Mit egyél a nyáron? 10 egészséges finomság (1. rész)

A jó idő beköszöntével és a nyár közeledtével szervezhetünk egyre kevésbé kívánja a nehéz ételeket, és mindinkább a könnyebb, légies finomságokra kezd el vágyni. Kétrészes cikksorozatunkba ezért összegyűjtöttünk 10 egészséges ételt, amelyek fogyasztása nem megterhelő, így azok tavasszal-nyáron kifejezetten jól esnek.

nyar_etel_0.jpg

1. Avokádó

Több kedvenc (reggeli) receptünk összetevője az eredetileg Mexikóból származó, de ma már világszerte termesztett növény, amit korábban az aztékok is előszeretettel fogyasztottak, sőt, afrodiziákumnak tartottak. Európába a spanyol hódítók hozták be a 16. században, és két fontos dolgot érdemes tudni róla:

  • krémes, mégis semleges az íze, ezért édes és sós ételek egyaránt készíthetők belőle (lehet alapja szendvicsnek és mártogatósnak is)
  • főzni viszont nem szabad, mert keserű lesz

Egyvalamiben a paradicsomhoz hasonlít: bár zöldségnek gondoljuk, valójában gyümölcsről beszélünk.

Hétköznapi felhasználóként leginkább a húsát hasznosíthatjuk (salátához, guacamoléhez, de akár tejturmixhoz vagy jégkrémhez, valamint húsokhoz és halakhoz is kiváló), magjából viszont hidegen sajtolt olaj és gyógyszirup is kinyerhető.

Az avokádó sok A-, B-, C-, D-, E- és K-vitamint, illetve foszfort, káliumot, kalciumot, magnéziumot, nátriumot és vasat tartalmaz. Fontos antioxidánsforrás, és a benne található olajok helyreállíthatják az étvágyat, erősíthetik a szervezetet.

Fogyasztása számos jótékony hatással bír:

  • segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket és a daganatos megbetegedéseket
  • csökkenti a káros (LDL) koleszterin szintjét és a szervezetben lévő gyulladásokat
  • táplálja és hidratálja a bőrt, ekcéma kezelésében is hasznosítható

Amit nem árt tudni: hűtőben érdemes tárolni, mert hamar megbarnul a húsa felvágást követően. Érdemes nyersen fogyasztani: pirítósra is rakható, valamint salátaként is népszerű.

nyar_etel_1.jpg

2. Kék áfonya

Nemcsak finom és közkedvelt, de csodaszer is: a kék áfonya az egyik legegészségesebb étel, amit a szakértők szerint rendszeresen kellene fogyasztani. A lédús gyümölcsnek rendkívül magas a vitamin- és antioxidáns-tartalma, ezért egy sok jótékony hatást tulajdonítanak neki:

  • erősíti az immunrendszert
  • lassítja az öregedési folyamatokat
  • nehezíti a méreganyagok felszívódását
  • segít a fogyásban (csökkenti a zsírsejtek számát és megakadályozza azok újraképződését)
  • javítja a koncentrációs képességet és a memóriát

Rendszeres fogyasztásával megelőzhetők a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a daganatos megbetegedések kialakulása.

Mihez eheted? Legfőképpen magában, de jó ötletben (görög) joghurttal és müzlivel fogyasztani; ideális reggeli finomság a nyári időszakban.

nyar_etel_3.jpg

3. Narancs

A tökéletes (nyári) frissítő, legfőképp akkor, ha a belőle készült lé semmi mást nem tartalmaz, csak a gyümölcs húsát (vagyis kerüld a bolti változatokat, inkább facsard magadnak otthon). Kevesen tudják, hogy a kalóriaszegény gyümölcs nemcsak C-, hanem A- és B-vitaminokat is tartalmaz, emellett rostban és ásványi anyagokban gazdag finomság.

