Mit tehetsz a prosztatádért? [4 egyszerű tipp]

Szeretnél hallani egy kétszavas rémtörténetet? Prosztata… problémák.

Az érintett férfiak többsége szégyelli, és aki csak teheti, megpróbálja messzire kerülni a témát, csakhogy a gondok és a tünetek elől ettől még nem lehet elfutni. Főleg 45-50 éves kortól kezdve, amikor minden harmadik férfi szembesül ezzel a problémával.

A kényelmetlen, kellemetlen tünetek önmaguktól nem múlnak el, sőt, idővel súlyosabb következményeket is okozhatnak: a megnagyobbodott prosztata akadályozza a vizelést, a pangó vizelet pedig a kórokozók táptalaja. A fertőzött vizelet miatt a vese is károsodhat, hosszabb távon pedig a kezdetben jóindulatú megnagyobbodás komolyabb szövődményekhez is vezethet.

Vajon megelőzhetők ezek a szövődmények? A válasz: igen, és ehhez első körben ezt a 4 alapszabályt kell betartanod, hogy a prosztatád és te magad is egészséges maradjon.

prosztata.jpg
Úriember ilyen gondokról nem beszél? Épp ellenkezőleg (már ha gyógyulni szeretne)…

Mi a prosztata?

Ha megkérdeznénk 10 férfit, hogy tudják-e, mi az a prosztata, és hogy szeretnék-e, ha elmondanánk nekik e nemi szerv szerepét, akkor nagy valószínűséggel mindenki csak a fejét rázná.

Tudom, persze, hogy tudom” – és emögött nem a gőg, hanem a szégyenérzetből fakadó elutasítás áll. A valóságban viszont csak nagyon kevesen tudják a választ erre a kérdésre.

A prosztata egy húgyhólyag alatt található mirigy, ami cirka 3 centiméter hosszan fúrja át a húgycsövet; mondhatni, körbeöleli azt. Hogy mekkora ez a szerv? Nagyjából dió vagy gesztenye nagyságú, viszont a nemi hormonok hatására folyamatosan növekszik, és a férfiak 70-es éveire már citrom nagyságúra terebélyesedik. Markolj meg egy citromot (csak van otthon), és látni fogod, hogy nem kis különbségről beszélünk (mármint a dióhoz képest). A prosztata megnagyobbodása normális esetben hormonális változás (vagyis a kor) eredménye, de ez nem jelenti azt, hogy a szövődmények és a rosszindulatú megnagyobbodás ellen ne tehetnénk semmit.

A prosztata fő funkciója a prosztataváladék előállítása, ami az ondó 25 százalékát teszi ki, és ami egy fehérjékben és ásványi anyagokban gazdag folyadék. A szerv emellett szabályozza a vizelet áramlását is, illetve összehúzódása lassítja és megállítja azt.

De mi történik akkor, ha a prosztata megnagyobbodik? A megnagyobbodás negatív hatással van az életminőségre, hiszen ilyenkor a prosztata összenyomja a húgyvezeték felső szakaszát és csökkenti annak átjárhatóságát. Emiatt tapasztalják az érintett férfiak az olyan tüneteket, mint az akadozó és kellemetlen (vagy sokszor fájdalmas) vizelés.

Hogy mit lehet tenni ellene? Lássuk!

prosztata_2.jpg

#1. Igyál minél több vizet (vagy teát)

Nem először mondjuk, nem is utoljára: a megfelelő folyadékfogyasztás elengedhetetlen ahhoz, hogy a szervezeted jól funkcionáljon. Tested több mint 50 százalékát víz adja; ez biztosítja a vér megfelelő összetételét és a vérkeringést, emellett fontos szerepet kap az ízületek működtetésében és a salakanyagok elszállításában; valamint segít fenntartani az állandó belső hőmérsékletet.

Szervezetednek szüksége van az elvárt mennyiségű folyadék felvételére és leadására, anélkül ugyanis tápanyagokat veszítesz, csökken a teljesítményed, a kiszáradást fejfájás és fáradtság kíséri, hosszabb távon pedig a súlyosabb eset akár halálhoz is vezethet.

Naponta legalább 2,5-3 liter folyadékot kell meginnod (10 testsúlykilogrammonként 4 decilitert), és ennek a mennyiségnek a nagy része (75-80 százaléka) víz kell, hogy legyen. Megengedett és javasolt még a tea, de tiltott a kávé, az alkohol és a cukros löttyök beszámítása.

