Iszol elég vizet (télen-nyáron)?

Nem győzzük elégszer hangsúlyozni a folyadékfogyasztás fontosságát, amire nemcsak a nyári melegben, hanem a hidegebb időszakban (ősszel és télen) is szüksége van az embernek. Sokan azt gondolják például, hogy ha odakint röpködnek a mínuszok, akkor nem kell annyi vizet inni; mások csak szimplán azt hiszik, hogy a kóla és a kávé (netán a sör) is beleszámít az elvárt napi mennyiségbe. Pedig…

a téli időszakban ugyanolyan fontos a vízfogyasztás, mint izzasztó melegben (még akkor is, ha nem érzed magad annyira szomjasnak, és ha a szervezeted sem figyelmeztet rá olyan egyértelműen, mint nyáron).

a szénsavas üdítők, az alkohol és a kávé pedig nem képezheti részét a javasolt mennyiségnek.

De nézzünk jobban a probléma mélyére! Tanulságos lesz, ezért megéri maradni!

Miért olyan fontos inni?

Szinte mindennap szembesülök azzal a ténnyel, hogy az emberek nem isznak elegendő mennyiségű és megfelelő minőségű folyadékot, és sokan a folyadékfogyasztásra csak másodlagos szükségletként tekintenek. Rengeteg vásárlónktól hallom, hogy „állandóan fáj a fejem, alig tudok aludni és nagyon rossz a közérzetem!”

Szinte rögtön tudom, hogy ilyenkor mi a baj. Általában az, hogy az illető nagyjából 1 litert iszik naponta; vagy annyit se. Ha viszont változtat ezen, akkor gyakran azt tapasztalom, hogy a fejfájás elmúlik, az alvászavar megszűnik és közérzet is javul.

Naponta hallom azt is, hogy „ha iszom, akkor pisilnem kell.” És én erre azt mondom, hogy hála Istennek, hiszen ez azt mutatja, hogy működik a vese. Nem győzöm elégszer hangsúlyozni, hogy inni kell, pisilni pedig muszáj, de azért nem inni, hogy aztán ne kelljen pisilni se, az furcsa logika. Ahol bevitel van, ott ugyanis kiadásnak is kell lennie.

Hogy miért?

Kezdjük azzal, hogy az ereinkben folyó vér, vagyis fő testnedvünk két fontosabb részből áll:

  • alakos elemekből (vörösvértestek, fehérvérsejtek, vérlemezkék)
  • vérplazmából.

Az alakos elemek gondoskodnak az oxigén szállításáról (a vörösvértestek), emellett részt vesznek a szervezet védekezésében és a felesleges sejttörmelékek elszállításában (a fehérvérsejtek), valamint segítenek a vérzéscsillapításban (a vérlemezkék). Vérünk 45 százalékát ezek teszik ki. A másik 55 százalék a vérplazma, ami szuszpenzióban tartja a vérsejteket, és aminek 90 százaléka víz.

Az emberi szervezetben nagyjából 5 liter vér kering, amit a szív pumpál, de ha valaki nem iszik elég folyadékot, akkor a vér folyékonysága csökkenni fog, azaz lassabban és nehezebben tud majd áramolni. A szívre ilyenkor extra teher hárul a sűrűbb folyadék pumpálása miatt, és ennek súlyos következményei lehetnek. A vér által szállított oxigén és tápanyagok ugyanis nehezebben jutnak majd el a sejtjeidhez (és ez igaz fordítva is: nehezebben tudja a véred elszállítani onnan a salakanyagokat és az elhasznált széndioxidot). A végeredmény? Lassul a sejtszintű anyagcseréd: nincs elég oxigén, nincs elég táplálék, miközben csak gyűlik a szemét, vagyis a szervezeted plusz terhet kap a vállára. És te csodálkozol, ha valamiért „nem érzed magad topon”.

A tévhitek persze ettől még terjednek:

  • Á, nem kell annyit inni, itt-meg-ott ezt hallottam…
  • Ha nincs izzadás, nem kell folyadékot fogyasztani…
  • A sör is számít, hiszen folyékony kenyér…

Nos!

Mi történik ha nem iszol eleget?

Tested precíz szerkezet, amely jelzi a folyadékhiányt, még akkor is, ha elsőre nem annyira nyilvánvalóak ezek a tünetek (nyáron egyértelmű, télen nem feltétlenül). Ha gyakori, visszatérő fejfájásod van; dekoncentrált, fáradékony, ingerült vagy; ha szédülsz, keringési problémáid vannak; vagy állandóan száraz a bőröd, akkor még mielőtt gyógyszerekhez nyúlnál, számolj utána, mennyit ittál aznap. Lehet ugyanis, hogy csak ez a baj…

Van egy barátom, aki ezzel a problémával hívott fel: „Tibi! Állandóan fáj a fejem, alig tudok aludni és nagyon rossz a közérzetem!”