A téli időszakban a gyakori (megfázásos) betegségeket és a depressziót kerülhetjük el rendszeres fogyasztásával, de ne mondjunk le róla tavasszal és nyáron se. Hiszen nemcsak hűsít és frissít, de az egészséget is megvédi: antioxidánstartalma miatt segíthet a daganatos betegségek megelőzésében, valamint támogatja a hasnyálmirigy működését és az emésztést. Jótékonyan hat az idegrendszerre, valamint a szívre és az érrendszerre, ez utóbbi miatt a cukorbetegeknek és a dohányosoknak is sokat kellene fogyasztaniuk belőle (a narancs ugyanis csökkentheti az érszűkület és érelzáródás kialakulásának esélyét).

Sőt, fertőzések idején se szabadna megfeledkezni róla, mivel a benne található természetes antibiotikus anyagok fájdalomcsillapító hatásukról is közismertek.

A narancs igazi mediterrán mosolyfakasztó, amit bármikor is fogyasztunk, mindig segít jobb kedvre deríteni.

nyar_etel_4.jpg

4. Spenót

A titkos kedvenc, a zöldségek királya, avagy a vitaminbomba, amiről sokaknak még mindig csak a főzelék jut eszükbe, pedig a lehetőségek száma ennél azért jóval nagyobb…

… és a főzelék még csak nem is a legjobb, amit a spenóttal tehetünk, hiszen sok értékes dolog (így például a hőre érzékeny vitaminok) úgy elvesznek.

A jellegzetes mediterrán leveles zöldséget a reneszánsz idején ismerték és szerették meg, és máig tartó népszerűsége nem a véletlennek köszönhető: vitamin és ásványianyag-tartalom per kalória esetében a spenót világbajnok zöldség; ami szerencsére egész évben (és kis túlzással) mindenütt elérhető már. Nem viccből volt Popeye csodaszere, és ennek oka:

  • magas oxalát- és nitráttartalom
  • jelentős A- és C-vitamin (bár ezeket a főzéssel elveszítheted), továbbá B-vitaminok és E-vitamin
  • antioxidánsok és ásványi anyagok tárháza (fitotápanyagok, továbbá cink, kalcium, magnán, réz)
  • esszenciális omega-3-zsírsavak (ezeket szervezeted nem tudja előállítani, de gyulladáscsökkentő hatásuk miatt létfontosságú a szerepük)
  • triptofán (támogatják a jó és pihentető alvást)

Ahogy azt írtuk, nemcsak főzelékként fogyasztható, hanem kiváló alapanyaga a salátáknak (ehhez bébispenótot használj), valamint reggelihez tojáshoz és szendvicshez is ajánljuk.

Tudtad például, hogy a francia hadseregben az első világháború során kötelező volt a katonáknak préselt spenótlével kevert bort adni? Érdemes hinni a régi bölcsességeknek, és nem árt a spenótot beiktatni az étrendbe.

nyar_etel_5.jpg

5. Sárgadinnye

Kezeket fel azoknak, akik gyerekként nem szerették, felnőttként mégis imádják. Ha te is így érzel, akkor nem vagy egyedül, mert a sárgadinnye végül csak belopja magát az ember szívébe édes ízével, hűsítő tulajdonságaival és jótékony élettani hatásaival.

Az eredetileg Afrikából és Perzsiából (illetve a Kaukázus vidékéről) származó gyümölcs nemcsak a görögdinnyével, hanem a cukkinival és az uborkával is közeli rokonságban áll. Antioxidánsokban, A- és C-vitaminban, valamint B-vitaminokban gazdag, emellett jelentős ásványianyag-tartalommal is rendelkezik, ezért

  • erősítheti az immunrendszert
  • támogathatja a fogyókúrát (kalóriatartalma rendkívül kevés)
  • helyreállíthatja a bél- és gyomorműködést
  • rosttartalma miatt segítheti az emésztési folyamatokat

Nagyon szeretjük turmixként lehűtött Fogyasztó Teakeverékhez és Reflux Teakeverékhez, valamint uzsonnához, vacsorához kiváló sonkával és sajttal.

Voilá: