Tényleg meggyógyítja a szívet a kék áfonya?

Imádjuk a kék áfonyát, ráadásul egy sor egészséges finomság készíthető belőle, és ha ez nem volna elég, még egészséges is ez a népszerű gyümölcs.

Nézzük csak!

Csináltunk már belőle nasikiváltó édességet (görög joghurt, kék áfonya, falatnyi mézzel, 1 perc alatt kész, friss gyümölcs van benne); rakhatod jeges teába vagy teás smoothie-ba; alkalmi bűnözésnél sütemények összetevője lehet; turmixban isteni (főleg banánnal); és mennyei házi lekvárt főzhetsz belőle.

A kék áfonya rengeteg értékes tápanyagot tartalmaz, és nem mellékesen csökkentheti a szívproblémák kialakulásának esélyét.

afonya_1.jpg

Amerikában megnézték…

… Amerikában (is) megmondták!

Az Egyesült Államokban még a kék áfonyának is saját szervezete van (United States Highbush Blueberry Council), de az amerikaiak ezúttal nem egyedül, hanem az angolokkal együtt hoztak össze egy fontos kutatást a témában.

A East Anglia Egyetem és a Harvard Egyetem kutatói arra voltak kíváncsiak, hogy vajon befolyásolhatja-e a rendszeres kékáfonya-fogyasztás a metabolikus szindrómától szenvedők anyagcseréjét, és ha igen, akkor miképp és milyen mértékben.

A metabolikus szindróma azt jelenti, hogy az érintett beteg több, egymással összefüggő anyagcserezavar együttes fennállásával küzd. A tünetek: magas vérnyomás, elhízás, magas vérzsírszint, magas koleszterinszint, glükózintolerancia. Következmények? Nagyobb eséllyel szívkoszorúér-betegség, szívinfarktus, stroke és cukorbetegség.

A probléma az amerikaiak harmadát érinti. Emlékszel mit írtunk az előző cikkünkben? 3 amerikai halálesetből 1 szív- és érrendszeri problémákhoz vezethető vissza; és ez az ország vezeti az elhízási ranglistát.

Mire jöttek rá a kutatók?

Azt már korábban is tudtuk, hogy a kék áfonya csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét, és hogy jótékony hatással lehet a szív- és érrendszeri problémák esetében is. Ennek oka a kék áfonyában megtalálható antociánok, amelyek rendkívül erős antioxidánsok és gyulladáscsökkentő hatással bírnak.

A kék áfonya intenzív (jelen esetben kékeslila) színéért felelő pigmentek a bogyók héjában találhatók meg, és azoknak jótékony hatása van az emberi szervezetre nézve:

  • semlegesítik a szabadgyököket
  • együttműködnek a C-vitaminnal (segítve annak hasznosulását)
  • erősítik a kapilláris rendszert
  • tágítják az ereket és csökkentik a vérnyomást
  • gátolják az öregedést
  • és csökkentik a rák kialakulásának esélyét

afony2.jpg

Korábbi kutatások azt is megállapították, hogy az antociánok csökkenthetik a (korai) elhalálozás és a szívproblémák kialakulásának kockázatát. Csakhogy átfogó kutatás eddig még nem készült erről.

A két egyetem munkatársai viszont most 115, 50-75 év közötti alanyt vizsgáltak meg 6 hónapon keresztül, és az érintettek mind metabolikus szindrómával küzdöttek. Az eredményekből kiderült, hogy napi 1 csészényi kék áfonya 12-15 százalékkal csökkenti a szív- és érrendszeri problémák kialakulásának esélyét.