Ezért kell több ananászt enned!

Játszunk egy kicsit…

… és gondold végig, hogy te mit tudsz az ananászról! Azon kívül, hogy néz ki, milyen furcsa a külseje és hogy mennyire nehéz meghámozni. A gránátalma mellett ez az a másik finomság, amire bár nagyon vágyunk, mégis a a pokolba kívánjuk, miközben előkészítjük fogyasztásra.

Tudtad-e például, hogy az ananász nem Hawaii-ról származik, hiába is gondolják így sokan. A valóság ezzel szemben az, hogy a gyümölcsöt még Kolumbusz Kristóf hozta be az Újvilágból (egészen pontosan Guadeloupe-ról), és régen nagyon nagy luxusnak számított.

Az indiánok nemcsak azért fogyasztották, mert finom (volt), hanem azért is, mert annak élénkítő, vizelethajtó és emésztést támogató hatása van, illetve az segíti a méregtelenítést is. Titkos recept, mi még nem próbáltuk ki, de a bennszülöttek egy kis mézzel és chilivel keverve a nemi erő fokozására is előszeretettel használták.

Frissen az igazi!

Ma a konzerv a legnépszerűbb formája, amit sajnos cukorral és tartósítószerrel nyomnak tele, ezért sokkal szerencsésebb érett formában megvenni és inkább bajlódni vele, hiába is tűnik az fárasztó dolognak és időpocsékolásnak.

A friss ananász illata ugyanis valami egészen elképesztő, és az semmihez sem hasonlítható; képzeld, még a halak is szeretik, és nem véletlen, hogy a halászok csalinak szokták használni.

Egy kis kitérő, de a hámozás amúgy ennyire egyszerű:

ananasz_2.jpgAz 1700-as és az 1800-as években Észak-Amerikában a jómód szimbóluma volt, ez konkrétan azt jelenti, hogy az emberek nem is feltétlenül ették meg a birtokolt ananász, néha csak megmutatták azt a vendégeiknek, felvágva azzal, hogy nekik ilyenük is van. Ezért lehetett akkoriban kiváló ajándékötlet ananászt adni a másiknak, és…

… most figyelj! Ezért láthatsz olyan sok ananászhoz hasonlítható ajtókopogtatót.

Még pizzára is került: a Hawaii pizzának azonban ugyanúgy nincs köze a szigetekhez, mint a gyümölcsnek, ezt a bűntettet ugyanis egy Görögországból emigrált kanadai étteremvezető követte el 1954-ben, és azóta a világ képtelen leakadni erről a „finomságról”. Kapaszkodj meg, valaki a palacsintába is belegörgeti.

Külön érdekesség, hogy nemcsak egyfajta ananász van:

  • nálunk a Cayenne ananász kapható a boltokban,
  • de van az ennél sötétebb színű Victoria ananász (ami egyúttal a legédesebb),
  • valamint a Red Skin ananász, amelynek piros a héja.

Miért szeretjük az ananászt?

Hol is kezdjük…

Egy csésze ananászban 82 kalória van, és az 22 gramm szénhidrátot, 1 gramm fehérjét és 2,3 gramm rostot tartalmaz. Egy tálnyi ananász elfogyasztásával a napi C-vitaminszükségleted 130 százalékát fedezni tudod, de a gyümölcsben még A-vitamin, B-vitamin, kalcium, vas, magnézium, kálium, plusz rengeteg értékes antioxidáns és polifenol is van.

Az ananász vitamin- és ásványianyagbomba, ráadásul a jelenleg ismert egyetlen bromelánforrás, amelynek fogyasztásával csökkenthető a gyulladás, az ízületi fájdalmak, valamint ami gátolja a rosszindulatú sejtburjánzást.

Nem véletlen, hogy ezt írjuk: az ananász része kell, hogy legyen az étrendednek. Nem a pizzán, nem konzerves változatban, hanem frissen, mesterséges cukrok és tartósítószerek nélkül.

Az ananász rendszeres fogyasztásának előnyei:

