Hogyan készülhetsz fel a télre?

Itt van az ősz és beköszöntöttek a hidegebb napok, így megnőtt a különböző fertőzések kialakulásának veszélye is. Környezetedben egyre többen betegednek meg; te is kevesebbet vagy a napon (ezáltal nem érvényesül a Nap csírátlanító hatása); és miközben a mozgásból visszaveszel, az étkezés terén gyakran falánk üzemmódba kapcsolsz.

A náthát, influenzát viszont a legjobb nem elkapni, ezért kiemelt figyelmet kellene szentelned a megelőzésre. A feladat szerencsére nem tartozik a lehetetlen kategóriába, csak épp ki kell kapcsolnod az autopilótát, és egy kicsit tudatosabban kell megszervezned a mindennapjaidat.

Hogyan? Erről beszélünk most!

A megelőzést és a védekezést három csoportra osztottuk, hogy könnyebben átlásd az előtted álló feladatokat. Beszélni fogunk

  • aktív megelőzésről
  • passzív megelőzésről
  • és kárenyhítésről

A passzív megelőzés

…avagy azok a dolgok, amiket időben (az ősz beköszönte után) érdemes elkezdened, és amelyek nem közvetlenül, hanem a szervezeted páncélba öltöztetésével segítenek megvédeni a különböző problémáktól.

1. Kezd az őszt méregtelenítéssel! Rengeteg cikket írtunk már erről, és nem szeretnénk ismételni magunkat. A hosszú sztori röviden: bár szervezeted méregtelenítő folyamatai működnek maguktól, egy kis segítség sosem árt. Egyrészt érdemes megszabadulni a nyáron (édességekkel) bevitt méreganyagoktól, amelyek nagy eséllyel ott lötyögnek a zsírraktárokban…

…másrészt a nyári és a téli típusú táplálkozás között nem árt egy kis átmenetet tartani. Olyan ez, mint a féktelen buli utáni takarítás, hogy a ház tisztán várja a következő hétvégét.

Mielőtt megijednél, mi a lehető legegyszerűbb megoldást tanácsoljuk: próbáld ki a Méregtelenítő Teakeveréket, amit fogyaszthatsz kúraszerűen, vagy egy-egy alkalommal.

2. Pihenj eleget és csökkentsd a stresszt! Alvás nélkül sem a test, sem a szellem nem képes csúcsteljesítményre, és ennek hosszabb távon az immunrendszer is megissza a levét. A kevesebbet alvók szervezetében ugyanis lecsökken az antitestek száma, ez pedig azt jelenti, hogy a szervezet védekezőmechanizmusa sem pörög 100 százalékon.

Először is, vigyél egy kis rendszert az életedbe: mindig ugyanakkor feküdj és kelj (lehetőség szerint!), valamint már ne egyél és ne sportolj lefekvés előtt 3-4 órával. Van, aki a melegvizes lábfürdőre esküszik, más teljesen besötétíti a szobáját.

Másodszor, figyelj oda a stressz levezetésére. A rossz hír, hogy alvás és stresszcsökkentés terén neked kell megtalálnod azokat a dolgokat, amik segítenek; a jó hír, hogy ez egy kis odafigyeléssel ez a feladat abszolválható. Emellett készülj fel arra is, hogy az ősz beköszöntével és a tél közeledtével megváltoztak a napok, és te sem élhetsz a nyári ritmusban.

3. Ha végeztél a méregtelenítéssel, segítsd megerősödni az immunrendszeredet! Az alvás és stresszcsökkentés mellett ezekre figyelj:

  • vitaminokban, nyomelemekben és ásványi anyagokban gazdagon táplálkozz (a teljesség igénye nélkül: A-, C-, D3-, E-vitamin, B-vitaminok, cink, kálium, kalcium, továbbá probiotikumok és sok antioxidáns)
  • egyél sok hagymát (párod és munkatársaid örömére)
  • fogyassz kevesebb alkoholt
  • elő a lábost (és főzz sok levest, ami kiválóan melegít, és ami könnyed étel akár vacsorára is)
  • fogyassz sok melegítő hatású ételt és fűszert (gyömbér, fahéj, szegfűszeg)
  • forró leves mellett bátran jöhet a forró tea (csipkebogyó, hárs, bodza)
  • próbáld ki az Immunerősítő Teakeveréket

Mivel a bélflóra ökoszisztémája fontos szerepet kap az egészség megőrzésében, és mivel az immunrendszer 70-80 százaléka a „belekben lakozik”, ezért megfelelő étkezéssel már sokat tettél magadért. Érdemes ilyenkor a C-vitaminadagot is megemeli (3000-4000 mg), a D3-ra pedig a kevés napfény miatt van szükséged. A probiotikumok, vagyis a jó baktériumok pedig bélrendszered barátai, márpedig minden barátra szükség van egy ilyen kiélezett háborúban.

