10 dolog, amit nem tudtál a rozmaringról

A rozmaringot a legtöbben talán receptekből ismerik, hiszen rengeteg ízletes étel készül a felhasználásával. Ami azonban kevésbé köztudott, hogy a rozmaring nem csak fűszer, de gyógynövény is, ami számos problémára jelenthet megoldást.

Megosztok most veled 10 dolgot, amit biztosan nem gondoltál erről a sokoldalú, mediterrán növényről.

1. Komoly történelmi „múlttal” rendelkezik

A rozmaringot már a régi korok embere is nagy becsben tartotta. Tudtad például, hogy az egyiptomi fáraók mellé is temettek belőle? Vagy azt, hogy a legenda szerint Árpád-házi Szent Erzsébet is ennek a csodás, lilás színű növénynek köszönhette a gyógyulását?

2. Számos babona kapcsolódik hozzá

Az ókori görögök szerint a rozmaring a párna alá téve távol tartja a rossz álmokat és az ártó szellemeket, ha pedig a tornácra lógatjuk, elriasztja a tolvajokat. A rozmaring mindemellett a hűség és a szerelem növénye is.

3. Emésztésjavító hatással bír

Emésztésjavító hatása miatt különösen azok számára ajánlott a rozmaring, akiknek rossz az étvágya, valamint puffadnak, gázoktól szenvednek.

4. Pallérozza az elmét

Mivel a rozmaring javítja a memóriát és a koncentrációt, ezért különösen diákoknak ajánlott vizsgaidőszakban, de idősebb korban is jó szolgálatot tesz. Ha pedig már a görög tudósok is rozmaringot hordtak a ruhájukban, lehet ebben valami.

5. Stimulálja a vérkeringést

A rozmaring fokozza a vérkeringést, így a tápanyagok és az oxigén gyorsabban jutnak el a sejtekhez, illetve az anyagcsere melléktermékei a sejtektől a kiválasztó szervekhez, ennek köszönhetően pedig javul a működésük. A rozmaring különösen jó hatással bír a perifériás vérkeringésre, azaz teája javítja a végtagok vérellátását is.

6. Lassítja a hajhullást

A rozmaring a vérkeringés javításán keresztül csökkentheti a hajhullást, gyorsíthatja a haj növekedését, külsőleg alkalmazva pedig megszüntetheti a korpásodást.

7. Parfüm is készül belőle

A rozmaringot már ősidők óta használják parfümök alapanyagaként is – ma leginkább férfi kozmetikumok készülnek belőle.

8. Olaja remek szaunázáshoz

A szaunázás már önmagában nyugtató és javítja a méregtelenítő folyamatokat, viszont rozmaringolajjal kombinálva tovább fokozható mindkét hatás.

9. Gyulladáscsökkentő és immunerősítő

A rozmaring gyulladáscsökkentő és immunerősítő tulajdonságainak köszönhetően az olyan mozgásszervi betegségekkezelésében segíthet, mint az ízületi gyulladás, de sok más mellett a menstruációs fájdalmakat is enyhítheti.

10. Nyugtató hatású

Különösen a stresszes időszakokban ajánlott a rozmaringból készült tea fogyasztása vagy olajának párologtatása, ugyanis ez a növény bizonyítottan nyugtató hatással rendelkezik.

Ha szeretnéd megtapasztalni a rozmaring jótékony hatásait, akkor próbáld ki Méregtelenítő teakeverékünket, amelynek egyik fontos gyógynövény összetevője a rozmaring. A tea segít megszabadulni azoktól a káros anyagoktól, amik nap mint nap felhalmozódnak a szervezetedben.