Kisokos a tavaszi méregtelenítéshez

A világhírű kardiológus, az ukrán származású Nikolaj Amosov egyszer azt mondta, hogy a megelőzés a legjobb orvosság. Bármennyire is bízunk az orvosainkban, nem várhatunk arra, hogy majd ők úgyis meggyógyítanak, és mindenkinek tennie kell a saját egészségéért.

Az egymillió forintos kérdés persze ezek után nyilvánvaló:

Honnan tudhatom, hogy mi a jó az egészségemnek?

Főleg úgy, hogy szakértők szerint a méregtelenítő kúrák nagy része átverés, vagy hogy az élelmiszercsalás sose volt még akkora biznisz, mint manapság. „Honnan tudhatom, hogy nem teszek-e még nagyobb kárt magamban, ha követek egy új trendet?

Az erre a kérdésre adott válasz az egyik alapja a sikeres méregtelenítésnek.

Friss hír, tudnod kell róla

Larry Olmsted gasztroújságíró Real Food/Fake Food című könyve több olyan élelmiszercsalást is leír, amely alapjaiban rengeti meg az ember bizalmát. A gyártók cukrozzák a mézet és a borokat, olcsóbb fajtával keverik az olívaolajat, karamellával és gabonával rontják a kávét, hígítják a gyümölcsleveket és a lekvárokat, porral keverik a borsot…

… és ez még csak az élelmiszercsalás része. Ha ez ellen fellépünk, még akkor is ott vannak a legális módszerek, amelyeket ugyan elfogad a törvényi szabályozás, de attól még egészségkárosító hatással bírnak.

Hiába tiltottak bizonyos növényvédőszerek az Unióban, ha az EU-n kívülről érkező növények ezeket tartalmazzák. Az iparilag előállított állatok húsában növekedési hormonok és antiobiotikumok vannak, a csirkékben pedig több kutatás is arzént, koffeint, allergiagyógyszerek maradványait, láz- és fájdalomcsillapítókat és antidepresszánsokat talált.

A világon nincs annyi eper, mint amennyi eperjoghurt a boltok polcain megfordul. A rendkívül népszerű bolti gyümölcslevek és üdítők cukrokkal, ízfokozókkal és tartósítószerekkel vannak tele. Kedvenc filteres teáidba pedig sokszor a rosszabb minőségű teafüveket teszik (amik öreg és összeszáradt tealevelekből származnak), és abba nemcsak por vagy egyéb szennyeződés kerül, hanem mesterséges színezék is.

Hogy mit tehetsz ez ellen?

Egyrészt el kell fogadni, hogy az ár (sajnos) indikálja a minőséget is, és hogy – ha csak teheted – megbízható beszállítótól kell vásárolnod. Lehetőség szerint húzd le, töröld ki a feldolgozott élelmiszereket a bevásárlólistádról, így például

  • instant helyett szemes kávét vegyél
  • gyorséttermi kaják helyett te főzz otthon (így tudod, hogy mi kerül az ételedbe)
  • csökkentsd a gyümölcslevek és üdítők mennyiségét (ezek nem szomjoltók, és nem szabad víz helyett fogyasztani azokat)
  • és persze figyelj az alkoholfogyasztásra

Válogasd meg, mit és hol vásárolsz, tedd le a cigarettát, és persze iktass be rendszeresen tisztítókúrákat, mert azzal támogatod a szervezeted méregtelenítő funkcióit.

meregtelenites_2.jpg

Miért van szükség méregtelenítésre?

A méregtelenítés témájában már-már bandaháborús állapotok uralkodnak a természetes gyógymódok és az akadémikus orvoslás képviselői között.

Mi azt az álláspontot képviseljük, hogy a hatékony megoldás nem átveszi a méregtelenítést, hanem gyorsítja az anyagcsere-folyamatokat, ezáltal a szervezeted megfelelően el tudja majd távolítani a különböző toxinokat. Tehát valójában nem is méregtelenítésre van szükséged, hanem a szervezeted minél hatékonyabb támogatására.

Támogatod például azzal is, hogy ha minél kevesebb méreganyagot viszel be (például tudatos étkezéssel), és támogatod azzal is, ha erősíted a méregtelenítő szervek munkáját (például a májadat, a vesédet, az epét). Saját megoldásunk, a Méregtelenítő Teakeverék esetében is mindig elmondjuk, hogy az önmagában vajmi keveset ér, ha te közben nem teszel aktívan azért, hogy a szervezeted ideálisan működjön. Ha nem változtatsz étkezési, életvezetési, gondolkodásbeli szokásaidon, akkor hiába iszod a teát, legfeljebb csak begyűjtheted az elismerő pillantásokat…

Igen, ő aztán odafigyel magára!” – miközben te is tudod, én is tudom, hogy nem!

