A reflux és a fáradékonyság kapcsolata

Örökös fáradékonyság, kialvatlanság, gyengeség: sokan nem is gondolják, de ezek hátterében akár a reflux is állhat.

Márpedig a reflux hazánkban népbetegségnek számít, ezért a felsorolt panaszokkal sokan küzdhetnek. Arról viszont kevés szó esik, hogy miért járhat kimerültséggel a reflux, és hogy miért kell odafigyelni erre a hétköznapi tünetre.

3 korábbi cikk, amit ajánlunk neked, ha refluxos vagy:

Refluxos vagyok, mit ehetek? – Táblázatba foglaltuk a biztonságos és a kerülendő élelmiszereket.

Kávé és reflux? – Elmondjuk, hogy szabad-e vagy sem.

…és végül Kedvenc Refluxdiéta Tippünk, hogy valami finom is legyen a napodban.

A reflux egyik következménye a fáradékonyság?

Amikor a refluxra, illetve annak jellegzetes tüneteire gondolunk, akkor a legtöbben azonnal rávágják a gyomorégést, de a gyakori böfögés, a savas érzés a szájban, a gyomorfájdalom is közismertek. Arra azonban nagyobb összeget lehetne tenni, hogy a fáradékonyságot csak kevesen kapcsolják össze a betegséggel, pedig nem ritka, hogy az érintettek folyton kimerültnek érzik magukat. Mivel azonban a fáradtságot számtalan tényező kiválthatja, sok érintett általában elsikkad efölött, és a legtöbben nem is foglalkoznak vele.

Pedig kellene!

A napközbeni fáradtságérzet hátterében ugyanis az úgynevezett néma reflux is állhat, ami sok esetben csak éjszaka okoz panaszokat. Hogy mi az oka ennek? Az, hogy a fekvő testhelyzet miatt a gyomorsav könnyebben áramlik vissza a nyelőcsőbe, ez pedig megnehezítheti az alvást. A végeredmény pedig az, hogy másnap menetrendszerűen érkezik a kimerültség.

A néma vagy csendes refluxról érdemes azt is megjegyezni, hogy mivel nem a reflux jellegzetes tüneteit mutatja, ezért sokkal nehezebb felismerni. Amire viszont célszerű odafigyelni, az a gombócérzés a torokban, a lefekvés után jelentkező köhögési inger, és igen, a napközbeni álmosság.

Miért okoz fáradtságot a reflux?

Az első logikus magyarázat a rossz alvás, ami jellemző kísérője a betegségnek. A gyomorégés éjjel sok esetben felerősödik, és köhögési rohamok is kínozhatják a refluxosokat. A gyakori ébredésektől elégtelen minőségű és mennyiségű pihenés miatt az emberi szervezet nem képes megfelelően működni, és sokszor még a legegyszerűbb tevékenység is megerőltetőnek tűnik.

A tartós fáradtság egy másik lehetséges oka az úgynevezett erozív nyelőcsőgyulladás. A nyelőcső alsó szakasza ekkor begyullad és elfekélyesedik, amit vérzés is kísérhet. A vérzés pedig vérszegénységhez, illetve azon keresztül folyamatos kimerültséghez vezethet.

A fáradékonyság a fentieken kívül a refluxra szedett gyógyszerek mellékhatása is lehet. A problémát egyrészt az orvosi felügyelet nélkül használt megoldások jelentik, de a protonpumpagátlókkal is érdemes óvatosnak lenni. Ezek ugyanis annyira lecsökkenthetik a gyomorsav termelődését, hogy a szervezet nem lesz képes hatékonyan kivonni a B12-vitamint és a vasat az elfogyasztott táplálékból, ezek hiányában pedig vérszegénység alakulhat ki.

A reflux okozta fáradékonyság az elhízással is összefüggésben lehet – a túlsúlyosok között gyakoribb a betegség előfordulása –, ezért mindenképpen érdemes belevágni az életmódváltásba, hiszen azzal az egész szervezetre kiható változások érhetők el.

Nemcsak a reflux okozhat fáradékonyságot. Korábban már írtunk róla, hogy az elhízásnak is lehet ugyanilyen következménye. Olvasd el a cikket, hogy megértsd, mi lehet ennek az oka.

Nézd meg egyik kedvenc vásárlói videónkat a Reflux Teakeverékről: