Vége a nyárnak, jön a hűvösebb, nyirkosabb idő, és ezekkel együtt szép lassan megérkeznek az olyan undok fertőzések is, mint a megfázás, a köhögés, a felfázás és/vagy az influenza. Sajnos hiába igyekszünk, és próbálunk ki minden házi praktikát, szinte lehetetlen elkerülni ezeket a vírusok, baktériumok és gombák okozta nyavalyákat, amelyek legalább egyszer biztosan utolérnek téged is a következő hónapokban.

De nem muszáj ölbe tett kézzel várnod a betegséget! Szerencsére van válasz a problémára!

A gyógynövények erejével ugyanis felkészítheted a saját szervezetedet és a családodat is az előttünk álló hidegebb időszakra, és a természet kincsestára akkor is jó szolgálatot tesz, ha már beütött a baj.

Hogy mely 10 gyógynövény a leghatásosabb? Vegyük sorra őket!

1. Gyömbér

Az egyik kedvencünk, ami több teakeverékünknek is fontos összetevője (gondolj csak a Fogyasztó Teakeverékre). A frissen is fogyasztható (és rendkívül finom) növény egyik legnagyobb előnye, hogy erősíti az immunrendszert, ezért fontos szerepe lehet a meghűléses betegségek megelőzésében is. Köptető, fertőtlenítő és antibakteriális hatásának köszönhetően segít tisztán tartani a légutakat, de lázcsillapító tulajdonsággal is rendelkezik.

A gyömbért akkor sem érdemes mellőzni, ha már kijöttél a megfázásból, hiszen az

  • csökkentheti a fejfájást
  • enyhítheti a reggeli rosszulléteket és a hányingert
  • segítheti az emésztést
  • és növelheti a szív egészségét.

Az egyik kedvenc banános smoothie-nk receptjét pedig ide kattintva olvashatod el.

2. Lándzsás útifű

A lándzsás útifű valószínűleg az egyik legismertebb megfázás elleni gyógynövény, és ennek jó oka van. Leginkább a köptető és köhögéscsillapító hatása miatt kerül bele a különféle gyógynövény-készítményekbe, mert az segíti a nyálkás váladék kiürülését a légutakból, emellett gyulladáscsökkentő, valamint kiváló immunerősítő is.

Nem véletlen, hogy a lándzsás útifű nemcsak a Reflux Teakeverékünknek, hanem a Köhögés Teakeveréknek is fontos összetevője.

3. Bodzavirág

Nemcsak szörpnek kiváló (és finom), de a bodzavirág főzete megfázás esetén csillapíthatja a köhögést és a lázat, valamint nyákoldó hatása révén elősegítheti a hörgőváladék elfolyósodását. Emellett remek izzasztó és immunstimuláns is, ezért a természet patikájának nélkülözhetetlen eszköze, ha meghűléses betegségekről van szó.

Élvezeti teáink mellett bodzavirágot teszünk a Megfázás Teakeverékünkbe is, hogy szinergiában, a többi hatóanyaggal együtt az még hatékonyabban segíthesse a gyógyulásodat.

4. Fahéj

Ne csak a karácsonyi mézeskalácsba tegyél belőle, hiszen tea összetevőjeként használva ez a sokoldalú gyógynövény jó hatással lehet a köhögésre és a köhögéssel összefüggő jelenségekre. De fertőtlenítő, antibakteriális és antivirális hatása is van, sőt megkönnyíti a légzésed, amikor a nátha miatt nehezen veszed a levegőt.

A Fogyasztó Teakeverék mellett fahéjat rakunk a Szerelem Teájába és az Influenza Teakeverékbe is.

5. Orvosi hársfavirágzat

A hársfavirágot azonkívül, hogy kellemes az íze, mi az UKKO-nál főként izzasztó, köptető, nyálkaoldó, lázcsillapító és immunerősítő hatása miatt szeretjük. Ezért is fontos összetevóje a Megfázás Teakeveréknek, a Felfázás Teakeveréknek és a Köhögés Teakeveréknek.

Mindemellett nyugtató, görcsoldó, vizelethajtó tulajdonságokkal is rendelkezik, tehát egy igazi nehézfegyver a megfázás elleni harcban.

6. Csipkebogyó

Ki ne hallott már róla, hogy megfázásra vagy épp a megelőzésre csipkebogyóteát kell inni, hiszen ezt a gyógynövényt már az ókorban is használták ilyen esetekben! A csipkebogyó nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, valamint cinket, rezet, vasat, magnéziumot, rostokat, folsavat és vitaminokat. Kifejezetten gazdag C-vitaminban, lévén 100 gramm nyers csipkebogyóban bő 400 mg van ebből a hatóanyagból. Betegségmegelőzés esetén is fontos a fogyasztása: a csipkebogyó minden olyan tápanyagot tartalmaz, ami fokozza a C-vitamin hasznosulását…

… ehhez persze nem szabad azt melegen áztatni, hiszen a C-vitamin 40 fok felett elillan. 