A homeosztázis (az egyik legfontosabb kifejezés, amiről tudnod kell)

Szervezeted folyamatosan egy egyensúlyi állapot fenntartására törekszik (ezt hívjuk homeosztázisnak), és mindent megtesz azért, hogy valahogy kompenzálja az őt érő külső hatásokat a sejtek működése védelmében. Nincs könnyű dolga.

Évszázadokkal, évezredekkel ezelőtt persze egészen más volt a helyzet, lévén akkor nem volt környezetszennyezés, munkahelyi stressz és kiégés, iparilag előállított élelmiszerdömping, cserébe az ételek beltartalma magas, a víz és a levegő tiszta volt, és elődeink egész álló nap mozognak.

Hogy mi a helyzet velünk? Egész nap idegeskedünk, nagyüzemileg előállított, de alacsony beltartalmú élelmiszereket eszünk, keveset mozgunk és szervezetünket a végsőkig hajtjuk. Nem mondhatni, hogy ez optimális környezet a sejteinknek.

A méreganyagok pedig csak gyűlnek és gyűlnek, leterhelt szervezetünk pedig nem tud megszabadulni tőlük.

Mi történik akkor, ha a bélfaladon lerakódások vannak?

És hidd el, vannak ott lerakódások. Nos, akkor ezeken keresztül történik a vízvisszaszívás, és ami be tud, az így be is kerül majd a véráramba. Lehet, hogy ezeket a toxinokat korábban már eltávolította a szervezeted, de most mégis kénytelen újra és újra „mérgezni” velük magát.

Képzeld el, hogy egész nap ugyanazt a halom sódert lapátolod egyik oldalról a másikra, ezért aztán soha nem jutsz el a következő sóderhalomig…  

És ez csak az ijesztő következmények egyike.

A vízvisszaszívásnak az is eredménye, hogy a székleted besül, és jön a székrekedés. Emiatt a vastagbél begyulladhat és elfertőződhet, az elzáródás vérzést is okozhat, és a fertőzés a tested más részeire is átterjedhet.

Mindeközben pedig tudjuk, hogy az egészséges táplálkozással korunk népbetegségeinek nagy része visszaszorítható, ideális esetben gyógyítható.

A nagyböjt és a méregtelenítés

A 21. század embere már nem is tudja, de a nagyböjtnek nemcsak vallási szempontból volt szerepe, hanem az egyúttal megfelelt a tavaszi méregtelenítésnek is.

A nagyböjt időszaka idén március 6-tól április 18-ig tart, és a keresztény közösségekben ez a húsvétot megelőző bűnbánati időszak, amikor a hívő ember felkészül Jézus Krisztus feltámadásának ünnepére.

A negyvenlőböjt vallási szempontból is egyfajta felkészülés, de az egyházak már enyhítettek a régi szigorú szabályokon, és szigorú böjtöt már csak hamvazószerdára és nagypéntekre írnak elő. Ezen a két napon a hívek (18 és 60 év között) csak háromszor étkezhetnek és csupán egyszer lakhatnak jól a nap folyamán, valamint tartózkodniuk kell a hús fogyasztásától.

Hamvazószerda előtt (például farsang idején) a régi emberek még ittak, ettek és mulattak egy nagyot, majd jött a negyvennapos felkészülés, amellyel megpróbálták kitisztítani szervezetüket a télen felhalmozott zsíroktól, hogy be az tudja majd fogadni a tavaszi-nyári időszak könnyebb ételeit. Ez a rendszer persze mára felborult, és ritka, hogy valaki évszakoknak megfelelően étkezzen (azt és ott és akkor eszünk, amit és ahol csak lehet), pedig ennek a 40 napos tisztítókúrának fontos szerepe volt.

