10 profi tipp, hogy elkerüld a tavaszi megfázást

Miért van az, hogy minden egyes tavaszt kellemetlen megfázással és napokig tartó náthás szenvedéssel kezdünk? Ágynak döntve, szipogva, nyelési fájdalmakkal és köhögési rohamokkal… Van-e bármi, amit tehetünk ez ellen? 

Azt mondják, hogy a tavasz igencsak ravasz, és hogy hiába köszönt be a jó (jobb) idő a márciussal, az átmeneti időszakban könnyedén elkaphatjuk a szokásos nyavalyákat. A hosszú, lakásban töltött tél után mindenkinek jól esik a friss, üde levegő, de közben nem vagyunk elővigyázatosak: gyorsan lecseréljük a ruhatárunkat, és jönnek a vékonyabb kabátok, vékonyabb pulcsik, lazább öltözékek. Szervezetünk viszont nem lett erősebb a téli kuckózást követően…

A hirtelen jött melegebb idő ezért kellemetlenségeket is tartogat. Kérdés persze az, hogy mit tehetünk ellene?

tavaszi_megfazas_1.jpeg

Miért fázhatunk meg tavasszal (is)?

Azért, mert

  • a tavasz közeledtével túl hamar válunk meg a melegebb ruháinktól
  • a hátunk mögött hagyott téli időszakban pedig legyengült az immunrendszerünk

Nem mellékes szempont az sem, hogy télen kevesebb a napsütés, tehát nem számolhatunk annak csírátlanító hatásával. Egy csapadékosabb tavasz ezért igazi Kánaán a levegőben található kórokozóknak. Ha pedig elindul a járvány, akkor már nehéz kikerülni a veszélyt, hiszen körülöttünk egymás után hullanak ki és dőlnek ágynak az emberek. Akkor már szinte csak az immunrendszerünkben bízhatunk, amelynek elég erősnek kell lennie ahhoz, hogy megküzdjön a problémával.

A megfázást, akárcsak az influenzát, vírus okozza (a két betegség közötti különbséget ebben a cikkben olvashatod el), és az mindkettőre igaz, hogy a legyengült immunrendszert sokkal könnyebben le tudja dönteni a lábáról. Hiszen az, hogy valaki megkap-e egy fertőzést (jelen esetben a náthát), két októl függ:

  1. Bejut-e a szervezetbe az adott kórokozó (és elég fertőzőképes-e)
  2. Kellően erős-e az immunrendszer ahhoz, hogy kivédje a kórokozó támadását

A megelőzés persze sosem lehet 100 százalékos (számtalan tényezőt nem tudunk kivédeni), de ez nem jelenti azt, hogy feltartott kézzel kell csatába vonulnuk. Éppen ezért öszegyűjtöttük azokat a tanácsokat, amivel megerősítheted a szervezetedet, és – akár egy jó sportesemény előtt – felkészítheted az immunrendszered a létfontosságú meccsre. 

1. Figyelj a pihenésre!

Ahogy szaporodnak a teendők, úgy vagyunk hajlamosak arra, hogy lecsippentsünk egy kicsit az alvásra szánt időből. Néha jobban védjük a tévézésre félretett órákat, mint a pihenést, pedig ez nagyon rossz stratégia. És ezt csak rontja az a fiatalkori emlék, hogy „régen még egy átbulizott éjszaka sem ártott meg”, és hogy talán most sem lehet nagy baj…

… pedig de!

tavaszi_megfazas_2.jpg

Az alvászavar ma már népbetegségnek számít, és sokszor annyira túlhajszoltak vagyunk, hogy észre sem vesszük, mennyire elfáradtunk. Márpedig alvás nélkül sem a test, sem a szellem nem tud regenerálódni, és ha megvonod magadtól a pihenést, akkor nemcsak fáradt és ingerlékeny, hanem gyenge is leszel. Fájni fog a fejed, romlik a koncentrációd és gyengül az immunrendszered. 

Megfelelő mennyiségű alvás nélkül ugyanazt kéred a szervezetedtől, mint az a főnök, aki a 8 órás munkát szeretné 5-be belesűríteni. Egy ideig megy, egy ideig talán bírod is, de hosszú távon ez a rendszer tarthatatlan. 