A megfelelő folyadékfogyasztás a prosztatagondok esetében pedig azért is fontos, mert a bevitt mennyiség több mint a fele vizelettel távozik. A több folyadék eredménye az, hogy a vizelet nagyobb nyomással és erősebb sugárban távozhat, vagyis jobban ki tud ürülni a húgyhólyag.

A Prosztata Teakeverék fogyasztása nemcsak amiatt hatékony, mert annak összetevői gátolják a prosztatagyulladást okozó kórokozók elszaporodását, hanem azért is, mert a finom teával variálhatod a napi folyadékbeviteledet. A vizelet növekvő mennyiségével pedig tisztán tarthatod a húgyutaidat és a vesédet, tehát nem kell félned a pangó vizeletben elszaporodó kórokozóktól sem.

#2. Mozogj rendszeresen

Ismét egy olyan tanács, ami nemcsak a prosztataproblémák kapcsán fontos, hanem minden élethelyzetre igaz. A rendszeres testmozgás ugyanis az egészséges életmód (egyik) alapja.

Kiváltképpen akkor, ha ülőmunkát vagy kis fizikai aktivitással járó munkát végzel. Ilyenkor 1-2 óránként mindenképp iktass be egy 10-15 perces sétát, nyújtást, mert az jót tesz a keringésednek; a jó keringés pedig fontos ahhoz, hogy a prosztatád is egészséges legyen.

Emellett heti minimum 3 alkalommal végezz hosszabb, átfogóbb testmozgást (nevezzük edzésnek), viszont bizonyos dolgokat kerülj, vagy csak megfelelő eszközzel végezz. Ide tartozik a kerékpározás, amely hosszú távon nem tesz jót a prosztatának, hiszen a nyereg nem épp a legjobb helyen fejt ki a nyomást; továbbá a tartós ülés miatt ebbe a kategóriába sorolhatjuk még a kajakozást és a kenuzást is.

#3. Ügyelj a gyakori és felelősségteljes szexre

Erről azt gondolhatnánk, hogy nem kell kétszer mondani, de sajnos a prosztataproblémák egyik következménye épp az ezt megakadályozó szexuális étvágy csökkenése, sokaknál ezért is kapcsolódik össze a betegség a szégyenérzettel, és ezért sem keresik fel panaszaikkal időben az orvosukat. Legfeljebb akkor, amikor már késő.

Tudnod kell, hogy a prosztata által termelt váladék az ejakulációval ürül, és az folyamatosan újratermelődik. Ha ez a váladék rendszeresen (heti 3-4 alkalommal) ki tud ürülni, akkor a kórokozók máris nehezebben szaporodnak el a prosztatában, és máris csökken a kockázata annak, hogy komolyabb probléma alakuljon ki.

Nem véletlen, hogy mindig felhívjuk a figyelmet a felelősségteljes nemi élet fontosságára; a felelősségteljes részt pedig azért húzzuk alá, mert a nemi úton terjedő kórokozók egyik szövődménye lehet az elhúzódó prosztatagyulladás. Ezek a kórokozók a prosztata szivacsos szerkezetében könnyebben meg tudnak telepedni, és ott nem csak gyulladást okoznak, de onnan nagyon nehéz kiírtani őket. Ezért is mondjuk, hogy célszerű védekezni (nem állandó partner esetén, vagy épp fiatalabb korban, amikor ezeket a fertőzéseket ugyanúgy elkaphatja az ember).

Hölgyek, ha esetleg olvassátok ezt a cikket (mert például aggódtok a párotok miatt), akkor tudjatok róla, hogy ti is lehettek hordozók, és bár tüneteket nálatok ez nem okoz, a kórokozókat át tudjátok adni a férfiaknak.

prosztata_3.jpg

#4. Gondoskodj a rendszeres prosztatavizsgálatról

És felejtsd el a hiedelmeket, hogy az ciki és hogy nincs is rá szükség.

Egyrészt, odafigyelni az egészségedre nem ciki! Másrészt, az időben diagnosztizált elváltozások szinte teljesen és súlyos következmények nélkül gyógyíthatók, a veszélyt pedig mindig a túl későn észrevett/kezelt problémák jelentik.

40 éves kor felett ezért évente kell ellenőriztetned magad, mert a fizikális vizsgálattal már kezdeti stádiumban detektálhatók a komolyabb prosztataelváltozások.

Ezzel pedig a végére is értünk a felsorolásnak: kezdd ennek a 4 tippnek a betartásával, és már ezzel sokat tehetsz a saját egészségedért. És fogyassz Prosztata Teakeveréket, amely diszkrét csomagolásban érkezik, és amely bár nem gyógyszer, mégis hatékonyan segít a kellemetlen tünetek enyhítésében.