A fogyás pszichológiája

Rengeteg szórakoztató mém születik az interneten a sikertelen fogyókúrákkal kapcsolatban. A kijárási korlátozások különösen megmozgatták az alkotók fantáziáját, és miközben jókat derülünk a vicces képaláírásokon, tudjuk, hogy valójában magunkon nevetünk.

Azon, hogy képtelenek vagyunk tartani magunkat az elhatározásunkhoz, és hogy mindig találunk kifogásokat.    

Biztosan te is milliószor feltetted már magadnak a kérdést egy-egy befuccsolt fogyókúra után, hogy miért buktál el. Hogy mit rontottál el, és hogyan tudsz változtatni ezen.

Tényleg fejben dől el a fogyás?

Erre egy újabb kérdéssel válaszolunk: hol máshol dőlhetne el? Az, hogy képes vagy-e egy adott menetrendhez tartani magadat, az mindig a tudatosságon múlik. Pontosítsunk: a tudatosság önmagában még nem elég, hiszen a legtöbben tisztában vannak vele, hogy kevesebbet kellene enniük, illetve többet kellene mozogniuk, mégsem képesek ehhez tartani magukat. Amint felbukkan az első kísértés, legyen az egy doboz névnapi bonbon vagy egy ünnepi ebéd, máris borul a terv.

Miért van ez így? Azért, mert kutatások szerint azt, hogy mennyit és mit fogyasztunk el, azt jelentősen befolyásolja a a környezetünk. A barátok, a család vagy éppen az, hogy a nassolnivalók mennyire vannak szem előtt. Ismerős?

Ha a csoki ott kelleti magát az asztalodon, akkor nagyobb az esély rá, hogy meg is eszed, mintha a fiók mélyére süllyeszted, és nem ingerli az érzékeidet. Hiszen ahhoz nagyon eltökéltnek kell lenned, hogy ne nyúlj érte, azaz itt jön be a tudatosság. Vagy éppen annak a hiánya.

Terv és rugalmasság, e kettő kell neked

Végezz el gondolatban egy kísérletet! Képzeld el, hogy ott állsz a világ leszuperebb svédasztala előtt, ahová a párod vitt el. Mit (t)eszel? A példa kedvéért felvázolunk három lehetőséget.

  1. Ha már így alakult, akkor engedsz a kísértésnek, és annyi fogást halmozol a tányérodra, amennyi ráfér.
  2. Egyáltalán nem fogyasztasz semmit, hiszen fogyózol.
  3. Alaposan megnézed, hogy mi a kínálat, és szedsz magadnak néhány ínycsiklandó, de egészségesebb falatot.

Nos, Te melyiket választanád? És szerinted mit árul el rólad a válaszod?

A példával azt szerettük volna illusztrálni, hogy buktatók mindig jöhetnek; olyan külső körülmények, amikkel nem számoltál. Vagyis ne legyél túl szigorú magadhoz, mert az csak frusztrációhoz vezet, a kudarcot pedig sokan étellel kompenzálják. Igen, ez az a bizonyos ördögi kör, amiből nehéz kiszállni. A lényeg, hogy legyen terved a fogyókúrához, de ne ragaszkodj hozzá görcsösen! Egy kis csalás néha belefér, illetve a kisebb célokat könnyebb betartani, a pozitív élmények pedig tovább motiválnak, hogy ne add fel!

A te fogyókúrád, a te szabályaid

Amikor eldöntöd, hogy leadod a fölösleges kilókat, mindig fogalmazz meg konkrét célokat! Az „itt a bikiniszezon, ideje lefogyni” típusú közhelyeket felejtsd el, és legyél konkrét! Viszont arra is figyelj, hogy mindig maradj a realitások talaján, és ne állíts túlzott elvárásokat magad elé, mert azzal bekódolod a fiaskót. Ha a fokozatosság elvét követed, és egyszerre csak egy-két változtatást iktatsz be, amikhez ragaszkodsz, akkor nagyobb az esélyed a sikerre.

És végül dolgozz önmagad elfogadásán is! Ne hasonlítgasd magad másokhoz, és ne akarj megfelelni: járd a saját utad, és találd meg a belső harmóniád!