Róla azt kell tudni, hogy naponta fut 10 kilométert, és napi 6 órában edzéseket tart. Évente több alkalommal a maratont is lefutja. Amikor rákérdeztem nála arra, hogy mennyi folyadékot iszik naponta, akkor annyit mondott, hogy nagyjából 1 litert. El tudod képzelni, hogy egy ilyen intenzív, sportos élet mellett ez mit jelent? Szinte a kiszáradással egyenlő! Azt tanácsoltam neki, hogy kezdjen el egyenletesen elosztva (!) a nap folyamán 4 litert inni, és amikor maratont fut vagy készül arra, akkor még ezt a dózist is emelje valamennyivel. Fura érzés parancsba adni az ilyet, de még azt is mondtam, hogy vezessen folyadéknaplót, és minden nap ellenőrizze, hogy megvolt-e a napi folyadékbevitel.

Tudod, mi történt?

Két hét múlva már lelkesen hívott, hogy a fejfájása elmúlt, az alvászavara megszűnt és még a futásteljesítménye is megnőtt. Ugyanezt tudom tanácsolni neked is: vezess naplót arról, hogy mennyi folyadékot iszol naponta. Meg fogsz lepődni, mennyivel jobban lehetsz, ha egyszerűen csak eleget (és megfelelő folyadékot) iszol minden nap. 

Mennyit igyál és mit?

Ez mindig egy sarkalatos kérdés: mennyi folyadékot igyunk egy nap? Már csak azért is, mert ahány honlap, annyi érték, és ember legyen a talpán, aki képes eligazodni rajtuk. 

Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet ajánlása szerint a testsúly minden 10 kilogrammja után 4 dl folyadékot kell elfogyasztani. Ez azt jelenti, hogy ha 60 kg vagy, akkor 24 dl a napi adagod. Ezért sem korrekt a napi 8 poharas régi amerikai ajánlás, hiszen nem mindegy, hogy te 50 kilós nő vagy 100 kilós férfi vagy.

Hogy mit igyunk, az már egyszerűbb: a legjobb a víz, de a vízfogyasztást kombinálhatod bátran teákkal, gyógyteákkal is. Arra figyelj, hogy gyógynövényteákból ne igyál többet az előírt mennyiségnél, pl. UKKO Fogyasztó Tea esetén 3×0,5 liternél, vagy Reflux Tea esetében 2×0,5 liternél. A hiányzó mennyiséget vízzel kell pótolnod, esetleg a nagyi házi húslevesével.

A szénsavas, édes üdítőket (sportitalokat, energiaitalokat) kerüld, és magas cukortartalmuk miatt a gyümölcsléket is hanyagold! Kivéve, ha te facsarod, de a mennyiségre akkor is ügyelj! Az alacsony cukortartalmú vagy teljesen cukormentes szénsavas üdítőket se ajánlott fogyasztani, mert bár cukrot nem tartalmaznak, de egy sor olyan anyagot igen, amire a szervezetednek biztosan semmi szüksége nincsen.

Az alkohol és a kávé pedig nem csak, hogy nem segítenek a folyadékpótlásban, de vízhajtó, vízelvonó hatásuk miatt egyenesen károsak.

Tudom, hogy a napi 8 poharas javaslatot már megcáfolták (van, aki szerint ennyi sem kell), meg azt azt is elmondták, hogy egy-két alacsony alkoholtartalmú ital esetében nem jelentős a vízhajtó hatás. De egyrészt odaírták, hogy a tudomány mai állása szerint, másrészt én még emlékszem arra, amikor a világ minden bajáért a zsír, majd arra is, amikor a szénhidrát volt a felelős. Arany középút? Remélhetőleg most kezdünk el besorolni arra.

Nincs izzadás, nem kell inni?

Ez a téves nézet sokak körében tartja magát. Nyáron viszonylag egyszerű a helyzet, mert a tested izzadással hűti magát, azaz világos, hogy folyadékot veszítesz Ha pedig folyadékot veszítesz, akkor azt pótolni is kell. Ráadásul nap mint nap emlékeztet rá minket a média, ha netán elfelejtenéd, de télen viszont mintha nem figyelnénk oda erre az élettani szempontból fontos tevékenységre, pedig egész évben fontos, hogy elfogyasszuk a napi 2,5-3 liter folyadékot.

Télen is veszítünk folyadékot?

Igen!

Talán észre se veszed, de télen is izzadsz. A meleg ruhák alatt, az edzőteremben (sportolás közben), a busz után futva, lépcsőzés közben, vagy a fűtött, száraz levegőjű lakásban. A túl száraz levegő mindemellett a nyálkahártyáknak és a bőrödnek sem tesz jót, azaz duplán fontos, hogy télen is elegendő folyadékot vegyél magadhoz.

A fentiekből az is következik, hogy a hidegebb hónapokban egyáltalán nem kell kevesebbet inni, mint nyáron!

Az éltető vízre egész évben szükséged van!

Tudod, hogy a víz milyen sokrétű szerepet játszik a szervezetedben? Nem véletlenül illetik az „éltető” jelzővel, ugyanis szinte nincs olyan élettani folyamat, amihez ne lenne szükség rá. A víznek szerepe van a sejtek anyagcseréjében, a szállításban, a vérkeringésben, a nyirokáramlásban, a kiválasztásban, és még hosszan sorolhatnánk.

A víz ezenkívül a fogyásban is segíthet neked, ugyanis megkönnyíti az emésztést, valamint az anyagcserédet is meggyorsíthatja, ami lényeges eleme a sikeres diétának.

Számolj utána: Te ittál ma már elég folyadékot?