4. Igyál elég folyadékot (vizet és teát)! Ez a méregtelenítő folyamatok támogatása mellett a szervezet megfelelő működése miatt is fontos.

A bőséges folyadékfogyasztásra már csak azért is ügyelned kell, mert ahogy lehűl a nyálkahártya, úgy csökken az interferon, vagyis az immunrendszert aktiváló fehérjék hatékonysága. Érdemes gyakran gondoskodni a nyálkahártyák felmelegítéséről, hogy lecsökkenthesd a megbetegedés kialakulásának esélyét.

5. Mozogj! Ez nemcsak a megfelelő testsúly elérése és a méregtelenítés miatt fontos, hiszen ezzel az immunrendszeredet is erősíted. Nincs megkötés, de a sakk nem számít. Sétálj, kirándulj (tölts sok időt a friss levegőn); jógázz; járj konditerembe; és kezd a napot egy kis átmozgatással.

Ne feledd: a túl- alultápláltság, a dohányzás és fokozott alkoholfogyasztás, a stressz és alváshiány mellett a kevés mozgás is gyengítheti az immunrendszeredet.

Az aktív megelőzés

…amire influenzaszezonban és náthás ismerősök közelében érdemes odafigyelni.

6. Gondoskodj a lakásod megfelelő hőmérsékletéről és páratartalmáról. Ideális esetben a belső hőmérséklet 20 fok, a páratartalom pedig 70 százalékos, mert ilyen környezetben a kórokozók fertőzőképessége lecsökken (a vírusok például nem szeretik a magas páratartalmat).

Érdemes párologtatókat használni, és a vízbe keverhetsz (cseppenthetsz) illóolajokat. Különösen jó ötlet a csillagánizs és a citrom olaja, valamint a fahéj.

7. Moss gyakran kezet! Nem kell túlzásba esni, de ilyenkor még a kézfertőtlenítő is jól jöhet. Szezon idején szinte bármihez nyúlsz, az kórokozókkal van tele, és észre sem veszed, hogy a bacis kezeddel hányszor érinted meg a nyálkahártyáidat.

8. Öltözködj melegen, de figyelj arra, hogy ne izzadj be a ruhádba!

9. Hazaérkezés után cseréld le az utcai ruhádat, és öltözz át kényelmes otthoniba. A kabátot hagyd kint az előszobában.

10. Ne tüsszents a tenyeredbe! Használj papírzsebkendőt, és próbáld meg elkerülni a szem dörzsölését. A kórokozók ugyanis nemcsak az orron és szájon át juthatnak be a szervezetedbe.

11. Ha nem vagy beteg, akkor szaunázz sokat ilyenkor (is). Betegen ez tilos, és nem is fogod kiizzadni magadból a kórokozókat, viszont egészségesen egy sor jótékony hatása lehet. Javítja a végkeringést és segíti a méregtelenítést, valamint felgyorsítja az anyagcserét és csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét is.

12. Kerüld a gócpontokat…

…különösen a levegőtlen helyiségeket és azokat a helyeket, ahol sok (fertőzött) emberrel találkozhatsz (például tömegközlekedés). Járvány idején sem maradhat ki az ember a munkájából, de azért érdemes végiggondolni, hol csökkentheted a jelenléted ezeken a helyeken. Legrosszabb esetben viselj sebészi maszkot.

13. Egyszer vagy kétszer használd a (papír)zsebkendődet, és nem kell hatszor-hétszer behajtani még, hogy a lehető legtovább kitartson.

A kárenyhítés

…vagyis a feladatod akkor, ha már kialakult a baj. A diagnózist persze hagyd meg a háziorvosodnak, és az utasításokat pontosan tartsd be. De néhány tanácsot azért nem árt bekészíteni:

14. Ha mégis elkaptad valamelyik nyavalyát (nátha, influenza), akkor irány az ágy…

15. És vesd be a nehéztüzérséget! Igyál sokat (teát is, például Megfázás Teakeveréket vagy Influenza Teakeveréket). Egyél sok grapefruitot, és gondoskodj a C-vitaminról is (minél több, annál jobb, túladagolni nem fogod magad). A teába bátran rakhatsz mézet vagy gömbért.

16. Ha nincs lázad, akkor a forró fürdő ilyenkor nemcsak jól esik, de hasznos is.

17. Torkodat meleg sállal védd!

18. Próbáld ki az infralámpát: nemcsak felmelegít, de a véráramlást is serkenti.

19. Szellőztess sokszor, ugyanis nem jó ugyanabban a bacis levegőben lábadozni.

20. Ilyenkor is kerüld az alkoholt.

Kitartást és sok sikert!