó éhség. Ilyenkor jön a munka közben elmajszolt péksüti, vagy a tévézés közbeni chips ropogtatás.

Ennek oka egyszerű. A nevük is mutatja, a gyorsan felszívódó szénhidrátok bár hamar eltelítenek, nagyon gyorsan meg is emésztődnek és kiürülnek a gyomorból, így persze hamar elmúlik a jóllakottság érzése. Közben óriási, fölösleges energialöketet tolnak a szervezetedbe (cukor!), amit az passzív energiaraktárakban, azaz zsírtelepekben kénytelen tárolni.

A megoldás adja magát: az egyszerű szénhidrátokkal teli kajákat teljes értékű szénhidrátokat tartalmazó ételekre cseréld le, amik jóval tartalmasabbak, jobban és hosszabb ideig telítenek el, mint az egyszerű szénhidrátok, ezért kevesebbtől is jól tudsz lakni, viszont később leszel éhes. A következmény az, hogy még az elnyúlt étkezések közötti szünetekben is kevésbé, vagy egyáltalán nem fogod kívánni a nassokat.

Ha még egy kis mozgást is be tudsz iktatni az életedbe, és rendszeresen iszod a Fogyasztó Teát, hamar be fog indulni azoknak az évek során makacsul lerakódott zsírtelepeknek az elégetése.

Azért a szokás is nagy úr…

A nassolás elleni küzdelemben tehát a legtöbbet az ételeid feljavításával tehetsz, de nem szeretném elhanyagolni a szokás hatalmának fontosságát sem.

Ha már hosszú ideje, ugyanazokban az élethelyzetekben gyakorlod a nassolás káros szenvedélyét, akkor lehet, hogy már kialakult benned egyfajta (egyébként bizonyosan enyhe) pszichológiai függőség is. Ha ez így van, akkor persze nem sokat érsz a „vegyél erőt magadon és álld meg a nassolást” típusú lózungokkal.

Erős akarattal persze sikerülni fog, de legyünk őszinték, ha ez menne, illetve ha ez bejött volna, most nem olvasnád ezt a posztot.

Én egyébként sem hiszek az azonnali és teljes nass-megvonásban; nem azért, mert nem működik, hanem mert hosszútávon nem biztos hogy fenntartható, és ez kockázatot jelent a céljaid elérésében. Emellett vannak alternatív megoldások is, azaz bűntudatmentes nassolási formák.

Ropogtatnivaló alternatívák

Ilyen például, ha a chips, ropi és társai helyett a kölesgolyóhoz, a bulátához vagy más extrudált, azaz puffasztott teljes kiőrlésű gabonához nyúlsz. A kölesgolyó például manapság sokféle ízesítéssel is kapható a legtöbb nagy áruházban, némelyik kifejezetten finom ropogtatnivaló. Bármelyikük összehasonlíthatatlanul jobb megoldás, mint egy só/zsír/cukor+egyéb egyszerű szénhidrátok jól bevált hármas fogatából, illetve jó néhány ízfokozóból és stabilizátorból álló chips, keksz vagy ropi.

Talán nevetségesen hangozhat a chipsek, ropik, kekszek bénító ízbombája után a következő ajánlatom, de hidd el, egy próbát megér. Ha rád tör a vágy, hogy filmezés közben ropogtass valamit, kipróbálhatod a répát, a karalábét vagy a zellerszárat is! Az élmény meglesz, de bűntudat nélkül nassolhatsz, sőt közben értékes rostokat, vitaminokat és ásványi anyagokat is juttathatsz a szervezetedbe, minimális szénhidrátbevitel mellett.

Édesszájú vagy? Arra is van megoldás!

Bár az előbbiekhez képest jóval nagyobb „bűnnek” számít, még mindig az elfogatható skálán belül van az, ha egy müzliszelet után nyúlsz. Főként akkor, ha ezt te magad készítetted el. Nem akarom leszólni a bolti darabokat, csak mindig elgondolkodtat az összetevők gyanúsan hosszú listája.

A házi készítésű müzliszelet csupán nagy szemű zabpehelyből, mézből és bármilyen hozzáadott extra finomságból áll, mint például magvak, gyümölcsök, ízlésed szerint bármi egyéb (nagyon jó receptek vannak a neten). Ez a kombináció egy olyan édességet eredményez, ami kizárólag lassan felszívódó, teljes értékű szénhidrátokból áll. Nem lefekvés előtt ajánlott, de napközben, ha túlságosan elnyúlik az étkezések közötti szünet, kiválóan beválik.

