Már megint felfáztál? Nem vagy egyedül!

A felfázás sajnos az egyik leggyakoribb betegség a nők körében. A tüneteket (bizonyára) te is ismered: fájdalmas és gyakori vizelés, zavaros vizelet, hasfájás, durvább esetekben hányinger, hányás, láz. 

A kínzó felfázás leggyakoribb okait 3+1 pontban szedtük össze neked:

1. A fránya anatómia

Meg az a tény, hogy nőnek születtél. Azaz a férfiakhoz képest jelentősen rövidebb húgycsővel rendelkezel. Ami nem lenne baj, ha emiatt nem lenne nagyobb esélyed a felfázásra; de sajnos van. Viszont ahelyett, hogy ezen sopánkodnál, inkább gondolkodj el azon, mit tehetnél a probléma ellen (akár természetes megoldások segítségével).

2. Kalandvágyó „saját” baktériumok…

…azok, amik előszeretettel teszik meg ezt a rövid utat a húgyhólyagodig, ahol aztán kellemesen szórakozva elszaporodnak, és ezzel kikészítenek téged. Bármilyen gusztustalanul is hangzik, de a vastagbélben még jófejnek számító baktériumok is gonosz vadállatokká válhatnak a húgycsőbe érve.

3. Új gazdatestre vágyó kórokozók…

…amik ott lapulnak a nyilvános vécékben, a melegvizes fürdőkben, vagy éppen egy nem megfelelő intim higiéniával rendelkező partneren. Csak arra várnak, hogy bejuthassanak a húgyhólyagodba, és ott jól elszaporodjanak.

+1. Legyengültél testileg vagy lelkileg

Tudjuk, hogy az immunrendszerünk akár egy gyógyszeres kezelés vagy egy frissen levert támadás miatt is könnyen legyengülhet. Védekezőrendszerünkre a stressz is károsan hat, és ha a lelkünk nem bírja az állandó nyomást, az is sajnos megkönnyíti a kórokozók dolgát.

Ha már megtörtént a baj, akkor érdemes mielőbb szakorvoshoz fordulni, hogy elkerülhessük a veszélyes szövődményeket, mint például a vesemedence-gyulladás. Arról nem beszélve, hogy egyéb nőgyógyászati panaszok is okozhatnak ilyen tüneteket, amit azonban teljesen máshogy kell kezelni.

Az orvosi diagnózisig érdemes sok folyadékot fogyasztani, a tüneteket gyógynövényekkel enyhíteni és – ha szükséges – fájdalomcsillapítót bevenni.