Jót és elegendőt aludni pedig télen se könnyű, ezért előfordulhat, hogy a tavaszt fáradtan indítod, és ezáltal fogékonyabb leszel a különböző betegségekre is. Ha nehezen megy az elavás, akkor ezekre figyelj:

  • legyen a hálód teljesen sötét és csendes (nincsenek villogó fények, kintről beáramló fény, fejed mellé rakott mobil)
  • ne tévére aludj el (legyen egy 30-60 perces felkészülési szakasz, amikor a szemed nem képernyőre, tévére, kijelzőre hunyod le)
  • legyen egy fix időpont, amikor lefekszel, és próbáld meg ezt mindig betartani (például 11 óra, ha törik, ha szakad)
  • a hőmérsékletet állítsd egy picit alacsonyabbra, mint a lakás többi részén
  • lefekvés előtt 3-4 órával ne sportolj (de mozogj rendszeresen, mert attól jobban alszol majd éjszaka)
  • lefekvés előtt kerüld a nehéz ételeket, a koffeint és az alkoholt
  • lefekvés előtt próbálj meg nem stresszelni az aznapi és a másnapi problémákon (a nap zárásaként érdemes behunyni a szemed, és 15-20 perc alatt végiggondolni mindent; lezárni az aznapot és felkészülni a következő nap feladataira, hogy ezek ne akkor jöjjenek elő, amikor már vízszintesen fekszel)

A National Sleep Foundation szerint a felnőttek alvásigénye 7-9 óra. Tartsd be ezt, nem viccből kalkulálták ki.

2. Csökkentsd a stresszt

Tudom, könnyű ezt mondani, főleg télen, amikor a hideg idő és a rövid nappalok miatt sokan lehangoltak vagyunk. De valamilyen megoldást mégis találnod kell, mert a stressz hosszabb távon pusztító hatással bír, és az képes arra, hogy szó szerint szétroncsolja a testedet. 

Kutatások bizonyítják, hogy a tartós stressznek negatív hatása van az immunitásra, és nemcsak a megfázás, hanem más betegségek kialakulásának esélyét is növeli. Stressz hatására ugyanis az agyalapi mirigy ACTH hormont kezd el termelni, ami fokozza a mellékvesekéreg kortizoltermelését; tartós hatás esetén ez az állapot pedig gátolhatja az immunrendszer működését. 

Ha ez nem volna elég, az immunrendszered ilyenkor még gyulladáskeltő citokineket is elkezd termelni, amelyek csökkentik a fertőzésveszélyt és gyorsítják a sebgyógyulást. De mi van akkor, ha nincs valós (fertőzés)veszély? Akkor ezek az anyagok céltalanul keringenek a szervezetben, ahol a folyamatos gyulladás miatt megnő a daganatos betegségek, a cukorbetegség, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélye.

Stressz ellen próbálj meg nyugtató tevékenységeket találni (zenehallgatás, meditálás, szaunázás vagy fürdőzés, masszázs), mozogj rendszeresen (kiváló stresszcsökkentő), vedd magad körbe sok zöld színnel (csökkenti a feszültséget), csepegtess illóolajat a párnádra, és…

… próbáld meg ne hazavinni a munkát.

tavaszi_megfazas_3.jpg

3. Figyelj a táplálkozásra

Nemcsak a fogyókúra miatt kell ügyelned arra, hogy mit, mennyit és mikor eszel. Szervezeted azt használja fel, amit beviszel (te vagy a felelős ezért, ez a te reszortod), és ha odafigyelsz a vitaminokra, ásványi anyagokra, fehérjékre, rostokra és olajra/zsírokra, akkor csökkentheted a megfázás kialakulásának veszélyét.

Kutatások bizonyítják, hogy a természeti katasztrófák és háborúk után szinte mindig súlyos járványok söpörtek végig az érintett vidékeken, és ennek nemcsak a higiéniés állapotok romlása volt az oka. A csapás miatti nagyfokú stressz mellett az alultápláltság is kiváltó tényező volt.