Éjszakai nassolás – a legrosszabb mind közül

A nassolások között is a legrosszabb az éjszakai, lefekvés előtti nassolás… feltéve, ha fogyni szeretnél. Éjjel a mozgás hiányában és a szervezeted „belassulása” következtében a nappalihoz képest jóval kisebb az energiaigényed, így az ilyenkor bevitt cukor vagy egyéb szénhidrát fölösleges energia lesz, amit a szervezeted nem tud hasznosítani, ezért a korábban már említett passzív energiaraktárakba kerül, azaz zsírtelepekké válik.

Ha a vacsora és a lefekvés közötti idő túlságosan megnyúlna, és rád tör az éhség, jó ötletnek tűnhet például egy banán után nyúlni, mondván az gyümölcs, úgysem számít. Bizony számít, sőt.

Talán meglepő lehet, de ha fogyni akarsz, a gyümölcsöket egyáltalán nem ajánlom az étkezések között, főként nem este, a lefekvés előtti órákban. A gyümölcsök is sok cukrot tartalmaznak, és bár ezek teljes értékű szénhidrátnak számítanak, a plusz energia nem kerül felhasználásra, és bizony zsírrá alakul.

Helyette?

Ilyen esetekben a legjobb megoldás megint csak pofonegyszerű és talán butának is hangzik, de hidd el nekem, beválik.

Csak folyadékot kell inni!

Nem ismerem az ivási szokásaidat, ezért elmondom, én hogyan szoktam csinálni.

Általában csak 2-3 korty folyadékot iszom egyszerre. Ha viszont egy-egy éjszakába nyúló munka miatt kicsit megéhezem, akkor ennek a mennyiségnek a többszörösét iszom meg tudatosan, azaz akár 2-3 decilitert egyszerre. Nekem ez soknak számít, de a feleségem csak mosolyog rajta,,, A lényeg, hogy a szokásosnál jóval többet igyál. Ez a mennyiség eltelít fél-egy órára, ami ha nem elég, megisméthető a folyamat.

Az sem mindegy, mit iszol. Ha egy folyadéktól azt várod, hogy eltelítsen, akkor jó, ha olyat választasz, aminek van egy erőteljes aromája, hogy az ízlelőbimbóid is kielégüljenek. Az is fontos, hogy legyen benne egy sor ásványi anyag, hogy a kimerülőben lévő (éhes) szervezeted értékes mikrotápanyagokhoz jusson (hiszen az éhség nem más, mint tápanyag- és energiahiány). Talán nem meglepő, ilyenkor én az UKKO teákat részesítem előnyben. Legtöbbször a Nyugalom Teájából, vagy az Éjszakai Álomhozó Teakeverékből kortyolok nagyokat, mert mindkettőnek a rooibos tea az egyik alapanyaga, ami pedig telis tele van ásványi anyagokkal.

A végtelenségig nem lehet elnyomni ezzel a módszerrel az éhséget, de időhúzásnak teljesen jól beválik. A trükk árnyoldala a hajnalban konyhába történő botorkálás, de hidd el, ez nem nagy ár ahhoz képest, amit nyerhetsz vele.

Mivel az éjszakai nassolás vagy a „második vacsora” az egyik legnagyobb ellenséged, ha fogyni szeretnél, ellene a legtöbbet akkor tehetsz, ha időben lefekszel. Ezt nyilván nem mindig lehet megtenni, mindenesetre törekedni kell rá, mert akár már rövidtávon is látványos eredményeket hozhat, ha kiiktatod ezt a rossz szokást az életedből.

Az étkezések közötti nassolás problémája súlyosabbnak tűnhet, mint amilyen valójában. Ha tudatosan alakítod át az étrendedet, és az egyszerű, üres szénhidrátokat teljes értékű, összetett szénhidrátokra cseréled, akkor sokkal könnyebben fog menni, mint hinnéd!

A hamarosan következő folytatásban megismerkedünk az egyszerű üres szénhidrátokkal, és azokkal az egészséges alternatívákkal, amikre lecserélheted őket. Addig is idd szorgalmasan a Fogyasztó Teát, hadd égjenek azok a zsírpárnák!