A piros, jellegzetes formájú növény (gyümölcse) immunerősítő és gyulladáscsökkentő hatásáról is ismert, légúti fertőzések esetén pedig erősítő tulajdonsága miatt ajánlott.

7. Kamilla

A kamilla a természet kimeríthetetlen eszköztárának klasszikus és meglepően sokoldalú eleme. Ha megfáztál és bedugult az orrod, forrázz le egy marék szárított kamilla virágzatot, és egy törölköző alatt inhaláld a gőzét. Remekül kitisztítja a légutakat, és izzasztó hatása révén is segít mielőbb megszabadulni a makacs náthától.

Természetesen nem csak a kamilla gőze hasznos, hiszen a gyógynövény annak teáját elfogyasztva fejti ki igazán gyulladáscsökkentő, nyugtató, izzasztó, immunerősítő hatását, de görcsoldó, antiszeptikus, baktériumfejlődést gátló, gyomorerősítő és antifunginális tulajdonságokkal is rendelkezik.

8. Orvosi zsálya

Ha megfázásról van szó, akkor a zsálya szinte minden tünetre megoldást nyújt. Köptető, nyákoldó, emellett csökkenti a gyulladást, csillapítja a köhögést, valamint antioxidánstartalmának köszönhetően az immunrendszeredet is hatékonyan támogatja.

A csipkebogyó mellett az orvosi zsálya is fontos összetevője a Megfázás Teakeveréknek

9. Hibiszkusz

Nem túlzás azt állítani, hogy a hibiszkusz virágára az egészség őreként tekinthetünk. Legfontosabb tulajdonságai közé tartozik, hogy nagyon hatékonyan támogatja az immunrendszert, mivel kiemelkedően magas az antioxidáns tartalma (C-vitamin és flavonoid) révén segíti a szabadgyökök semlegesítését. Így fogyasztásával ellenállóbb lehetsz a vírusokkal és egyéb fertőzésekkel szemben. Ne feledd, ha C-vitamin tartalmáért akarod fogyasztani, akkor hidegen (max. 40 ℃) áztasd, különben a C-vitamin lebomlik.

Általános immunerősítő tulajdonságai mellett köhögéscsillapító, köptető hatása és a torokgyulladással, légúti fertőzésekkel szembeni hatékonysága miatt is előszeretettel alkalmazzuk teakeverékeinkben, nem is beszélve jellegzetes ízéről és csodálatos rubin vörös színéről. Annak is ajánlott a fogyasztása, aki rendszeresen sportol (ezért is tettük bele a Bizsergés Teájába).

10. Cékla

Nem csak a vasárnapi ebéd mellé remek, de a fogyasztása kiváló óvintézkedés a tél beállta előtt, hiszen növeli a vírusos fertőzésekkel szembeni ellenállóképességet. Ehhez járul még a gyulladáscsökkentő hatása is, de magas vastartalmának köszönhetően a vérképzésben is fontos szerepet játszik. Meg sem lepődsz ezek alapján, hogy a Méregtelenítő Teakeverékünkbe tettük.

És még sokan mások…

A természet patikája tényleg kimeríthetetlen, hiszen a felsoroltakon kívül is rengeteg hasznos gyógynövényt lehetne említeni, amelyek mind nagyon hatékonyak azokkal a fertőzésekkel szemben, amiket a hideg időben könnyedén összeszedhetünk.

Nem lenne kerek a listánk, ha kimaradna a felsorolásból az antibakteriális hatású citromfű… a köptető, köhögéscsillapító kakukkfű… a vízhajtó, májvédő rozmaring… vagy a húgyúti fertőzésekkel szemben igen hatásos aranyvessző.

Ők a természet igazi nehéztüzérsége, ha megfázásról, légúti vagy húgyúti fertőzésekről van szó, és ők azok a gyógynövények, amelyeket az UKKO-nál mi a legjobban kedvelünk, és amiket előszeretettel alkalmazunk megfázás, köhögés, felfázás vagy influenza elleni teakeverékeinkben.

Egy tökéletes arányú és összetételű keverékben a gyógynövények szinergia hatása is érvényesül, így ezekből az összetevőkből értő kezek munkájának eredményeképpen egy valóban hatékony, az adott célnak leginkább megfelelő, mégis finom és bármikor fogyasztható teakeverék készíthető.