Nemcsak divat?
A szezonális táplálkozásról
Tőled függ, hogy állsz hozzá: az egészséges életmód lehet rettentően fárasztó, és lehet karaktert építő szórakozás is. Az első esetben megteheted, hogy a kényelmes tudatlanságot választod, mondván macera az egész, de ennek egy idő után ugyanúgy meglesz a böjtje, mint a szenvedélybetegségeknek (például a dohányzásnak vagy a mértéktelen alkoholfogyasztásnak).
A szezonális táplálkozás a tudatos étkezés egyik legjobb példája. A „bármikor, bármiből, bármennyit” elv komfortjával szemben odafigyelést követel tőled, de ajándékot is ad cserébe.
Egészséget. Környezettudatosságot. Lehetőséget a takarékosságra.
Hogyan táplálkozhatsz az évszakoknak megfelelően?
„Szezonja van” – szokták mondani, ami alatt azt értik, hogy az adott zöldségnek vagy gyümölcsnek az a természetes betakarítási időszaka. Jellemzően tavaszról beszélünk ilyenkor, de ahogy a cikk végére biggyesztett infografikánkból is látni fogod, ez csak részben igaz (például ősszel a lassan termő zöldségekből szemezhetünk).
A frissen leszedett (szezonjában fogyasztott) finomságoknak több előnye is van:
- ezek tartalmazzák a legtöbb vitamint és ásványi anyagot (szemben például azokkal, amiket messziről utaztatnak vagy tartósítanak)
- olcsón beszerezhetők
- és természetesen finomak
A Nap sugarainak hatására szinte kicsattannak ezek a zöldségek-gyümölcsök az egészségtől, a termelőknek pedig a szezonális termesztés során kevesebb vegyszerre van szükségük, tehát a képlet viszonylag egyszerű: magasabb vitamintartalom, kevesebb méreganyag. És a módszer ráadásul nemcsak pénztárca-, hanem környezetbarát is, hiszen az asztalra kerülő ételnek nem kell sok száz, de inkább ezer kilométerről ideutaznia.
Ha pedig marad egy kis felesleg a szezon végén, akkor te is megteheted azt, hogy a friss zöldségekből/gyümölcsökből elteszel a fagyasztóba, amit később bátran felhasználhatsz (smoothie-khoz, levesekhez, főzelékekhez).
És akkor egy kis útmutató a végére arról, hogy…