Nem azt jelentette, hogy az emberek mindent megvontak maguktól, de a hús nélküli étrend miatt a szervezet bontási folyamata jelentősen felgyorsult. Hiszen tudod, annak megemésztéséhez kell a legtöbb energia és a legtöbb idő. Hogy mi történik a szervezettel, ha nem kell ennyit emésztéssel töltenie? Más dolgokra fordíthatja az idejét és erejét. A fellélegző test át tud csoportosítani; javul az agyműködés, gyógyulhat az érrendszer és a keringés, szóval rengeteg pozitívummal jár ez a fajta odafigyelés. A cél az volt (és az volna ma is), hogy mire a virágok nyílnak, a szervezet feltöltődjön. Csökkenjen az esélye az allergiának és védve legyünk a Nap sugarai ellen.

tavasz.jpg

Tippek a tavaszi méregtelenítéshez

  1. Lehetőség szerint hagyd el a húst erre az időszakra, de legalábbis told félre a nehéz ételeket. Zsíros ebédek, vörös húsok helyett fehér húst, de még inkább halat egyél (a rengeteg Omega-3 miatt ez amúgy is előnyös). A nehéz ételekre nincs most szükséged (nem kell fűteni a testedet).
  2. A méregtelenítés vagy böjt nem azt jelenti, hogy a húst leszámítva bármennyit és bármikor ehetsz. Nem azt jelenti, hogy marhahúsos hamburger helyett extra Margeritha pizzát, halburgert és két tányér aglio e oliót tolhatsz be. Ugyanúgy figyelned kell a kalóriabevitelre, és szem előtt kell tartanod, hogy attól még, ha egy étel nem tartalmaz húst, lehet káros. 
  3. Ügyelj a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékbevitelre: víz vagy természetes módon ízesített tea jöhet, cukros lötty, kávé vagy alkohol nem. Minden sejtünk, minden szervünk üríti az anyagcsere-folyamatainak végtermékeit, és folyamatosan gondoskodni kell ezek elszállításáról és testből való kivezetéséről. Ezért nagyon fontos, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű folyadék legyen jelen a te szervezetedben is. 
  4. Legalább ebben az időszakban kerüld el messzire a gyorséttermeket (burgerezők, aluljárós pizzázók, kínai éttermek). Az ideális persze az lenne, ha egész évben így cselekednél.
  5. Kerüld a cukros ételeket (csökkentsd a nasibevitelt).
  6. Főzz magadnak, és részesítsd előnyben a salátákat. Ha eszel is fehér húst vagy halat, dobd fel egy kis salátával. És ne csak egyfajtával (madársaláta, és kész), mert akkor valóban unalmas lesz az étrend, és hamar visszaesel. Bátran egyél avokádót, paradicsomot, uborkát, répát, kelbimbót, brokkolit, spárgát, babot, csicsókát, édesburgonyát, quinoát… amelyik párosítható a másikkal, nyugodtan kerüljön a tányérra. A sok rost, zöldség és gyümölcs jót fog tenni a szervezetednek ebben az időszakban.
  7. Egyél sok ananászt. Erről írtunk már, érdemes elolvasni ezt a korábbi cikkünket.
  8. Használj hidegen sajtolt olajakat (ideális például az olívolaj, főleg salátára).
  9. Vigyázz arra, hogy az ételek megvonása hosszabb távon káros. A fogyókúra vagy a méregtelenítés amúgy sem feltétlenül a koplalásról szól, és tápanyagokra szükséged van.
  10. Ne hagyj ki étkezést: a reggeli, az ebéd és a vacsora fontos, ráadásul hiába vonod meg magadtól a táplálékot egy-egy reggel vagy este, csak attól nem fogsz sem lefogyni, sem a toxinoktól megszabadulni.

+1 tipp

Sok vásárlónk kérdezi, hogyan érdemes használni a Méregtelenítő Teakeveréket, és hogy az miképp segíti a szervezet tisztulását.

Amit tudni érdemes: a vér- és nyirokkeringés fokozásával a teakeverék javítja a sejtek oxigénellátását és elszállítja ezek anyagcsere-folyamatainak végtermékeit, ezzel is hozzásegítve téged egy egészségesebb élethez. Egy 30-45 napig tartó kúra napi 0,5-1 liter tea elfogyasztását jelenti, miközben odafigyelsz az étkezésedre is.

Ha ezzel megvagy, jöhet a Fogyasztó Teakeverék, ami így még jobban ki tudja fejteni a hatását, hiszen a szervezeted extra támogatást kapott előtte, és nem gátolják a méreganyagok a fogyókúrádat. Azért is javasoljuk ezt az időszakot, mert így a nyárra nemcsak a szervezet készülhet fel, de a derékbőség is. Testünk elfogadása ide, hősiesség oda, az egészséges életmódot mi nem a bikiniszezon közeledte, hanem a te jóléted és boldogságod miatt javasoljuk.

Jó egészséget és sok sikert a méregtelenítéshez!