Mitől lesz erős az immunrendszered?

Egész évben szükségünk van rá, mégis csak ősszel és tavasszal (a jó idő búcsúztatásakor és visszatértekor) teszik fel maguknak sokan a kérdést: „mitől lesz erős az immunrendszerem?”

Az immunrendszer szervezeted első védelmi vonala, amely létfontosságú a túléléshez, és ami nélkül te is védtelenné válsz a különböző fertőzésekkel szemben. Nem véletlen, hogy egy páncélos, hűséges lovaghoz hasonlítják sokan, amely utolsó erejéig harcol és óv téged.

Ez a komplex és rendkívül bonyolult rendszer az egész szervezetedre kiterjed, és annak az a feladata, hogy megkülönböztesse a barátot az ellenségtől. Az immunrendszer általában felnőttkorban válik erősebbé, hiszen ekkorra már nagyobb immunitást fejlesztett ki a szervezeted: ellenanyagokat állított elő korábbi fertőzésekkel szemben, így ha ugyanaz az antigén megjelenik, a szervezeted már hatékonyabban és gyorsabban tud fellépni ellene.

Feltéve, ha elég erős!

Miért gyengül le az immunrendszer?

A legegyszerűbb válasz ez: a rossz életmód(od) miatt!

És ezek a hibák predesztinálják azt, hogy mire kell odafigyelned. A 21. század embere ugyanis

  • helytelenül táplálkozik (és a kelleténél többet eszik)
  • keveset mozog
  • sokat stresszel
  • és szennyezett környezetben él

A szervezetben ezért felgyülemlenek a méreganyagok, és a túlterheléssel egy idő után már nem fogni tudni megküzdeni az immunrendszer. Nem elég, hogy egyre több káros hatással találkozik, még te is magára hagyod.

Mi a tünete a gyenge immunrendszernek?

A gyengülő immunrendszernek sajátos tünetei vannak:

  • fáradékonyság és kimerültség
  • fejfájás
  • lassú sebgyógyulás és elhúzódó gyógyulás (például fertőző betegségek esetén)
  • rendszeressé váló megfázás
  • allergia
  • szorongás és stressz, valamint a stressztűrés romlása

Gyakori jel ezek mellett a herpesz és a szemölcs, hiszen ezeknek a fertőzéseknek könnyebb dolguk van, ha nem működik tökéletesen az immunrendszer. Hasonlóképp beszédes az aknék megjelenése, a haj korpásodása és a hullása, valamint a székrekedés is utalhat arra, hogy hiányos az enzim- és vitaminellátás.

Az immunrendszer támogatására nagy szükség van, ha a fentiek közül legalább három jelet egyszerre tapasztalsz magadon.

Hogyan erősítheted meg az immunrendszered?

1. Figyelj oda a táplálkozásra: az erős immunrendszer alfája a vitaminokban, ásványi anyagokban és nyomelemekben gazdag étrend. Fogyassz sok idényzöldséget és -gyümölcsöt, valamint kerüld a feldolgozott élelmiszereket (és ezáltal a bennük lévő finomított cukrot vagy transzzsírt).

Ne feledkezz meg a helyes arányokról: szervezetednek minőségi szénhidrátra, zsírra és fehérjére van szüksége (alapesetben 50-25-25 százalékos arányban elosztva). A fehér lisztet teljes kiőrlésűre, a napraforgóolajat tökmagolajra, olíva olajra és/vagy zsírra cseréld. Margarin helyett vajat fogyassz, és a tányérodra köretként saláta is kerüljön. Ha kellően változatos az étrended (és sok zöldséget, gyümölcsöt tartalmaz), akkor pedig az antioxidánsokról is gondoskodsz egyúttal.

Valamint tartsd szem előtt: az, aki túl sok édességet vagy túl zsíros ételeket eszik, az a kelleténél jobban megterheli az immunrendszerét is, hiszen a szervezeted ezek emésztésére fordítja energiáját. Nem véletlenül beszélünk a méregtelenítés fontosságáról olyan sokat, elvégre azzal egy kis levegőhöz juthat a szervezeted. Erre ősszel és tavasszal amúgy is nagy szüksége lehet szervezetednek.