  1. Jót tesz a vérnyomásnak. Az ananászban lévő kálium létfontosságú ásványi anyag a szív- és érrendszer egészségének megőrzése és helyreállítása érdekében.
  2. Rákellenes hatása van. A C-vitaminban gazdag ananásznak rendkívül magas az antioxidánstartalma, ami pedig gátolja a daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát.
  3. Javítja a termékenységet. Bizony, bizony, emlékszel mit írtunk fentebb? A magyarázatot az antioxidánsokban kell keresni, hiszen az általuk megkötött szabadgyökök ellenkező esetben károsan befolyásolják a szaporító szervek munkáját.
  4. Csökkenti a gyulladást. Amikor ananászt eszel, akkor már néhány falat elfogyasztása után érzed, hogy a nyelved és a szájpadlásod furcsán elzsibbad, de legalábbis „rakoncátlankodik”, és ez nem másnak köszönhető, mint a bromelánnak. Ne ijedj meg, de a bromelán lebontja a fehérjéket, így kvázi az ajkadat, a nyelvedet és a szájpadlásodat is elkezdi megemészteni ez a fehérje, persze nem horrorfilmes formában, csupán molekuláris szinten. A bromelán viszont nemcsak „csípi a szánkat”, hanem enyhíti is a sebészeti beavatkozások után jelentkező duzzanatot és fájdalmat, valamint gyorsítja a regenerációt. A bromelán amúgy csak a friss ananászban található meg, hiszen a konzervekhez használt hőkezelés során ez az enzim hatástalanná válik.
  5. Segít a fogyásban, mégpedig magas rosttartalmának köszönhetően. Emellett az ananászos víz megakadályozza a cukor és a zsír utáni sóvárgást, a tiamin pedig fokozza az anyagcserét.
  6. Kiírtja a parazitákat a belekből.
  7. Segíti a megfelelő pajzsmirigyműködést. A bromelán és a jód felveszik a harcot az autoimmun betegségekkel, valamint enyhítik a pajzsmirigy-gyulladással járó tüneteket.
  8. Támogatja a méregtelenítést, szintén a benne található rostoknak köszönhetően. A bélrendszeren áthaladva ezek ugyanis segítenek megtisztítani a szervezetedet a nehézfémektől és a méreganyagoktól.

És tegyük még hozzá azt is, hogy az ananász finom, ráadásul rengeteg receptnek lehet összetevője, és többféle tálalásban is használható. Mi például imádjuk nyáron jeges teában, lásd erről lentebb (hogy csigázzuk a kíváncsiságodat).

Hogyan méregteleníthetsz ananásszal?

A modern életvitel miatt szervezeted tele van méreganyagokkal, amelyekből egyre többet és többet viszel be, és amiket egyre nehezebb és nehezebb kivezetni. A hétköznapok valósága ijesztő: a mai kor embere a legkevésbé ideális (tehát igencsak szennyezett) környezetben lakik, egész nap idegeskedik, keveset mozog, cserébe viszont nagyüzemileg előállított élelmiszereket eszik, amelyeknek alacsony a beltartalma.

A méregtelenítő kúrák nagy része persze átverés, viszont ez nem jelenti azt, hogy ne támogathatnád a szervezeted a méreganyagok kivezetésében.

Hogyan használhatod ehhez az ananászt? Íme, egy egyszerű trükk!

1. nap:

  • Reggelire egyél friss ananászt. Kiváló ötlet, ha összeturmixolsz egy negyednyi adagot, majd azt beleteszed a natúr müzlidbe (amit vízzel készítesz). A natúr müzli vagy zabpehely önmagában nem egy leányálom, de kicsit „megédesítve” varázslatos változáson megy keresztül. Próbáld ki, megéri!
  • Ebédre egyél grillezett tonhalat egy kis salátával (amit sóval, borssal és olíva olajjal ízesíthetsz), majd desszertként jöhet két szelet ananász.
  • Vacsorára pedig fogyassz két szelet ananászt 200 gramm grillezett csirkemellel és egy kis salátával.

2. nap:

  • Reggelire próbáld ki a következőt: rakj egy teljes kiőrlésű kenyérszeletre két szelet ananászt, valamint alacsony zsírtartalmú sajtot.
  • Ebédre mehet a grillezett csirkemell salátával és olíva olajjal, majd szintén két szelet ananász desszert gyanánt.
  • Vacsorára pedig lepd meg magad valami krémes finomsággal: készíts lágy krémlevest zellerből, spárgából és articsókából. Zárásként, csak ismételni tudjuk magunkat, majszolj el két szelet ananászt.

A harmadik nap ismételd meg az első napi, a negyedik napon pedig a második napi rutint, és a méregtelenítést segítsd Méregtelenítő Teakeverékkel is.

Isteni ananászos recept

A végére hagytuk a saját finomságunkat, amit korábban megígértünk! Készíts 1-1,5 liter teát a Fogyasztó Teakeverékből vagy a Reflux Teakeverékből, majd turmixolj össze egy negyednyi ananászt, és öntsd össze a kettőt.

Ezt még ízesítheted citrommal és narancslével (kivéve, ha a refluxod előrehaladott állapotban van, és a nyálkahártyád súlyosan érintett), ezután hűtsd le az italt egy picit. Nyáron isteni hűsítő, egész évben pedig energiabomba.

Külön tipp, megéri kipróbálni ezt is: keverd az ananászlét papajával, mert a papajában található papain enzim is szuper asszisztencia azoknak, akik fogyókúráznak.

Reméljük, ízleni fog, a fogyókúrádhoz pedig kitartást!