Szervezeted megerősítéséhez szükséged lesz

  • A-vitaminra (védi a sejteket az oxidációtól és megköti a szabad gyököket)
  • B-vitaminokra (mert ez segít egyensúlyban tartani az immunrendszert)
  • C-vitaminra (fokozza az immunrendszer működését)
  • D3-vitaminra, vagyis a D-vitamin elővitaminjára (és sok természetes fényre; ezért nem árt, ha télen is kirándulsz vagy mozogsz a szabadban); a D-vitamin hiánya miatt kalciumvesztés alakulhat ki a csontokban és a fogakban
  • E-vitaminra (a szabad gyökök ellen védik a szervezetet)
  • cinkre
  • káliumra és kalciumra
  • probiotikumokra
  • és persze sok-sok antioxidánsra

Egyél sok joghurtot, zabot, árpát, fokhagymát, gyömbért, brokkolit, spenótot, gombát, paprikát, mandulát, ne felejtsd el a jótékony fűszereket, valamint igyál (zöld) teát. Nagy általánosságban igaz: jöhetnek a zöldségek, friss gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonák ésvagy csírák, fűszernövények; ezekkel nehéz mellélőni. Aranyat ér ilyenkor (is) a házi, minden jót tartalmazó húsleves.

4. Igyál elég folyadékot

Mármint vizet, nem cukorbomba gyümölcslét, kólát és egyéb szénsavas üdítőitalt, kávét. Ezek nem számítanak, egyedül a víz és a tea (valamint egy finom házi húsleves, ezt nem győzzük elégszer dicsérni). 

Sajnos minden egyes nap találkozok elrettentő példákkal, és azt látom, hogy az emberek többsége nem iszik elég folyadékot. Sokan mondják, hogy ők nem tudnak naponta 2-3 litert meginni, mert akkor pisilniük kell, és ez valóban kellemetlennek tűnhet, de közel sem annyira, mint a dehidratáltságból fakadó problémák.

tavaszi_megfazas_4.jpg

Egyrészt örülj annak, hogy Magyarországon elegendő ivóvíz áll a rendelkezésünkre, másrészt légy hálás, hogy a veséd is jól működik ezek szerint, hiszen ha van bevitel, akkor kiadásnak is lennie kell. Ellenkező esetben számolhatsz a szövődményekkel.

Megfelelő mennyiségű folyadék nélkül ugyanis csökken a vér viszkozitása, és az lassabban fog áramolni, vagyis a szívre extra teher hárul a sűrűbb folyadék pumpálása miatt. A vér által szállított oxigén és tápanyagok ezáltal nehezebben jutnak el a sejtjeidhez (és igaz ez fordítva is: nehezebben tudja a véred elszállítani onnan a salakanyagokat és az elhasznált széndioxidot). A végeredmény? Nincs elég oxigén, nincs elég táplálék, miközben csak gyűlik a szemét, vagyis a szervezeted extra terhet kap a vállára.

Sok vásárlónktól hallom:„Állandóan fáj a fejem, alig tudok aludni és nagyon rossz a közérzetem!

Az esetek nagy részében az a probléma, hogy az illető cirka 1 litert iszik naponta. Vagyis nagyjából a harmadát az elvártnak. Ha viszont az érintett változtat ezen, akkor gyakran azt tapasztalom, hogy a fejfájás elmúlik, az alvászavar megszűnik és közérzet is javul.

A képlet egyszerű: megfelelő étrend és elégséges folyadékbevitel egyenlő erősebb immunrendszer.

5. Mozogj rendszeresen

A sport csodaszer, és igen, tudom, rém fárasztó (sokszor még unalmas is), meg úgy érzed, nem bírod. Persze, hogy nem, hiszen a szervezeted hozzászokott a pihentető életmódhoz, és ha elkezdesz mozogni, hirtelen az lesz a természetellenes. De ahogy átléped a holtpontot, úgy lesz egyre jobb és fontosabb a mozgás, és úgy fogod mind jobban és jobban bírni az iramot.

A rendszeres sportolással nemcsak a stresszt csökkentheted, de az állóképességed fokozásával az immunrendszeredet is erősítheted.

tavaszi_megfazas_5.jpg

6. Szaunázz

Nem azért, mert kiizzadod magadból a betegséget, hiszen betegen amúgy is tilos, és most pedig a megelőzésről beszélünk, hanem azért, mert a szaunázásnak pozitív hatása van az egészségünkre. Egyrészt javítja a végkeringést és méregtelenít, másrészt felgyorsítja az anyagcserét és csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét is.