2. Vágj a szendvicsed vagy a rántottád mellé egy kis fokhagymát! A fokhagyma ugyanis az egyik leghatékonyabb immunrendszer-erősítő gyógy- és fűszernövény, ami még a legunalmasabb reggelit is képes finomsággá varázsolni. Hétvégére érdemes tartogatni, és randi előtt nem ajánlott…

…de szinte biztos, hogy ezt te is tudod (ha más nem, rossz tapasztalataid miatt). Nem, a fokhagyma nem orvosság (például influenza esetén), hanem jótékony, erősítő hatással bíró fűszernövény.

3. Gondoskodj a megfelelő (minőségű és mennyiségű) folyadékutánpótlásról! Először is: igyál sok vizet és teát. Másodszor: kerüld a szénsavas üdítőket. Gyümölcsléből a frissen (otthon) facsart verziót részesítsd előnyben, és a teába cukor helyett természetes ízesítőket tegyél.

A Méregtelenítő Teakeverék és az Immunerősítő Teakeverék mellett még a zöld teát, a hársfa teát és a kamillát ajánljuk, mivel ezek közismerten erősítik az immunrendszert.

4. Iktasd ki a mesterséges adalékanyagokat! Semmi szükséged nincs ezekre.

5. Pótold a szervezetedben a D-vitamint! Egyre több orvos szembesül vele, hogy milyen sok betege szenved D-vitaminhiányban, főleg a napfényben szegény őszi-téli hónapok során.

A D-vitaminnal a szervezeted már fél-egy óra „napozással” is fel tudja magát tölteni, és annak kulcsszerepe van bizonyos betegségek megelőzésében. A vitamin valójában egy elővitamin vagy hormonszerű előanyag, aminek átalakítását a szervezetben a máj (és a vese) végzi. Megfelelő étkezéssel is pótolható: fő forrása a tejtermékek, a halak, a tojás és a máj. Ne feledd: zsírban oldódó vitaminról beszélünk, ezért kapszula formájában célszerű étkezés során bevenni a jobb hasznosulás érdekében.

6. Ne feledkezz el a mozgásról! És nem, nem csak a bikiniszezon miatt fontos a rendszeres mozgás. Ha ez csak egy mindennapos séta vagy kocogás, azzal sincs semmi baj, a lényeg, hogy vigyél egy kis dinamikát az életedbe. Még jobb, ha van energiád rendszeresen sportolni (legyen szó akár konditermi edzésről vagy jógáról), a lényeg ugyanis az, hogy a testmozgás során felgyorsuló anyagcsere és a felpörgő vérkeringés sokat segít a betegségek legyőzésében.

7. Pihenj, és figyelj oda az alvásra. Az alvásod minősége és mennyisége létfontosságú, hiszen tanulmányok sora bizonyítja, hogy az alvászavar hatással van a fizikai és szellemi egészségre. Megfelelő regenerálódás nélkül az immunrendszered sem tud úgy működni, ahogy azt elvárod tőle.

8. Gondoskodj a stresszkezelésről! A stressz önmagában nem ellenség, de ha nem kezeled és nem tartod kordában, akkor könnyen az ellenségeddé válhat. Bármennyire is hihetetlen, de az egyik legjobb módszer épp a már korábban említett mozgás, hiszen egy kellemesen fárasztó edzés tökéletesen levezeti a stresszt.

Szakértők szerint legalább ilyen fontos a pozitív hozzáállás és az optimizmus. Pszichológusok szerint ugyanis a mentális állapot meghatározhatja a fizikálist, és azok, akik pozitívan állnak hozzá a dolgokhoz, ellenállóbbak lehetnek. A rossz hangulatnak köszönhetően az immunrendszer csökkentett üzemmódba kapcsolhat, miközben a nevetés és a jókedv valóban gyógyír sok problémára.

Mitől lehet jó a kedved?

Tölts sok időt a szabadban (amikor tudsz vagy szabad, kirándulj!), olvass sokat, hallgass zenét (énidő!), mozgasd át a tested és húzd meg a határt munka és magánélet között.

9. Néhanapján iktass be egy kis szaunázást, hiszen a hirtelen hőmérsékletváltozások során a szervezeted természetes módszerekkel edződik meg, ráadásul egy kis „fürdőzés” a szellemedet is felfrissíti.

10. Ne csak influenza idején figyelj oda a higiéniára! És ez alatt a napi többszöri kézmosást értjük.

Ha ezt a tíz tippet betartod, már rengeteget tettél azért, hogy az immunrendszered elég erős és felkészült legyen a tavaszi/őszi időszakban.