Egy falatka története

Hogyan működik a csodálatos emésztőrendszer? Kövessük egy falat útját, és nézzük meg, hogy mi történik vele!

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy finom falatka, akinek minden vágya az volt, hogy tápanyaggá váljon a testedben. Olyan tápanyaggá, ami erőt és energiát ad neked a mindennapokban. De hogy is van ez? Mi történik a mi kis főhősünkkel annak kalandjai során?

Először is…

1. Szemeddel meglátod a falatkát…

… és a látványtól máris elindul a nyáltermelés a szádban.

2. Beleharapsz az ételbe, elkezded összerágni, aprítani a falatot.

Ez nagyon fontos funkció, de sajnos sokan elkapkodják a rágást (vagy alábecsülik annak fontosságát). Pedig ahogy anatómiaprofesszorom fogalmazta meg az egyik előadásán: „rágni azért fontos, mert a gyomorban nincsenek fogak”.

A szájüregben a falatot aprítjuk és nyállal keverjük, így kialakul egy pépesített falat – vagyis az emésztés már a szájüregben elkezdődik. A nyál keményítőbontó enzimet, úgynevezett nyálamilázt tartalmaz; ez oldja ki a keményítőt például a kenyérből (alapos rágás során ezért „édesedik” meg a kenyér).

No és hányszor kell megrágni egy falatot? 32-szer, tartják sokan, de én mindig hozzáteszem: a lényeg, hogy alaposan tedd!

Alaposan rágni pedig megéri, mert:

  • a falat pépessé válik, így könnyebb lesz lenyelni
  • minél kisebbek a darabok, annál nagyobb az összes felület, és minél nagyobb a felület, annál több tápanyag tud kioldódni az elfogyasztott ételből (hiszen nagyobb felületen tudod megemészteni)
  • márpedig minél több tápanyag oldódik ki, annál jobb lesz a szervezeted tápanyagellátása, így összességében kevesebbet fogsz enni, mert ugyanannyi ételből több hasznos anyaghoz jutsz hozzá
  • hamarabb jóllaksz, így akár a túlsúly is csökkenhet
  • van időd eldönteni, hogy lenyeld-e az adott falatot (és bizony kiderülhet a turpisság, hogy a nagyüzemi étel mégsem olyan finom és mégsem olyan laktató)
  • a gyomornak lesz ideje az adott ételhez illő emésztőkoktél összeállítására, így nem a mindent lebontó sósavat fogja nagyobb mértékben termelni

3. Az így pépesített falatot lenyeled!

Nyelés után a falatka becsusszan a nyelőcsőbe, majd ezen a csövön keresztül „csúszdázik” le a gyomor felé.

4. Falatkánk megérkezik a gyomorszájhoz

A gyomorszájat elzáró izomgyűrű automatikusan kinyílik, hogy a falatka belecsusszanhasson a gyomorba.

Hogy mit kell tudni a gyomorról? A gyomor egy izmos falú zsák 1,5 literes befogadóképességgel. Izmos fala teszi lehetővé, hogy kitáguljon a nagyobb mennyiségű ételnek és folyadéknak. 3 fő feladata van:

  • tárolja a táplálékot,
  • összepréseli és összekeveri a félfolyékony falatot,
  • illetve emészt.

Hatféle anyagot választ ki, hogy az emésztést könnyítse: nyálkát (ez vonja be a gyomorfalat, így a gyomor nem emészti meg önmagát), sósavat (no ezért kell bevonni nyálkával a gyomorfalat), pepszint, rennint, intrinsic faktort (fehérje, amely a B12-vitamint felszívhatóvá teszi) és gastrint.

Az alapos rágás során a gyomrodnak van ideje, hogy a megfelelő koktélt állítsa elő, hiszen rágás közben érzékeled, hogy a falat milyen anyagokból áll, és a tested jelzést küld a gyomornak, hogy az a megfelelő emésztőkoktélt állítsa össze.

A gyomor alsó szakaszán ismét egy izomgyűrűt találunk: ez megakadályozza, hogy a gyomortartalom idő előtt a vékonybél felé áramolhasson. Hogy meddig csücsül a falat a gyomorban, az nagyban függ az összetételétől, de átlagosan 2 órát emésztődik. Az egyszerű szénhidrátok (pl. süti, rizs, tészta) gyorsan jutnak a vékonybélbe. A fehérjéket és zsírokat viszont lassabban bontjuk le, például a hússzelet akár 6 órát is eltölthet a gyomorban, mielőtt a vékonybélbe jutna.

A gyomor mozog – de ezt érezni is szoktad. Keverőgépként az ételt folyamatosan a gyomorfalhoz dobálja, megkeveri és emésztőenzimekkel összekutyulja. Az a célja, hogy a falatokat a lehető legkisebb részekre bontsa. Kapaszkodj meg: egy 0,2 milliméteres darabka már nagynak számít.

5. Ha a falatkát apró darabokra szedte a gyomrod, akkor az…

… a vékonybélbe jut. A vékonybélben a tápanyagokat felszívja a tested. Az egészséges emésztés során ezt a folyamatot alig veszed észre (legföljebb a nehezebb ételek után kicsit „kajakómás” leszel), azonban refluxszal az emésztés valóságos küzdelem.

Látod, hogy egy ilyen apróság, mint a falatka útja milyen fontos része a tested működésének? És látod, hogy milyen sok helyen belerondíthatsz ebbe az apró folyamatba? Tanulság: odafigyelés, hogy egészséges legyél, jobb közérzettel.