A szauna valójában egy sokkterápia (mi más lehetne egy 80-100 fokos hőmérsékletű szoba), amelynek segítségével aktiválhatjuk a szervezet védekező funkcióit. Megelőzéshez kiváló, megbetegedés esetén (gyógyulásig) viszont nem szerencsés, hiszen csak növeli a megterhelést.

7. Öltözködj megfelelően

Nehéz felkészülni a tavaszi szeszélyes időjárásra (tudod, amikor 13 fokot mutat a hőmérő, de csípősen fúj a szél), ezért az a legjobb, ha rétegesen öltözködsz, vagyis felkészülsz a legrosszabbra is. Igen, kényelmetlen vinni a kabátot, ha mégis meleg van, de ennél rosszabb napokig az ágyban kuksolni fájó torokkal, köhögéssel, szipogással, orrdugulással.

Ha nincs szükséged a kabátra, pulóverre, akkor pedig bátran vesd le, hiszen a kiizzadás sem tesz jót neked.

8. Ügyelj a higiéniára

Nem kell görcsösen mindig a csaptelephez rohanni, de:

  • moss gyakran kezet (rengeteg mindent megfogsz a nap folyamán, és ezeken csak úgy nyüzsögnek a bacik)
  • tisztítsd meg az elfogyasztandó ételeket (zöldség, gyümölcs, hús; a száraz tésztát persze nem kell)
  • használj néha nedves törlőkendőt (amivel áttörölheted a kilincseket, billentyűzetet, asztalfelületeket)
  • ne tüsszents a tenyeredbe

Persze ma már azt is tudjuk, hogy a túlzott higiénia tönkreteheti az immunrendszert, ezért nem kell 10 percenként antibakteriális géllel áttörölni a kezed. Kutatások bizonyították be, hogy a túlzott tisztaság miatt nő az autoimmun és az allergiás betegségek száma. A cél: egészséges egyensúly. 

9. Igyál Immunerősítő Teakeveréket

A zöld teának, a fekete teának és a kamilla teának immunerősítő és egészségvédő hatása lehet, ráadásul ezek a teák nagyon erős antioxidánsok is. Még hatékonyabb megoldás új keverékünk, az Immunerősítő Teakeverék, hiszen ez olyan összetevőket tartalmaz, amelyek segíthetnek a szervezet védekezőképességének növelésében.

10. Méregteleníts

Erről külön cikkünk lesz, de érdemes pár szóban most is vázolni, hogy ez miért olyan fontos. Az alcím egy kicsit csalóka, hiszen nem a trendi detoxtippekre gondolunk, hanem a szervezet méregtelenítő funkcióinak támogatására (ezért született meg például a mi Méregtelenítő Teakeverékünk is).

A professzionális méregtelenítés szinte minden betegség esetében hasznos, hiszen

  • tehermentesíti a szervezetet
  • energiát szabadít fel, amit a szervezet az öngyógyító mechanizmusaira tud fordítani
  • segíthet megszabadulni a felgyülemlett méreganyagokat
  • megfelelő kivezetéssel el is lehet távolítani a szervezetből a méreganyagokat

De neked most az is elég, ha odafigyelsz a megfelelő étkezésre (olyan ételeket eszel, amelyek támogatják a szervezet méregtelenítő funkcióit), csökkented a bevitt toxinok számát (nem fogyasztasz édesítőszert, gyorséttermi kaját – unblock transzzsírt és gyorsan felszívódó szénhidrátokat, valamint színes-szagos édességeket és sós ropogtatnivalókat), illetve betartasz pár trükköt:

  • reggel (ébredést követően) használj nyelvkaparót
  • próbáld ki az olajrágást (a szájnyálkahártyák tisztítása érdekében)
  • igyál kúraszerűen (például 30 napig) Méregtelenítő teát, majd utána térj át a Fogyasztó Teakeverékre

+1 Tölts időt a szabadban

Plusz pont, pedig fontos: légy minél többet a szabadban, mert a friss levegő és a napsütés (még ha ebből kevés is van télne) jót tesz neked. 

Ha pedig megtörtént a baj, és mégis elkaptad a megfázást, akkor érdemes elolvasnod ezt a cikket, hogy tudd, miképp keveredhetsz ki a náthából (vagy influenzából) a lehető leggyorsabban. Jó egészséget, kellemes felkészülést és tavaszvárást!